Dobré dôvody, prečo sa oplatí znížiť konzumáciu cukru

Skrátka, je všade. Cukor v káve, v ovocnom jogurte, v müsli tyčinkách. Najvyšší čas povedať si "stačilo". Toto sú pozitívne účinky - čo sa stane, keď ho začneme jesť menej...

05.09.2017 06:00
cukor, sladkosti, čokoláda, cukríky Foto:
Ilustračné foto.
debata (4)

Všetci vieme o tom, že cukor je nezdravý. Po informácii, že sa nachádza takmer v každom jedle, asi neprekvapí fakt, že v priemere spotrebujeme viac ako 25 gramov, čo je odporúčaná denná dávka Svetovej zdravotníckej organizácie WHO. Redukovať spotrebu cukru cukor nahradiť stéviou, medom alebo javorovým sirupom, si vyžaduje skutočne pevnú vôľu. Napriek tomu uvádzame niekoľko dôvodov, prečo by bolo toto rozhodnutie pre naše zdravie prospešné. Čo nastane, ak budeme s cukrom jednoducho šetriť.

Schudneme

Zníženie hmotnosti je vždy kombináciou viacerých faktorov. V prvom rade sa treba pohybovať a spáliť viac kalórií, ako prijať. Avšak už len znížením spotreby cukru si možno všimnúť účinok. Koniec koncov, už jedna čajová lyžička cukru obsahuje 16 kalórií. Aj Vedecký výbor pre výživu so sídlom v Anglicku dospel k záveru, že spotrebu sladených nápojov vedie k zvýšeniu hmotnosti a BMI. Takže namiesto sladených nápojov radšej vodu z vodovodu.

Reguluje sa chuť do jedla

Spotreba cukru vedie k zvýšenej produkcii dopamínu a sérotonínu, dvoch „antidepresívnych“ hormónov. Mimochodom, vysvetlenie, prečo po rozchode tak radi siahneme po čokoláde. Ako však pri všetkých závislostiach, aj tu dochádza k negatívnemu účinku. Pravidelná a zvýšená konzumácia cukru tlmí transport dopamínu – takže treba zvyšovať dávku, ak chceme dosiahnuť podobné pocity šťastia.

Zlepší sa spánok

Vysoká hladina glukózy v krvi, vyvolaná cukrom, ktorá rýchlo stúpa a klesá, má negatívny vplyv na náš spánok. Ukázala to výživová štúdia inštitútu „Public Health“ v Anglicku. Len čo hladina cukru v krvi opäť klesne na normálnu úroveň, budeme lepšie spať.

Zlepší sa stav pokožky

Dôležitým predpokladom krásnej a zdravej pokožky je zdravá krv. Ak sa však hladina glukózy v krvi vykoľají z rovnováhy, okamžite sa to odzrkadlí na našej pleti. V tomto prípade je biely cukor naším najväčším nepriateľom. Ak jeme cukor alebo jedlo s vysokým glykemickým indexom, zvyšuje sa obsah inzulínu v tele. Podľa odborníkov na starnutie to spôsobí takzvané vnútorné popáleniny (zápalový stres). Sú to mikrozápaly, ktoré napádajú kolagén a elastín v našej pokožke a zodpovedné za predčasné starnutie pokožky. Kto cielene obmedzí cukor, tomu sa stav pokožky relatívne rýchlo zlepší.

Cukrovka II. typu – menej pravdepodobná

Ako dokázala štúdia Harvardskej školy verejného zdravia, riziko cukrovky sa zvyšuje pri konzumácii jedného sladeného nápoja denne, až o 15 percent. Mimochodom, počet diabetikov sa v ostatných 35 rokoch zvýšil štvornásobne – čo je jasný výsledok nezdravých, predovšetkým sladkých jedál.

Ochorenia srdca – menej pravdepodobné

Ďalšia štúdia ukázala, že ľudia, ktorých denný kalorický príjem pozostáva až zo 17–21 percent cukru, majú o 38 percent zvýšené riziko srdcovo-cievnych ochorení, ako tí, čo dodržiavajú odporúčané dávky.

Nižšia šanca vzniku zubného kazu

Cukor podľa informácií Svetovej zdravotníckej organizácie WHO spôsobuje aj zubný kaz. Čo dodať?

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #závislosť #cukrovka #spánok #cukor #inzulín #kolagén