Ocot - letný hit tohto roka!

Ocot je údajne letný hit roka 2017. Správne zmiešaný chutí totiž osviežujúco. A okrem toho pomáha pri trávení a detoxikácii, reguluje tiež hladinu cukru v krvi.

31.07.2017 06:00
jablčný ocot Foto:
Jablčný ocot obsahuje veľa vitálnych látok.
debata

Kokosová voda, ľadová matcha, či zelené smoothie, to už sú starinky z minulého roka. Hit tohto leta je jablčný ocot! S ovocím, s minerálkou alebo osviežiť ním koktail, prinesie trochu zmeny do našich letných večerov. Okrem toho, že chutí, dostaneme vďaka nemu do tela veľa zdravotných benefitov.

Zázračný elixír

Ocot je dobrý pre trávenie, zmierňuje pálenie záhy, reguluje hladiny cukru v krvi a pomáha tlmiť návaly hladu. Podporuje tiež spaľovanie tukov, kŕmi dobré črevné baktérie, zmierňuje zápchu a pôsobí protizápalovo. Pre rakúsky časopis Woman to zhrnula výživová odborníčka Monika Masik. Dodala, že ocot navyše obsahuje veľa vitamínov, stopových prvkov, minerálnych a balastných látok a enzýmov. Práve v lete ich potením strácame veľa, preto je jablčný ocot dobrým „dodávateľom“. U nás je najbežnejší práve jablčný ocot. Ale produkty na báze hrozna alebo iného ovocia fungujú rovnako dobre. Masik zdôrazňuje, že najdôležitejšia je kvalita. „Čím prírodnejší, tým lepšie. Dbajte na nefiltrovanú, prirodzene zakalenú biokvalitu. Číre, destilované octy majú oveľa menej hodnotných látok.“

Kyslá kúra

Kto chce pocítiť zdravotné účinky, najlepšou voľbou je kúra. „Pite ocot denne, každé ráno nalačno. Zrieďte pohár vody z vodovodu s dvoma čajovými lyžičkami prirodzene zakaleného jablčného octu a popíjajte v malých dúškoch. To rozprúdi metabolizmus a upraví črevnú flóru,“ odporúča Masik. Kúra by podľa jej slov mala trvať aspoň tri týždne. Keď si na ňu zvyknete, môžete ju zaradiť do svojej každodennej rutiny. Pri tejto dávke totiž nehrozí riziko predávkovania. Avšak pred intenzívnou kúrou, napríklad piť octovú vodu pred každým jedlom, odporúča odborníčka poradiť sa s lekárom.

Pijú aj prominenti

Ani známe osobnosti nedajú dopustiť na ocot. Napríklad Giulia Enders, autorka bestselleru „Črevo so šarmom“, porozprávala o tom v rozhovore pre noviny „Die Zeit“. V Japonsku je to populárny osviežujúci nápoj, možno si ho kúpiť zmiešaný. Spočiatku chutí nezvyčajne, ale neskôr spôsobí hotovú závislosť, vraví Enders.

Nápoj roka 2017

Pochádza z New Yorka: Potrebujete štamperlík jablčného octu, kúsok sekaného zázvora, polievkovú lyžicu medu a 300 ml vody. Zmiešajte a nechajte v noci lúhovať. Na druhý deň preceďte, ozdobte kockami ľadu, ovocím, mätou a citrónom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #trávenie #kúra #zápcha #hlad #cukor #jablčný ocot #záha