Ulcerózna kolitída: Ako sa stravovať a predĺžiť obdobie bez bolesti

Autoimunitné ochorenie ulcerózna kolitída patrí spolu s Crohnovou chorobou k najčastejším chronickým črevným ochoreniam.

30.08.2017 06:00
brucho - žalúdok - bolesť - kŕč - slepé črevo Foto:
Ilustračné foto.
debata

Toto ochorenie sa najčastejšie vyskytuje vo veku 20 až 40 rokov, ale môže prekvapiť v mladšom, aj v staršom veku. Príčiny nie sú celkom známe. Predpokladá sa, že vývoj a priebeh ochorenia môžu ovplyvňovať environmentálne vplyvy, svoju rolu hrá aj genetika, stres a oslabená imunita.

Symptómy ochorenia

Sú rozmanité a choroba sa hlási plazivo. Časté sú hnačky s prímesou krvi alebo hlienu, v extrémnych prípadoch musí pacient navštíviť toaletu aj 40-krát za deň. Ulceróznu kolitídu často sprevádzajú bolesti brucha v ľavej časti, kŕče, možné sú aj horúčky a telesná slabosť. Častá stolica je dôvodom straty nielen vody a krvi, ale aj dôležitých minerálov a vitamínov, čo vedie k nedostatku živín a následne k ďalším príznakom, ktoré súvisia s nedostatkom živín. Hrozí náchylnosť na infekcie či zníženie telesnej hmotnosti. Prežité roky s touto diagnózou zvyšujú riziko rakoviny hrubého čreva.

Liečba

Často sa pri tejto diagnóze podáva kortizón (inhibuje zápaly) alebo aj mesalazín, ktorý znižuje riziko vzniku rakoviny hrubého čreva. Tieto medikamenty však môžu pri dlhodobom užívaní spôsobiť závislosť a majú vedľajšie účinky. V alternatívnej medicíne sa často pri zápale čriev používajú horké látky a triesloviny (nachádzajú sa v harmančeku či v myrhe). Ulceróznu kolitídu do veľkej časti ovplyvňuje strava a negatívny vplyv na priebeh ochorenia má v neposlednom rade aj mentálny stres.

Strava

Fáza pokoja
Ak je črevo v tzv. fáze pokoja, odporúča sa ľahká strava. Treba dbať na dostatočné množstvo kalórií, vitamínov a vlákniny. Rátajú sa celozrnné produkty, ovocie, veľa zeleniny alebo oriešky, potraviny s vysokým obsahom omega-3-mastných kyselín a antioxidantov. Milovníci kávy sa svojho obľúbeného nápoja nemusia vzdať – neprekročená dávka tri šálky kávy, môže mať dokonca protizápalové účinky. Aj probiotické mliečne baktérie pomáhajú predĺžiť čas bez ťažkostí. Je tiež nevyhnutné zásobovať telo tekutinami.

Akútna fáza
Ak je črevo zapálené, telo toleruje len niektoré, a to veľmi mierne jedlá. Aj keď má postihnutý vyslovený strach pred ďalšou stolicou, musí dbať o to, aby mal pestrú stravu, ktorá poskytne telu všetky potrebné živiny a zmierni zápal hrubého čreva. V akútnej fáze preto treba menej balastných látok a ľahko stráviteľné sacharidy. Črevo odľahčí aj krémová polievka, ktorá navyše poskytne dôležité živiny. Varené vajíčka alebo pečené ryby zásobia telo proteínmi. Odporúča sa počas dňa vypiť 2–3 litre tekutín, vhodný je nesladený čaj (kamilkový, feniklový, zelený) alebo nesýtená voda. Pre svoje protizápalové látky môže byť užitočná čučoriedková šťava. Aby sa zabránilo strate elektrolytov, možno do nápoja pridať hroznový cukor alebo kuchynskú soľ.

Odhliadnuc od toho, v akej fáze sa pacient nachádza, mal by sa zaobísť bez vyprážaných, mastných, údených a pikantných jedál, vyhýbať sa tiež horúcim alebo studeným pokrmom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #hnačka #zápal #stolica #vláknina #hrubé črevo #ulcerózna kolitída