Jedli ste viac, ako ste chceli? Skúste ovocno-zeleninový deň

Opäť ste to s tým jedlom prehnali? Priam ideálny je v takom prípade ovocno-zeleninový deň, raz-dva vykompenzuje malé kalorické hriechy.

16.08.2017 06:00
ovocie, zelenina, zdravie, strava Foto:
Ilustračné foto.
debata

Toto odľahčenie ľahko zakomponujete do bežného týždňa, kedykoľvek sa vám to hodí. Budete mať dobrý pocit a ušetríte kalórie.

Lepší telesný pocit

Ovocno-zeleninový deň pomôže z dlhodobého hľadiska udržať telesnú hmotnosť, a to aj napriek malým hriechom – pretože počas tohto šetriaceho dňa prijmete logicky menej kalórií ako v obvyklé dni. Nadbytočná soľ a voda sa z tela vyplavia, trávenie sa odľahčí. Ovocno-zeleninový deň prispieva k lepšiemu telesnému pocitu a vďaka nemu zásobíme organizmus aj dôležitými vitamínmi a minerálnymi látkami. V šťavnatom ovocí a chrumkavej zelenine prijmeme sýtiace balastné látky.

Čo chutí

V priebehu tohto „nízkokalorického“ dňa možno konzumovať takmer každý druh ovocia a zeleniny – a je jedno, či zvolíme surovú alebo varenú. Povolené je všetko, čo nám chutí a žalúdok s ľahkosťou strávia. Pozor len na banány a sušené ovocie. Z ovocia sú najideálnejšie jablká, hrušky, hrozno a bobuľové ovocie, ale tiež ananás, kivi, mango a papája. Kto má radšej ovocie ako zeleninu, alebo naopak, môže zvoliť aj čisto ovocný, alebo len čisto zeleninový deň. Avšak ak patríte k ľuďom s citlivým žalúdkom, radšej sa vyhnite ananásu a kyslému ovociu, aby ste si ho príliš nezaťažili.

Žiadne výčitky svedomia

Dohromady by sme počas tohto odľahčujúceho dňa mali skonzumovať okolo 1,5 až dva kilogramy ovocia a zeleniny (alebo len ovocia, či len zeleniny). Do tohto množstva sa počítajú aj surové či varené kúsky. Bez počítania kalórií a výčitiek svedomia, pokojne si môžete dopriať aj zeleninovú polievku či ovocné smoothie.

Veľa pite

Okrem konzumácie ovocia a zeleniny by ste mali dbať na dostatočné množstvo tekutín. Najvhodnejší je, podobne ako pri diétach, nesladený bylinkový čaj a voda. Na kávu a alkohol v tento deň určite zabudnite.

Dôležité v kocke:

Deň je vhodný pre:
Zdravých ľudí, ktorí sa napríklad chystajú na gurmánsky víkend a chcú ušetriť nejaké tie kalórie. Tiež pre tých, čo takýto a podobný deň práve absolvovali…

Ako dlho?
Jeden deň

Ako často?
Maximálne štyri dni v mesiaci (nie po sebe nasledujúce dni)

Čo?
1,5 až 2 kilogramy čerstvého alebo vareného ovocia a zeleniny a dostatočný prísun tekutín

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #ovocie #zelenina #kalórie #žalúdok #trávenie #vitamíny