Medicinálne huby: Poznáte Ling Zhi?

Liečivé huby majú dlhú históriu terapeutického používania a ich zdravotné účinky sú už po stáročia jedným z pilierov východnej medicíny. Na prastaré vedomosti ázijských liečiteľov nadviazal aj moderný farmaceutický výskum.

20.08.2017 06:00
medicinálna huba, reiši Foto:
Najstaršie písomné zmienky o liečivých účinkoch húb pochádzajú z Indie.
debata

Iné názvy huby známej pod japonským názvom ako reiši sú Ling Zhi, tak ju volajú v Ázii. Na Západe sa používa aj latinský názov Ganoderma lucidum. Pôvabné slovenské pomenovanie Lesklokôrka lesklá nie je veľmi rozšírené. A potom sú tu ešte prívlastky: kráľovná húb, cisárska huba nesmrteľnosti, zázračná huba či huba večnej mladosti. Všetky vyjadrujú fakt, že táto špecifická huba je skvelým antioxidantom a odporúča sa ako podporná terapia predovšetkým ľuďom, ktorým diagnostikovali rakovinu.

Na báze glukánov sú založené takmer všetky voľne dostupné prírodné liečivé extrakty s imunostimulačným účinkom. Okrem glukánov v nej možno nájsť aj imunoproteíny a nukleozidy. Veľmi cennou zložkou sú aj triterpenoidy, ktoré majú protizápalový účinok a potláčajú rast niektorých nádorov. Chránia pred poškodením pečeň a majú protizrážanlivý účinok pri prevencii trombóz i pozitívny vplyv na znižovanie obsahu tukov v krvi. Výťažky z reiši pomáhajú pri artritídach, zápale priedušiek, astme, vysokom krvnom tlaku, cukrovke či žalúdočných vredoch.

Glukány sú polysacharidy, ktoré dokážu stimulovať aktivitu rôznych buniek ľudského imunitného systému Z plodníc a podhubia reiši bolo izolovaných až 50 polysacharidov – glukánov.

Získať a uchovať čo najviac prospešných látok, to je cieľom procesu nazývaného lyofilizácia. Lyofilizácia je sušenie, počas ktorého sa surovina najskôr zmrazí a následne sa z nej špeciálnym spôsobom odstráni ľad. Ten sa nestihne dostať do tekutého stavu, ale mení sa priamo na vodné pary.

Hubový prášok získaný touto technológiou je stopercentne prírodným produktom, ktorý má mimoriadnu mikrobiologickú čistotu, pričom sa plne zachovajú vlastnosti čerstvej huby, jej chuť, vôňa, farba, bielkoviny, vitamíny i minerálne zložky. Pri procese lyofilizácie sa v žiadnej etape výroby nepridávajú konzervačné látky ani enzýmy.

India, odtiaľ pochádzajú najstaršie písomné zmienky o liečivých účinkoch húb. Pri múmii ľadového muža Ötziho, ktorá sa našla v ľadovci na hraniciach Talianska a Rakúska, sa našli sušené huby. Už v dávnej minulosti boli teda predmetom mimoriadneho záujmu človeka.

Reiši môže pomôcť

posilniť imunitný systém, zvýšiť odolnosť proti stresu, pri srdcovo-cievnych chorobách a vysokom krvnom tlaku, ako podporný prostriedok pri liečbe rakoviny, pri diagnózach ako lupus, ložiskové vypadávanie vlasov, sklerodermia, reumatizmus, migréna, pri respiračných ochoreniach ako astma a chronická bronchitída, ako podporná liečba pri hepatitíde

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #reiši #medicinálne huby