Zeleninové lupienky - skutočne zdravšie ako zemiakové?

Chrumkáte zeleninové čipsy (cviklové, mrkvové či paštrnákové) s dobrým svedomím? Robíte to predsa pre svoje zdravie...

06.09.2017 06:00
čipsy, chips, chipsy Foto:
Ilustračné foto.
debata (2)

Skutočne si už toho doprajeme málo. Snažíme sa, aby sme sa čo najzdravšie stravovali, tým pádom sa zriekame všetkého nezdravého a pokúšame sa to nahradiť pravým opakom. Chceme byť predsa v dobrej forme, „navždy mladí“ a stále ohurovať, napríklad aj v práci. Ale pozor, zeleninové čipsy nie sú také zdravé, ako predpokladáme.

Žiaľ… Znie to príliš dobre na to, aby to bola pravda. Sú to lupienky zo zeleniny. Väčšina výrobcov používa označenie bio a venuje pozornosť zložkám. Bohužiaľ, toto je len polovica pravdy. Nadácia Stiftung Warentest sa na rastlinné šupky pozrela podrobnejšie a zistila, že obsahujú len o málo kalórií menej ako zemiakové lupienky.

A čo sa týka obsahu cukru, zeleninové druhy ako sladké zemiaky alebo mrkva dokonca zemiakové čipsy predbehnú. Pri sušení zeleninových kúskov sa tento obsah cukru dokonca zvyšuje. Veľmi negatívne je aj množstvo akrylamidu. Táto látka sa predovšetkým používa ako stabilizátor alebo farbivo a považuje sa za karcinogén.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #zelenina #kalórie #zemiaky #mrkva #cukor #lupienky #karcinogén