Domáce prostriedky, ktoré sú lepšie ako detox

Ak sa rozhodnete pridŕžať týchto pravidiel, váš každodenný život bude aj bez detoxu ľahší, zdravší a uvoľnenejší.

12.06.2017 06:00
Jarná detoxikácia Foto:
Ilustračné foto.
debata

Menej vážiť, lepšie vyzerať a pohybovať sa s akousi ľahkosťou – o to nám ide viacerým. Niekedy stačí vynechať cukor, vyhnúť sa polotovarom a obmedziť kofeín. Kto už má za sebou týždennú detoxikačnú kúru so smoothies a polievkami, pozná ten pocit ľahkosti. Prospeje to aj pokožke a vo všeobecnosti sa cítime fit a oddýchnutí. Isté je, že keď sa na týždeň vzdáme alkoholu, nikotínu a kávy, do jedálnička zaradíme veľa ovocia a zeleniny, veľa času strávime na čerstvom vzduchu, budeme sa hýbať a dbať na dostatok spánku, budeme sa cítiť lepšie. Úbytok na váhe je spôsobený prísne zníženým príjmom kalórií pri detoxikácii šťavami a polievkami, ale je jasné, že tento úbytok hmotnosti nie je trvalý. Tento efekt sa dá docieliť aj prostredníctvom jednoduchých a lacných domácich prostriedkov. Toto sú tie najlepšie:

Dostatočne veľa piť

Denne by sme mali vypiť 1,5 litra tekutín. Zvýšené množstvo platí pre tých, čo športujú, veľa solia a konzumujú proteínovú stravu a počas extrémnych horúčav. Voda je pre nás životne dôležitá, pretože je potrebná pre celý rad metabolických pochodov a pomáha vylučovať toxíny. Kto dostatočne veľa pije, pociťuje navyše menší hlad a mierne zvyšuje bazálny metabolizmus. Keď dostatočne veľa pijeme – a tým sa myslí len voda a nesladený čaj – pomôžeme svojmu telu pri detoxikačnej práci a spravíme aj niečo pre svoj bazálny metabolizmus.

Jesť ovocie a zeleninu

Denne sa odporúča zjesť až päť porcií ovocia a zeleniny denne. Čerstvé potraviny sú pre naše telo dôležitým palivom. Ovocie a zelenina neobsahujú len vitamíny a živiny, ale aj balastné látky, dôležité pre aktívne trávenie a zdravú črevnú flóru. Veci z univerzity v Stansforte zistili, že strava s nízkym obsahom vlákniny poškodzuje črevnú mikroflóru natoľko, že to ovplyvní niekoľko generácií. A črevná flóra je, ako všetci vieme, dôležitým spojencom v boji proti ochoreniam.

Pozor na polotovary

Stačí nazrieť do chladničky a zistíte, že aj vy ste ich obeťou. Napríklad taký ovocný jogurt. Vonia aj chutí po ovocí, možno je trochu sladší, ale vitamíny a fytochemikálie z ovocia, žiaľ, neobsahuje. Skúste sa na niekoľko dní zamerať na čistú chuť surových potravín – spravíte službu svojmu telu – žiadne stužené tuky, príchute, soľ, ani príliš veľa cukru. Aj to je forma detoxikácie!

Znížte spotrebu mäsa

Na raňajky chlieb so salámom, na obed rezeň, na večeru kuracie krídelká? Ak jete príliš veľa mäsa, prijímate príliš veľa nasýtených tukov, čo môže po čase viesť k srdcovo-cievnym problémom. Hladina kyseliny močovej v krvi pravidelnou konzumáciou mäsa a živočíšnych produktov stúpa, čo spôsobuje zápalové reakcie v tele. Kľúčovým slovom je dna. Toto bolestivé ochorenie sa označuje ako problém „mäsožravcov“.

Obmedzte príjem cukru

Odpovedzte si na otázku: Dokážete denne prijať len šesť čajových lyžičiek cukru – a to v nápojoch, jedlách či sladkostiach? Toto množstvo zodpovedá 25 gramom a podľa Svetovej zdravotníckej organizácie WHO by sme ho nemali prekročiť, inak riskujeme zubný kaz a cukrovku. Cukor okrem energie nič nedodáva, odborníci tieto kalórie označujú ako „prázdne“. Energiu hodnotnejšie získame z potravín, ktoré sú zároveň bohaté na vitamíny, minerálne látky a vlákninu. Pravdaže je upokojujúce jesť čokoládu či zmrzlinu, avšak z dlhodobého hľadiska nás tieto sladkosti robia nešťastnými a chorými. Preto sa spotrebu cukru oplatí znížiť. Zákerné je, že cukor sa skrýva všade, napríklad v hotových jedlách, v špeciálnych druhoch kávy, ale aj v zdravých potravinách. Nie vždy je zložka na etikete označená ako cukor, sladké zložky sa môžu skrývať aj za výrazmi ako dextróza, maltodextrín, prírodné ovocné sladidlo, glukózovo-fruktózový sirup či laktóza.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #voda #mäso #ovocie #kofeín #DNA #cukor #detox #toxíny #polotovar