Skoncujme s módnymi výstrelkami stravy

Všetci budeme múdrejší a zdravší, ak necháme plávať pavedecké módne trendy a zdravotné výstrelky, napísal pre denník USA Today Alex Berezow, autor stĺpčekov a knihy Little Black Book of Junk Science (Malá čierna knižka pavied).

04.08.2017 07:00
debata (1)

Ako príklad ponúka prehľad niektorých „pavedeckých“ tvrdení, ktoré by podľa neho bolo treba pustiť k vode:

ANTIOXIDANTY A PRODUKTY PROTI STARNUTIU

Aj keď nie je známe, prečo naše telo starne, existuje na túto tému rad rôznych hypotéz. Jednou z najobľúbenejších je názor, že v priebehu času poškodzuje telesné bunky oxidačný stres čoby vedľajší produkt metabolizmu. Tomu by teoreticky mali zabraňovať antioxidanty, ale klinické testy to nepreukázali. Najlepší spôsob, ako „zostať mladý“, je vhodná strava, cvičenie – a genetické šťastie. Väčšina podobných produktov je pravdepodobne podvod.

Čaj macha obsauje množstvo antioxidantov. Veda... Foto: SHUTTERSTOCK
čaj matcha Čaj macha obsauje množstvo antioxidantov. Veda však ešte nepotvrdila ich blahodarné účinky na ľudské zdravie.

PRODUKTY BEZ CHÉMIE

Všetko je chemické. Áno, doslova všetko. Vzduch, ktorý dýchate, voda, ktorú pijete, noviny, čo držíte v ruke. Nič nie je „bez chémie“. V populárnej kultúre slovo „chemický / chemická / chemické“ často používajú aktivisti, ktorí nemajú ani potuchy o chémii a toxikológii, a len strašia verejnosť ohľadom jedla a životného prostredia.

DETOXIKÁCIA

Každý deň konzumujeme toxické látky. Väčšina z nich sa prirodzene vyskytuje v našom životnom prostredí. Ryža obsahuje arzén, morské plody obsahujú metylortuť a naše telá produkujú toxické látky ako bežnú súčasť metabolizmu. Ale mám dobrú správu! Naše telo je dokonale schopné zvládnuť toxíny. Nepotrebuje „detox“ alebo „prečistenie“, pretože o to sa starajú pečeň a obličky.

Detoxikácia je podľa Berezowa len moderným... Foto: SHUTTERSTOCK
smoothies, detox, výživa Detoxikácia je podľa Berezowa len moderným výmyslom.

OLEJ (Esenciálne oleje)

Silice čiže esenciálne oleje získali svoje označenie, pretože obsahujú esenciu z rastliny, z ktorej boli získané – teda nie preto, že by boli esenciálne, teda podstatné a zásadné pre ľudskú stravu. Ako mnoho rastlinných extraktov, aj esenciálne oleje môžu obsahovať užitočné zložky, ako sú konzervanty či antimikrobiálne látky. A podľa toho, o akú rastlinu sa jedná, môžu tiež príjemne voňať. Ale dávajte si pozor na šarlatánske predajcu esenciálnych olejov, ktorí vám ich ponúkajú ako všeliek na čokoľvek.

BEZLEPKOVÁ STRAVA

Metabolizmus veľmi malého množstva ľudí nedokáže spracovať lepok. Mizivé percento ľudí je naň alergických, a ďalšie malé percento ľudí trpí celiakiou. A aj keď niektorí ľudia môžu trpieť zvýšenou citlivosťou na lepok, propagovaná bezlepková strava neopodstatnená zdravotným dôvodom je módny výstrelok. A ľudia, ktorí hlásia, že sa im po bezlepkovej strave zlepšil zdravotný stav, sa zrejme cítia lepšie vďaka tomu, že zo stravy vylúčili nadbytočné uhľohydráty.

Ak nemáte celiakiu, bezlepkovými cestovinami... Foto: SHUTTERSTOCK
celozrnné cestoviny Ak nemáte celiakiu, bezlepkovými cestovinami namiesto klasických svojmu zdraviu nepomôžete.

PRÍRODNÉ JE LEPŠIE

Všeobecne rozšírený mýtus, že prírodné je lepšie, je základom čohokoľvek od alternatívnej medicíny až po hnutia bio-potravín. Tento slogan je pritom učebnicovým príkladom pavedy. Kiahne, HIV, arzén, jedovatý brečtan, štrkáče aj škorpióny – to všetko je prírodné, zatiaľ čo mnoho liekov prínosných pre zdravie prírodných nie je.

MRLÍK ČILSKÝ (quinoa)

Mrlík čilský, ktorý je známy aj pod anglickým menom quinoa, alebo pod označením „kaša hippíkov“. Ešte pred niekoľkými rokmi o ňom nik nepočul, než sa do neho zamilovali elity, čo majú viac peňazí ako rozumu. Rovnako ako ďalšie obilniny je mrlík zdravý, ale nie je na ňom nič magického. Bez ohľadu na to stúpol západný dopyt po mrlíku natoľko, že si chudobní Peruánci a Bolívijčania môžu sotva dovoliť kúpiť potravinu, ktorú pestujú ich krajania.

Quinoa sa hodí do polievok, ako príloha či do... Foto: SHUTTERSTOCK
quinoa, pseudoobilnina Quinoa sa hodí do polievok, ako príloha či do šalátu, zázračný liek to však nie je.

SUROVÁ (RAW) STRAVA

Neexistuje žiadny dôvod, prečo jesť surové alebo nepasterizované mliečne výrobky, šťavy, vajcia alebo mäso. Pasterizujeme a varíme svoje jedlo, aby sme zabili nebezpečné mikroogranismy, z ktorých niektoré by mohli byť smrtiace. Paveda tvrdí, že pasterizácia jedlo pripravuje o výživné látky. V skutočnosti jediná vec, o ktorú pasterizácia jedlo pripravuje, je riziko choroby.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravá strava #Alex Berezow #mýty o strave