Chyby, ktorých sa dopúšťame pri nízkosacharidovej diéte

Štúdie ukazujú, že nízkosacharidová diéta je pri chudnutí vysoko účinná. Frustrujúce však je, že nie vždy funguje. Ešte sa ale nevzdávajte, čítajte, či nerobíte jednu z nasledovných chýb a tipy, ako túto diétu vylepšíte.

28.08.2017 06:00
mäso, zelenina Foto:
Ilustračné foto.
debata

Chudnutie je kontinuálny proces

Začiatky diét bývajú ľahké, spaľujeme rýchlo. Je to spôsobené tým, že v prvom týždni sa telo zbavuje vody. Potom sa proces chudnutia výrazne spomalí. Je nezmyselné každý deň sa vážiť. Pamätajte na to, že zníženie telesnej hmotnosti neznamená zníženie telesného tuku. Ak chcete stratiť tuk a nie svalovú hmotu, dôležitý je pohyb. Vzhľadom na to, že aj svaly niečo vážia, s ich nárastom chudnutie stagnuje. Napriek tomu podporujú diétu tým, že zvyšujú spotrebu kalórií, čím pomáhajú spaľovať tuk. Nevážte sa, merajte sa. Zmeny môžete sledovať aj na fotografiách, ktoré okrem iného aj motivujú.

Príliš veľa sacharidov

Dôvod, prečo nízkosacharidová diéta nefunguje, môže byť aj prozaický: jete príliš veľa sacharidov. Ide o klasickú chybu. Niektorí ľudia reagujú citlivejšie na sacharidy ako iní. Skúste tento príjem ešte viac znížiť, a to na max. 50 gramov. Znamenalo by to napríklad vyškrtnúť z jedálnička všetky druhy ovocia, okrem bobuľovitých. Základom nízkosacharidovej stravy by mala byť nízkosacharidová zelenina (listová zelenina, uhorka, šampiňóny, brokolica), zdravé tuky a bielkoviny. Optimálnym jedlom by mal byť grilovaný losos na zelenom šaláte alebo pikantné kuracie mäso s brokolicou.

Nesprávne potraviny

Ak chcete pri nízkosacharidovej diéte schudnúť, nestačí len znížiť podiel sacharidov v strave. Na trhu je veľa potravín s nízkym obsahom sacharidov, napríklad proteínové tyčinky alebo koktejly, ktoré sú väčšinou vysoko spracované a tým pádom nezdravé. Mali by ste ich, ak vôbec, konzumovať len vo výnimočných prípadoch. Základ tejto diéty má tvoriť mäso, ryby, vajíčka, zelenina a zdravé tuky (repkový, ľanový alebo olivový olej). Aj keď tuk obsahuje kalórie, je dôležité ho v nízkosacharidovej strave prijímať. Kombinácia proteínov a tuku vedie telo k spaľovaniu tuku.

Veľa mliečnych výrobkov

Aj nadmerná konzumácia mliečnych výrobkov môže byť dôvodov, prečo nízkosacharidová diéta nefunguje. Mliečne produkty sú síce nízkosacharidové, no obsahujú veľa bielkovín. Tie v mliečnych produktoch môžu hladinu inzulínu v krvi zvýšiť rovnako, ako sacharidy. Zvýšená hladina inzulínu v krvi zabezpečuje, že hladina glukózy v krvi sa po jedle opäť rýchlo zníži. Okrem iného to vedie k zvýšenému pocitu hladu. Preto je vhodné mliečne produkty (mlieko, jogurt, syr) počas nízkosacharidovej diéty konzumovať len v obmedzenom množstve.

Príliš veľa sladidiel

Aj počas diéty máme chuť na chladený nealkoholický nápoj alebo maškrtu. Umelé sladidlá pôsobia ako dobrá alternatíva, keďže neobsahujú žiadne kalórie. Avšak vedecké štúdie podložili, že negatívne ovplyvňujú hlad a spôsobujú, že počas dňa prijmeme ešte viac kalórií. Či je častá spotreba umelých sladidiel príčina, prečo nízkosacharidová diéta nefunguje, musí každý otestovať sám na sebe. Osviežujúcou a nízkokalorickou alternatívou nealkoholických nápojov je napríklad chladená citrónová voda s čerstvou mätou.

Veľa výnimiek

Je úplne v poriadku niečo si počas diéty dopriať, odmeniť svoju vytrvalosť, život bez maškŕt. Avšak príliš sa nerozmaznávajte. Jedna či dve výnimky týždenne stačia, inak je váš úspech ohrozený.

Príliš veľa kalórií

Aby sme úspešne chudli, musíme spotrebovať viac kalórií ako prijať. Nízkosacharidová diéta je preto úspešná, lebo zmierňuje hlad a zasýti nadlho. Zasýtenie nadlho pomáha prijať menej kalórií a jednoznačne podporuje úspech v chudnutí. Ak dodržiavate všetky pravidlá a nízkosacharidová diéta napriek tomu nefunguje, dôvodom môžu byť kalórie – prijímate ich viac, ako potrebujete. Skúste si ich počítať pomocou aplikácie v mobile, ak ich chcete mať pod kontrolou. Pamätajte na to, že denne by ste sa mali snažiť o energetický deficit 500 kalórií.

Stres

Ak nízkosacharidová diéta nefunguje, hoci dodržiavate všetky pravidlá a pravidelne športujete, možno to „zhodiť“ aj na stres. Pri ňom je telo v neustálom boji alebo na úteku a v krvi sa zvyšuje hladina kortizolu. Štúdie ukazujú, že z dlhodobého hľadiska zvyšuje pocit hladu a chuť na nezdravé jedlá. Ak ste v neustálom strese, hľadajte cestičky, ako ho znížiť. Dobrými metódami sú meditácia alebo šport.

Nedostatok spánku

Štúdie ukazujú, že nedostatok spánku negatívne vplýva na chudnutie a spôsobuje obezitu. Nedostatok spánku totiž zvyšuje pocit hladu. Kto sa dobre nevyspí, nemá energiu ani motiváciu na šport ani na zdravú stravu. Tieto faktory pôsobia negatívne na úspech v chudnutí a podporujú prírastok hmotnosti.

Príliš málo športu

Šport je dôležitou súčasťou diéty, pretože stimuluje metabolizmus a pomáha budovať svaly. Svaly spotrebúvajú energiu a zvyšujú tak bazálny metabolizmus. Okrem toho sa po fyzickej stránke cítime vyvážene a spokojne. V prípade, že chcete svoj úspech v chudnutí podporiť športom, nemali by ste sa spoliehať len na vytrvalostné športy ako je beh či jazda na bicykli. Odporúča sa ich kombinovať so silovým tréningom. Optimálny pri chudnutí je intervalový tréning so striedavými tréningovými jednotkami.

Príliš často

Ešte stále existujú výživové mýty o tom, že by sme počas dňa mali často jesť. Vedci ich však popreli. Štúdie totiž ukázali, že malé porcie počas dňa nie sú prospešné ani pre zdravie, ani pre chudnutie. Oveľa viac sa odporúčajú tri zdravé a sýte porcie počas dňa a desiatu s olovrantom úplne vynechať.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #chudnutie #sacharidy #obezita #hlad #proteín #tuky #svaly #inzulín