Recepty pre celiatikov, a nielen pre nich

, 20.07.2017 06:00
kokos, jedlo, dezert, sladké
Ilustračné foto. Autor:

Celiakia je autoimunitné a celoživotné ochorenie a v neliečenej forme môže byť svojimi komplikáciami aj život ohrozujúce. Jedinou liečbou je prísne a celoživotné dodržiavanie bezlepkovej diéty. Prinášame vám niekoľko receptov, ktoré sú vhodné nielen pre celiatikov.

Raňajky

Rýchly sendvič

Čo treba: pre 2 osoby – 4 plátky bezlepkového chleba, 2 lyžice dijonskej horčice, 100 g syra eidam 45 %, štipka sladkej mletej papriky, 4 plátky šunky, 2 lyžice masla, 2 vajcia, jarná cibuľka, soľ, korenie
Ako na to: Plátky chleba potrieme z jednej strany horčicou. Položíme na ne šunku, nastrúhaný syr, štipku papriky a priklopíme ďalším plátkom chleba. Sendvič potom zvonku potrieme maslom. Rozohrejeme si rúru na 200 °C. Sendviče premiestnime na plech vyložený papierom na pečenie, posypeme ich zvyšným syrom a dáme ich cca na 10 minút zapiecť. Zvlášť na panvici si pripravíme volské oká. V momente, keď ich máme hotové, položíme ich na sendviče, posolíme, okoreníme a ozdobíme jarnou cibuľkou.

Svieže malinové smoothie

Čo treba na smoothie: 1 banán (nakrájaný na kolieska), šálka čerstvých malín, 1 dl vody, 2 lyžice bieleho jogurtu, na ozdobu: biely jogurt, čerstvé ovocie, strúhaný kokos, nepražené kakaové bôby a iné bezlepkové posýpky.
Ako na to: Ingrediencie na smoothie rozmixujte dohladka a vlejte do misky. Potom pridajte biely jogurt a zľahka premiešajte.

Tvarohová nátierka s nivou

Čo treba: 4 dag masla, 15 dag mäkkého tvarohu, 7,5 dag nivy, 1 PL mlieka, soľ, korenie, mletú papriku, 1 cibuľu
Ako na to: Do vyšľahaného masla postupne pridávame mäkký tvaroh, nastrúhanú nivu, mlieko, soľ, korenie, mletú papriku a jemne nakrájanú cibuľu.

Bezlepkové pagáčiky

Čo treba: 300 g múky Mix B, 1 heru (cera, maslo), 2 žĺtky, bielka na potretie, soľ, droždie (sušené 7 g), 1 dl mlieka, trošku prášku do pečiva
Ako na to: Urobíme si kvások z mlieka a droždia. Nastrúhame ceru, pridáme múku a žĺtka, lyžičku soli a trochu prášku do pečiva, nalejeme kvások a vymiešame. Cesto vyvaľkáme a prekladáme asi dvakrát za hodinu. Začneme vykrajovať. Poukladáme na plech a potrieme bielkom. Môžeme posypať soľou a syrom alebo sezamom. Dáme do rúry trochu podkysnúť a pečieme pri 180 oC, pokiaľ nie sú chrumkavé.

Brokolicová omeleta

Čo treba: brokolicu, 4 vajcia, menšiu cibuľku, olej
Ako na to: Brokolicu uvaríme v slanej vode, po vychladnutí ju pokrájame na menšie kúsky. Na oleji opražíme cibuľku, pridáme brokolicu, zalejeme rozšľahanými vajíčkami, necháme stuhnúť. Podávame s varenými zemiakmi alebo s bezlepkovým chlebom.

Cuketovo-paradajkový šalát

Čo treba: 7 až 10 ks malých cuketiek, 5 až 7 ks paradajok, olivový olej, cibuľu
Ako na to: Cuketky si nakrájame na krúžky a postupne pomaly opekáme na olivovom oleji, kým nezačnú chytať hnedý nádych. Dáme ich do misy. Paradajky nakrájame na mesiačiky a pečieme na panvici na troške olivového oleja, kým nie sú mäkké a nepustia šťavu. Keď pustia dostatok šťavy, môžeme pridať do panvice cibuľu nakrájanú na väčšie kúsky a spolu miešame na miernom ohni asi 2 minúty – cibuľa tak ostane ešte chrumkavá, ale jej chuť dostatočne prejde do šťavy z paradajok. Odstavíme z ohňa a primiešame opečené cuketky.

Brokolicová nátierka

Čo treba: 0,5 kg brokolice, 1 biely jogurt, 2,5 dl majonézy, menšiu cibuľu, 150 g tvrdého syra, 20 g mäkkej salámy, soľ, čierne korenie, tamari omáčka, kypriaci prášok do pečiva
Ako na to: Brokolicu mierne povaríme v slanej vode so štipkou prášku do pečiva. Necháme vychladnúť a nadrobno nakrájame, takisto cibuľu. Nahrubo nastrúhame syr a na rezančeky salámu. Pridáme majonézu a všetko zmiešame dokopy. Okoreníme podľa chuti. Hotovú nátierku necháme odležať v chladničke a natierame na bezlepkovú veku alebo opečený bezlepkový chlieb.

Cesnaková nátierka

Čo treba: 2 vajcia najemno nastrúhané, 1 biely jogurt, 1 topený syr, kúsok masla, 4 strúčiky cesnaku, soľ
Ako na to: Všetko rozmixujte na hladkú hmotu, ak treba, dochuťte. Podávajte s chlebom a zeleninou.

Cícerová nátierka

Čo treba: 1 šálku cíceru, 1 strednú cibuľu, bylinky, solčanku, sójovú omáčku, olej, mleté korenie
Ako na to: Cez noc namočený cícer uvaríme do mäkka, dobré je použiť aj bobkový list, cesnak. Na panvici osmažíme najemno nakrájanú cibuľu, pridáme koreniny, scedený cícer a ochutíme solčankou alebo sójovou omáčkou. Zmixujeme dohladka ručným mixérom a podávame buď teplé na hriankach, alebo aj za studena na chlieb.

Falošná treska

Čo treba: 250 g hrudkovitého tvarohu, 1 tatársku omáčku, 3 väčšie mrkvy, 4 zavárané uhorky, 1 cibuľu, 4 vajíčka, 1 PL kečupu, 1 PL horčice
Ako na to: Vajíčka si uvaríme na tvrdo. Mrkvu nastrúhame na jemnom strúhadle. Zavárané uhorky a cibuľu nastrúhame na hrubšom strúhadle. Pridáme tvaroh a tatársku omáčku. Vajíčka si vidličkou roztlačíme a pridáme do zmesi. Premiešame, ochutíme kečupom a horčicou a podľa potreby osolíme.

Pohánková nátierka

Čo treba: 1 šálku uvarenej pohánky, 1 PL udusenej cibuľky, 3 PL olivového alebo sezamového oleja, 3 PL sušeného droždia, 1 ČL sójovej omáčky, 3 strúčiky cesnaku, soľ
Ako na to: Všetko rozmixujeme na hladkú hmotu. Podáva sa s chlebom a zeleninou…

Bryndzové guľky s maslom obalené v bylinkách

Čo treba: 125 g bryndze, 20 g masla, 50 g tvarohu, soľ, mleté čierne korenie, bylinky,
Ako na to: Bryndzu vymiešame s maslom, tvarohom, soľou, korením a 1/4 posekaných byliniek. Z hmoty tvarujeme guľky, ktoré obalíme vo zvyšných bylinkách a hotové dáme do chladničky stuhnúť minimálne na 30 minút. Vytiahneme až pred podávaním.

Chlieb a pečivo

Biely chlieb bezlepkový

Čo treba: 500 g samokypriacej bielej zmesi, 300 ml vlažnej vody, 2 vajcia, 200 ml bieleho jogurtu, 2 PL rastlinného oleja, kvasnice, 1 ČL cukru, 8 g soli, 1 ČL cukru, 8 g soli, na posypanie tekvicové zrniečka
Ako na to: Ak pečieme chlieb v rúre, postup je: zmiešame múku, kvasnice, cukor a soľ. Pridáme vajcia, olej a biely jogurt. Postupne pridávame vlažnú vodu a dôkladne premiešame. Zmes sa zdá riedka, ale zmes tekutinu pri kysnutí nasaje. Cesto necháme v mise pod utierkou v teple hodinu vykysnúť. Vymastíme a vysypeme formu a cesto do nej prelejeme. Posypeme zrniečkami tekvice. Pečieme v rúre približne na 200 stupňoch Celzia 35 až 40 minút.

Bezlepkový chlieb

Čo treba: 400 g PromixCH, 200 g PromixT, 200 g PromixPK, 2 celé vajcia, 1 kocku droždia s trochou cukru a teplej vody na kvások, 1 ČL soli, 700 ml teplej vody, 3 PL oleja. Môžeme do cesta pridať ľanové semienka, slnečnicu
Ako na to: Všetko dáme do misy a elektrickým šľahačom šľaháme asi 3 min. Na pečenie môžeme použiť vymastenú misu z jenského skla. Toto množstvo je na jeden chlebík a asi 6 žemlí. Žemle pečieme v ohňovzdorných miskách na kompót. Cesto rozdelíme a necháme vykysnúť. Pozor, aby neprekyslo, mohla by sa pri pečení urobiť diera. Vrch chleba môžeme posypať rôznymi semienkami. Rúru zohrejeme na 250 oC a po vykysnutí dáme chlieb piecť na teplotu 200 oC. Pečieme 40 až 60 min., kým nemá hnedastú kôrku. Po upečení chlieb vyklopíme do košíka, prikryjeme utierkou a necháme vychladnúť.

Bielkovinový chlieb

Čo treba: 1 a 1/2 hrnčeka úplne najemno namletých mandlí, 1/2 ČL soli, 1/2 ČL sódy bikarbóny, 4 ks vajcia, 1 ČL jablčného octu, 1/4 hrnčeka vlašských orechov posekaných nahrubo, 1/4 hrnčeka lieskových orechov posekaných nahrubo, 1/2 hrnčeka pistácií
Ako na to: Všetky suroviny spolu zmiešame. Zmes vložíme do vymazanej formy. Pečieme 30 minút na 190 °C. Ale pozor, chlebík je veľmi kalorický, treba jesť tenké plátky.

Polievky

Brokolicovo-karfiolová polievka

Čo treba: 1/2 karfiolu, 4 zemiaky, 1/2 brokolice, solčanku, olivový olej, soľ, petržlenovú vňať, 1 vajce
Ako na to: Karfiol a brokolicu dobre umyjeme a rozoberieme na ružičky. Zemiaky ošúpeme, pokrájame na malé kocky. Do hrnca dáme 1 až 2 PL oleja a karfiol a zemiaky trochu opražíme. Zalejeme vodou, pridáme 1 až 2 ČL solčanky. Varíme do polomäkka. Pridáme brokolicu a varíme ešte asi 8 minút. Ak treba, dosolíme, pridáme petržlenovú vňať posekanú najemno. Ak chceme polievku zahustiť, môžeme do nej tesne pred dovarením pridať rozšľahané vajce.

Tekvicová polievka

Čo treba: 1 tekvicu, najlepšie Hokaido, 1 petržlen, 2 mrkvy, kúsok zeleru, 1 jablko, 1/2 veľkej cibule, 2 väčšie strúčiky cesnaku, 2 až 3 PL olivového oleja, 5 dag masla, 1,5 l vývaru, 1 smotana na varenie a nasucho opražené tekvicové semienka na posypanie
Ako na to: Tekvicu umyjeme a rozkrojíme, vydlabeme mäkkú dužinu so semienkami. Na kocky nakrájame pevnú dužinu (pri Hokaide aj so šupou). Na masle spolu s olivovým olejom krátko osmažíme na kocky nakrájanú cibuľu a plátky cesnaku. Znížime plameň asi na polovicu a pridáme tekvicu a na kúsky nakrájanú koreňovú zeleninu a jedno ošúpané jablko bez jadra. Zeleninu na cibuli osmažíme asi 10 minút. Osmaženú zeleninu zalejeme horúcim vývarom, všetko premiešame a necháme na strednom plameni variť až do zmäknutia tekvice. Polievku odstavíme z ohňa a pridáme smotanu. Ponorným šľahačom vyšľaháme dohladka. Ak je polievka veľmi hustá, zriedime ju podľa chuti vodou či mliekom. Môžeme prikoreniť bielym korením a muškátovým orieškom a dosoliť.

Cícerová polievka

Čo treba: 20 dag sušeného cícera, 2 zemiaky, koreňovú zeleninu, 2 PL vody, soľ, 1 ČL solčanky, menšiu cibuľu, cesnak, olivový olej, mleté čierne korenie, mletú červenú papriku a petržlenovú vňať
Ako na to: Cícer namočíme na noc do studenej vody. Varíme a do polomäkkého pridáme pokrájanú zeleninu a varíme. Neskôr pridáme pokrájané zemiaky, najemno nastrúhanú cibuľu, cesnak, soľ, solčanku a dovaríme. Do taniera dáme 1 PL oleja s trochou mletej papriky, čierneho korenia, nakrájanej petržlenovej vňate.

Hovädzí vývar

Čo treba: 600 g hovädzích rebier, 2 veľké mrkvy, 1/2 kalerábu, 2 cibule, 2 strúčiky cesnaku, ružičkový kel, petržlen, petržlenovú vňať, solčanku, soľ, celé čierne korenie
Ako na to: Všetky suroviny dáme do hrnca, zalejeme vodou a varíme cca 2 hodiny, kým nie je mäso mäkké. Potom mäso vytiahneme, nakrájame do polievky, dochutíme soľou a solčankou a podávame.

Chutná zeleninová polievka

Čo treba: mrkvu, petržlen, zeler, kaleráb, 2 kocky slepačieho bujónu, soľ, korenie, 1,5 l vody
Ako na to: Pokrájanú koreňovú zeleninu opražíme na oleji, prilejeme horúcu vodu, soľ, mleté čierne korenie, 1 nové korenie, slepačí bujón a uvaríme. Na záver varenia pridáme pokrájanú petržlenovú vňať. Podávame s ryžovými rezancami alebo inou závarkou.

Paradajková polievka

Čo treba: 1 kg čerstvých domácich paradajok, oregano, 1 cibuľu, olivový olej, soľ, cukor, 4 strúčiky cesnaku, tvrdý syr
Ako na to: Paradajky obaríme horúcou vodou a stiahneme z kože. Nakrájame na mesiačiky. Do hrnca si dáme nakrájanú cibuľku spolu s olivovým olejom a opražíme ju. Pridáme paradajky, popučený cesnak, soľ, korenie, kryštálový cukor a oregano a necháme rozvariť zhruba pol hodiny. Po uvarení rozmixujeme ponorným mixérom. Podávame s postrúhaným tvrdým syrom.

Rascová polievka s vajíčkom

Čo treba: olej, sójovú múku, maizenu, 1 vajce, rascu, soľ, cesnak
Ako na to: Z oleja, sójovej múky pripravíme bledú zápražku, pridáme rascu, zalejeme vodou, v ktorej rozmiešame maizenu, posolíme a za miešania dobre povaríme. Do hotovej polievky zavaríme rozšľahané vajíčko a dochutíme cesnakom.

Zelerová polievka

Čo treba: 50 g zeleru, 5 g masla, 5 g maizeny, soľ, posekanú zelerovú vňať
Ako na to: Očistený, umytý zeler pokrájame na kocky a dáme variť do osolenej vody. Uvarený zahustíme maizenou, rozmiešame v studenej vode. Spolu povaríme. Maslo pridáme do hotovej polievky a dochutíme posekanou zelerovou vňaťou.

Hlavné jedlá

Bezlepková pizza

Čo treba: 400 g bezlepkovej múky, sušené droždie, 3 dl vody, 3 PL olivového oleja, 1 ČL soli, 1 ČL cukru
Ako na to: Do misky nasypeme muku, droždie, cukor, soľ, olivový olej a trochu vody. Vymiesime a dolievame vodu podľa hustoty cesta. Má vzniknúť bochník, ktorý sa nelepí. Dáme ho kysnúť na 30 min. Cesto natrieme pretlakom alebo kečupom a suroviny dáme podľa vlastnej fantázie a chuti. Pečieme asi 20 minút pri 200 oC.

Cestovinový šalát s kuracím mäsom a ľadovým šalátom

Čo treba: 1 balíček bezlepkových cestovín, 1/2 kg kuracích pŕs, konzervu kukurice, konzervu hrášku, 3 ks paradajok, ľadový šalát, majonézu, vegetu, soľ
Ako na to: V osolenej vode s vegetou si uvaríme kuracie prsia. Cestovinu uvaríme obvyklým spôsobom. Vo veľkej miske si zmiešame uvarenú cestovinu, kukuricu, hrášok, kuracie prsia nakrájané na menšie kocky. Vodu, v ktorej sa varilo mäso, zatiaľ nevylievame, budeme ju ešte potrebovať. Paradajky nakrájame na menšie kúsky. Celú hlavičku ľadového šalátu si nakrájame na pásiky a pridáme do šalátu. Nakoniec pridáme majonézu a premiešame.

Bravčové čili s čerstvou paprikou

Čo treba: 750 g bravčového stehna, 3 zemiaky, 1 farebnú papriku, 4 strúčiky nasekaného cesnaku, 1 konzervu červených fazúľ, 2 PL olivového oleja, 100 ml smotany, soľ, 2 ČL čili korenia, 2 PL kečupu, 500 ml bujónu, 1 ČL korenia Tandora
Ako na to: Na panvici rozohrejeme olivový olej, pridáme nasekaný cesnak a orestujeme. Pridáme mäso a restujeme do zlatista. Pridáme fazuľu, korenie, zamiešame a zalejeme bujónom. Dusíme do zmäknutia mäsa. Asi 5 minút pred koncom dusenia mäsa pridáme zemiaky nakrájané na kocky a povaríme. Zahustíme smotanou a dochutíme. Nakoniec pridáme na malé kocky nakrájanú farebnú papriku a krátko povaríme.

Rezne v cibuľovom cestíčku

Čo treba: kuracie alebo bravčové rezne, múku Mantler, 2 až 3 vajcia, soľ, korenie, prášok do pečiva, 4 stredné cibule
Ako na to: Do misky rozbijeme 2 až 3 vajcia, vyšľaháme vidličkou, pridáme múku, soľ, korenie, prášok do pečiva a postupne riedime mliekom na cesto hustejšie ako lievancové. Vyšľaháme a necháme asi hodinu oddýchnuť pri normálnej teplote. Medzitým nakrájame mäso na menšie tenšie plátky, posolíme, naklepeme a obalíme v múke. Olúpeme a najemno nakrájame cibule a tesne pred smažením vmiešame do cestíčka. V múke obalené rezne namáčame do cesta a smažíme na oleji, radšej pomalšie, aby neboli vnútri surové. Cestíčko treba pred namáčaním zamiešať, cibuľa totiž klesá ku dnu.

Mäsové guľôčky plnené syrom

Čo treba: 600 g mletého mäsa (najlepšie zmes hovädzieho a bravčového), 1 žĺtok, 1 ČL grilovacieho korenia, 100 g tvrdého syra, 2 PL bezlepkovej strúhanky, olej
Ako na to: Mäso zmiešame so žĺtkom, korením a strúhankou. Syr nakrájame na malé kocky. Mokrými rukami tvarujeme zo zmesi guľôčky a dovnútra dáme kocku syra. Obalíme v strúhanke a na oleji osmažíme dozlatista.

Bryndzové halušky

Čo treba: 800 g postrúhaných surových zemiakov, 320 g pohánkovej múky, 100 g múky Promix Uni, 4 vajcia, soľ, kyslú smotanu, 125 g bryndze, údenú slaninu
Ako na to: Zo zemiakov pozbierame vodu, vmiešame múku, vajcia, soľ. Nahádžeme cez haluškáreň do vriacej vody halušky a necháme zovrieť. Scedíme, prepláchneme vodou a hádžeme do misy, v ktorej sme rozmiešali smotanu s bryndzou. Podľa chuti polejeme vyškvarenou slaninkou.

Zemiakové placky

Čo treba: 1 stredne veľký zemiak, 1 lyžičku kaše Nestlé Sinlac, štipku soli
Ako na to: Zemiak opláchneme a nastrúhame na jemnom strúhadle. Pridáme kašu Sinlac a starostlivo premiešame. Pečieme dozlatista na panvici so špeciálnou úpravou povrchu pre pečenie bez tuku alebo môžeme placky upiecť v rúre.

Bravčová roláda s paprikovou plnkou

Čo treba: 800 g bravčového mäsa na roládu, soľ, mleté čierne korenie, 1 papriku, 2 cibule, 50 g prerastenej slaniny, 2 lyžice rajčinového pretlaku, 4 lyžice oleja, 2 lyžice kečupu,
Ako na to: Plát mäsa na roládu posolíme a okoreníme. Papriku rozdelíme na štvrtky a jadrovník odstránime, umyjeme a nakrájame. Očistíme cibuľu a slaninu nakrájame na kocky. Všetko zmiešame s rajčinovým pretlakom, osolíme a okoreníme. Plát mäsa bohato natrieme plnkou a zrolujeme. Pevne omotáme niťou a zviažeme. Mäso položíme na pekáč, potrieme olejom a dáme do horúcej rúry. Obraciame častejšie, aby sa rovnomerne prepieklo, počas pečenia podlievame. Desať minút pred dopečením potrieme mäso kečupom.

Brokolicovo-karfiolový nákyp

Čo treba: 500 g brokolice, 500 g karfiolu, soľ, 200 g šunkovej salámy vcelku, 40 g masla, 40 g múky Promix PK, 1/4 l vody z uvarenej zeleniny, 1/4 l mlieka, 4 žĺtky, 100 g postrúhaného tvrdého syra, 4 bielky, tuk na formu
Ako na to: Brokolicu a karfiol očistíme, rozdelíme na ružičky a obvaríme v dostatočnom množstve osolenej vody. Necháme odkvapkať na site. Šunkovú salámu pokrájame na malé kocky. Rúru predhrejeme na 200 stupňov. Maslo rozpustíme a primiešame múku. Keď začne zmes peniť, za stáleho miešania prilejeme 1/4 l vody z uvarenej zeleniny a 1/4 l mlieka. Varíme niekoľko minút, pričom stále miešame. Odstavíme z ohňa, necháme trošku vychladnúť a primiešame žĺtky a 75 g postrúhaného syra. Osolíme a ochutíme. Do nákypovej formy vymastenej maslom striedavo navrstvíme brokolicu a karfiol a posypeme kockami šunkovej salámy. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh a pridáme do bešamelovo-syrovej omáčky. Rovnomerne ju nalejeme na nákyp, posypeme zvyšným syrom a na strednej priečke rúry pečieme asi 30 minút do zlatohneda.

Cestoviny s kuracím mäsom a olivami

Čo treba: 250 g kuracieho mäsa, 1/2 póru, olivový olej, 100 g šampiňónov, 1 zelenú papriku, 4 paradajky, soľ, karí korenie, 1/2 ČL bazalky, 2 strúčiky cesnaku, 3 PL paradajkového pretlaku, 400 g bezlepkových cestovín, 100 g zelených olív
Ako na to: Na olivovom oleji opražíme nadrobno nakrájaný pór. Pridáme na prúžky nakrájané kuracie mäso a prudko opečieme. Pridáme nakrájané šampiňóny, papriku, paradajky, osolíme, pridáme bazalku a karí korenie. Premiešame a necháme dusiť, až kým nie je mäso mäkké. Pridáme paradajkový pretlak a pretlačený cesnak, premiešame, necháme ešte asi 1 minútu dusiť a odstavíme. Cestoviny uvaríme v slanej vode.

Hubový paprikáš s cestovinou

Čo treba: 500 g húb (hliva, šampiňóny, kuriatka alebo iné huby), 3 PL oleja, 1 cibuľu, soľ, 1 ČL mletej červenej papriky, 1/4 ČL bylinkového alebo hubového korenia, 1/2 l vody, 2 dl ryžového mlieka, 1 PL kukuričnej hladkej múky, 1 PL Gustinu, citrónovú šťavu
Ako na to: Na oleji opražíme najemno pokrájanú cibuľu, pridáme na plátky nakrájané huby, papriku, korenie, soľ a trochu podusíme. Zalejeme horúcou vodou.

Taštičky plnené šunkou a ovčím syrom

Čo treba: šunku, bezlepkové listové cesto (napr. Balviten), bezlepkovú múku na posypanie pracovnej plochy, ovčí syr, vajce na potretie
Ako na to: Šunku si nakrájame na malé kocky a syr na malé obdĺžniky. Pracovnú plochu poprášime múkou a cesto rozvaľkáme a vykrajujeme kolieska, ktoré naplníme zmesou, dobre stlačíme, aby sa cesto spojilo. Taštičky ukladáme na plech, potrieme ich vajcom, dáme do vyhriatej rúry a pečieme asi 5 minút.

Plnené papriky

Čo treba: 5 paprík, 40 dag mletého mäsa, 2 veľké cibule, maslo, 1 bezlepkový rožok, 1 vajce, 2 paradajkové pretlaky, trochu ostrého kečupu, soľ, korenie, majorán, 1 bobkový list, 5 celých korení, 2 nové korenia, cukor
Ako na to: Cibuľu speníme na masle. Mleté mäso zmiešame s polovicou spenenej cibule, navlhčeným rožkom, vajcom, soľou, korením, majoránom a prepracujeme. Papriky vyčistíme, naplníme pripravenou zmesou, keď máme viac mletého mäsa, môžeme zo zvyšku urobiť guľôčky a pridať k paprikám. Naplnené papriky dáme na spenenú cibuľu, pridáme bobkový list, guľôčky korenia a nové korenie, trochu podlejeme, zakryjeme a dáme piecť do rúry. Pri pečení podlievame. Hotové papriky a všetko korenie vyberieme, pridáme vodu, pretlak, zásmažku a všetko rozmixujeme. Povaríme, pridáme kečup a cukor, vrátime späť papriky a prehrejeme.

Filé s bylinkami

Čo treba: 1/2 kg filé, 2 PL masla, 2 cibule, strúčik cesnaku, 1/2 ČL sušeného estragónu, štipku drveného tymianu, soľ, korenie, 5 PL rozdrvených kukuričných lupienkov na posypanie, tuk
Ako na to: Do tukom vymazaného pekáča uložíme plátky ryby, na masle osmažíme cibuľu a prelisovaný cesnak, vmiešame bylinky, soľ, korenie. Zmes pridáme k rybe a 10 až 20 minút opekáme. Nakoniec posypeme lupienkami.

Bryndzové pirohy

Čo treba: zemiaky, bryndzu, soľ, múku Farina
Ako na to: Zemiaky si uvaríme v šupke, popučíme dohladka, pridáme troška soli a múky toľko, aby sa nám dalo vypracovať vláčne cesto, ktoré sa dá vaľkať. Pripravíme si plnku – bryndza a popučené zemiaky v pomere podľa chuti. Pohárom vykrajujeme kolieska, ktoré plníme plnkou a zalepíme, vidličkou ozdobíme. Varíme vo vriacej osolenej vode, kým nevyplávajú na povrch a potom ešte asi 3 až 5 min. Sú výborné s maslom, slaninkou, pažítkou…

Hubový guláš

Čo treba: cibuľu, huby, 4 olúpané paradajky, 4 papriky, soľ, rascu, korenie, 3 až 4 strúčiky cesnaku, 1 ČL sladkej aj štipľavej papriky, maizenu
Ako na to: Na osmaženú cibuľku pridáme huby, sladkú aj štipľavú papriku, soľ, korenie, rascu, cesnak, ale aj pokrájané paradajky a papriky. Po zmäknutí zahustíme maizenou. Podávame s ryžou alebo s bezlepkovým chlebom.

Plnené cukety

Čo treba: 2 väčšie cukety, olej, 1 cibuľu, soľ, mleté čierne korenie, 1 balíček zmesi mrazenej kukurice a hrášku, 2 balenia syra feta
Ako na to: Cukety pozdĺžne prekrojíme a dužinu vyberieme lyžičkou. Na oleji speníme na kocky pokrájanú cibuľu, pridáme dužinu z cukety, rozmrazenú kukuricu a hrášok, osolíme, okoreníme a dusíme domäkka. Nakoniec vmiešame rozdrobený syr a zmesou plníme cukety, ktoré sme uložili do olejom vymazanej zapekacej formy. Pečieme pri 180 °C približne 20 až 25 minút.

Bravčová rolka so slivkou a slaninkou

Čo treba: 1 kg bravčového karé, 0,5 kg anglickej slaniny, 300 g sušených sliviek, soľ, korenie, sladkú červenú papriku, zemiaky
Ako na to: Bravčové karé si nakrájame na plátky a vyklepeme. Osolíme, okoreníme. Slaninu si nakrájame na plátky. Sušené slivky premyjeme vodou a poukladáme dovnútra. Zavinieme. Navrch obvinieme plátky anglickej slaniny. Posypeme červenou paprikou a upečieme. Pečieme pri teplote 220 stupňov 1 až 1,5 hodiny. Ako prílohu podávame pečené zemiaky.

Filé dusené s jablkami

Čo treba: 150 g rybieho filé, 5 g masla, soľ, 50 g jabĺk
Ako na to: Filé posolíme, dáme do pekáča, potrieme maslom, podlejeme vodou a dusíme. Neskôr na filé poukladáme očistené, na plátky pokrájané jablká a spolu dusíme.

Hovädzie mäso prírodné

Čo treba: 100 g hovädzieho mäsa, 5 g masla, soľ, mletú rascu, 3 g sójovej múky
Ako na to: Hovädzie mäso umyjeme, naklepeme a opečieme nasucho po oboch stranách. Podlejeme vodou, posolíme, pridáme rascu, maslo a dusíme do mäkka. Zahustíme sójovou múkou rozmiešanou vo vode. Prilejeme k mäsu a spolu povaríme.

Kuracie prsia v pomarančovej omáčke

Čo treba: 8 menších rezňov z kuracích pŕs, 1,5 dl pomarančovej šťavy, strúhanú kôru z 1 pomaranča, 1 pomaranč, 20 g hnedého cukru, 1 ČL ostrej horčice, 40 g masla, 2 PL oleja, 2 PL maizeny, 1 PL vegety
Ako na to: Kuracie prsia nakrájame na rezne, posypeme vegetou a potrieme horčicou. Pripravíme si maslo, strúhanú pomarančovú kôru, šťavu z pomaranča, cukor, maizenu, plátky ošúpaného pomaranča. Vo väčšej nádobe roztopíme olej a polovicu masla a na miernom ohni opekáme kuracie plátky z oboch strán asi 8 minút. Mäso potom vložíme do zahriatej nádoby. Do výpeku pridáme zvyšok masla, postrúhanú kôru z pomaranča, pomarančovú šťavu a cukor. Za stáleho miešania varíme 3 – 4 minúty, pridáme maizenu rozmiešanú v malom množstve vody a nakoniec plátky pomaranča. Všetko chvíľu povaríme, podľa potreby pridáme trochu vody. Kuracie plátky poukladáme na tanier, na každý plátok položíme kúsok pomaranča, všetko prelejeme omáčkou.

Dezerty

Olejová bábovka

Čo treba: 250 g bezlepkovej múky – Mantler, 250 g práškového cukru, 4 vajcia, 2 dl oleja, 1 dl vody, 1 prášok na pečenie, 1 vanilkový cukor, 1 PL kakaa
Ako na to: Postupne vymiešame žĺtky s cukrom, olej a vodu. Potom opatrne pridáme múku s kypriacim práškom a sneh z bielkov. Zľahka premiešame. Do bábovkovej formy vylejeme polovicu cesta. Do druhej polovice vmiešame kakao a vylejeme do formy. Dáme piecť do predhriatej rúry na 190 ºC približne 45 – 50 minút.

Roláda

Čo treba: 120 g práškového cukru, 120 g hladkej bezlepkovej múky, 6 vajec
Ako na to: Ušľaháme sneh zo šiestich bielkov, pridáme cukor, žĺtky a nakoniec múku, dáme na plech na papier na pečenie a upečieme. Po upečení stočíme roládu aj s papierom a dáme trochu vychladnúť. Potom ju rozvinieme, pridáme puding, zvinieme späť a dáme vychladnúť. Náplň: 2 čokoládové pudingy, 1/2 l mlieka, štipku masla, cukor a uvaríme puding.

Jogurtová bublanina

Čo treba: 50 g masla, 160 g práškového cukru, 1 balíček vanilkového cukru, 4 vajcia, 450 g bieleho bezlepkového jogurtu, prášok do pečiva, 200 g bezlepkovej múky, tuk a polohrubá múka na vymastenie plechu, 400 g marhúľ alebo iného ovocia a kokosová múčka alebo mleté orechy na obalenie
Ako na to: Z bielkov a trocha soli ušľaháme pevný sneh. Maslo necháme roztopiť a po vychladnutí pridáme do misy. Pridáme oba cukry a mixujeme. Postupne pridáme žĺtky – mixujeme do peny. Po častiach pridávame jogurt a obe múky a mixujeme. Napokon pridáme a zamixujeme prášok do pečiva. Opatrne vmiešame do cesta sneh. Cesto vylejeme na hlbší vymastený plech. Povrch uhladíme a posypeme marhuľami nakrájanými na štvrtky a obalenými orechami alebo kokosom. Pečieme v rúre na 160 až 170 oC približne 40 až 45 minút.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ

#recepty #lepok #glutén #celiakia #bezlepková diéta
Sleduj najnovšie články na našom Facebooku
Ponuky zo Zľavy.Pravda.sk