Potraviny, ktoré by nám v chladničke nikdy nemali chýbať

Chcete sa stravovať zdravo a vyvážene? Toto sú potraviny, ktoré by v takom prípade nikdy nemali chýbať vo vašej chladničke.

27.06.2017 06:00
chladnička, minimálna trvanlivosť, spotreba Foto:
Napchajte chladničku zdravými potravinami.
debata (1)

Čerstvý šalát

Je chutný a nízkokalorický a navyše extrémne zdravý. Čím viac šalátu a surovej zeleniny zjedlo 17.500 účastníkov výživovej štúdie zverejnenej v časopise Journal of the American Dietetic Association, tým viac vitamínu C, kyseliny listovej, vitamínu E, lykopénu, železa a betakaroténu mali v krvi. Šalát navyše možno pripraviť na neskutočne veľa spôsobov. Je perfektným základom zdravých jedál, no okrem klasického šalátu ho možno spracovať aj ako smoothie či pridať do cestovín.

Horká čokoláda

Niektoré črevné baktérie spracúvajú zložky tmavej čokolády na látky, ktoré majú významný pozitívny vplyv na naše zdravie. Vyplynulo to zo štúdie Louisiana State University. Horká čokoláda pomáha znižovať krvný tlak a zápal, ale tiež riziko vzniku cievnej mozgovej príhody. Obzvlášť pozitívny je efekt, keď sa konzumuje v kombinácii s granátovým jablkom či bobuľami acai.

Zelené jablko

Všetky druhy jabĺk sú veľmi zdravé, ale najlepšie sú práve tie zelené. Obsahujú veľa proteínov, vitamínov, minerálov a vlákniny a pomáhajú pri zažívacích ťažkostiach, pri zlých hodnotách cholesterolu, regulovať hladiny cukru v krvi a zlepšiť chuť do jedla. Zelené jablko na lačný žalúdok pomáha pri chudnutí. Keďže je nízkokalorické (neobsahuje ani 80 kalórií) a obsahuje veľa vlákniny, možno ním hneď zrána utíšiť hlad. Jedno jablko však samozrejme nestačí – krajec celozrnného chleba s vajíčkom namäkko k tomu a ideálne raňajky sú na svete.

Kefír

Tento probiotický nápoj pôsobí na naše zdravie priam zázračne – posilňuje imunitný systém a pozitívne vplýva na črevnú flóru. Kefír je navyše dobrý prostriedok proti chronickej únave, pri nervozite a pomáha tiež pri poruchách spánku. To však nie je všetko. Účinný je tiež pri alergiách, ochoreniach pečene a srdca, žalúdočných vredoch a črevných kŕčoch.

Proteín

Prečo sú bielkoviny najnovšie považované za spaľovača tukov a odporúča ich každá jedna diéta? Štúdie ukázali, že v porovnaní so sacharidmi a tukmi sa neukladajú rýchlo do tukových zásob, ale používajú sa v prvom rade ako stavebná látka pre bunky tela, svaly, kožu, vlasy, enzýmy a hormóny. Prebytočné bielkoviny sa navyše neukladajú, ale putujú do tzv. termogenézy, kde sa jednoducho spália. Zdrojom proteínov sú vajíčka, losos alebo varené kuracie prsia.

Celozrnné produkty Chránia pred srdcovo-cievnymi ochoreniami, rakovinou, cukrovkou, infekčnými chorobami a predčasnou smrťou. Ukázalo to hodnotenie 45 štúdií na zameranie rôznych chorôb, ktoré bolo zverejnené v British Medical Journal.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #chudnutie #kalórie #krvný tlak #vláknina #proteíny