Schudnúť? S vegetariánskou stravou to vraj pôjde rýchlejšie

Čisto teoreticky. Ak by sme sa rozlúčili so slaninovými raňajkami a namiesto nich privítali v živote avokádový toast? Čo by sa zmenilo? Podľa istej štúdie sa totiž vďaka vegetariánskej strave chudne oveľa rýchlejšie.

03.07.2017 06:00
fazuľový šalát, strukoviny Foto:
Vynechajte mäso, stavte na strukoviny.
debata

Podľa najnovšieho pozorovania, prezentovaného na medzinárodnom lekárskom výbore vo Washington D.C. je obmedzenie konzumácie mäsa dobré nielen pre našu planétu, ale aj pre našu postavu. Keď hovoríme o chudnutí, vegetariánska strava je podľa výsledkov tejto štúdie dvojnásobne efektívnejšia, ako živočíšna. Vegetariáni podľa tohto skúmania nielenže ľahšie spaľujú, ale tiež rýchlejšie redukujú svalový tuk a majú efektívnejší metabolizmus. Doktorka a autorka štúdie, Dr. Hana Kahleová: „Toto zistenie je enormne dôležité predovšetkým pre ľudí, ktorí majú metabolický syndróm a cukrovku druhého typu.“

Štíhli vďaka vegetariánskej strave?

Pre účely štúdie výskumníci analyzovali 74 osôb s cukrovkou druhého typu. Časť dobrovoľníkov dostávala buď len čisto vegetariánsku stravu – druhá typickú antidiabetickú diétu podľa oficiálnych odporúčaní Európskej asociácie pre výskum diabetu.

Pripomeňme, že vegetariánska diéta bola prakticky vegánska, pretože pozostávala z ovocia, zeleniny, semienok, orieškov, obilnín a strukovín. Živočíšne produkty zastupovali len nízkotučné jogurty a nízkotučné mlieko.

Aby sa úbytok váhy naozaj prejavil, všetci účastníci denne dostávali o 500 kalórií menej ako zvyčajne. Zaujímavý výsledok bolo možné pozorovať o šesť mesiacov. Váha každého účastníka vegetariánskej skupinky klesla priemerne o 6,2 kg, kým tí, čo sa stravovali diabeticky, zhodili priemerne len 3,2 kg.

Mäso bokom

Dr. Kahleová zhodnotila: „U vegetariánov sa svalový tuk odbúraval rýchlejšie, ich celkový metabolizmus sa zrýchlil. Preto odporúčam: Kto chce ostať štíhly a zdravý, mal by sa vzdať mäsa…“

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #mäso #chudnutie #cukrovka #metabolizmus #vegetariánstvo