Ste matka a držíte diétu? Ohrozujete tým svoju dcéru

To, ako sa cítime vo vlastnom tele, má priamy vplyv na naše deti, najmä na dcéry. Zo štúdie Comon Sense Media, ktorá je súhrnom všetkých doterajších výskumov týkajúcich sa toho, aký vzťah majú deti a dospievajúca mládež k svojmu telu, vyplýva, že u detí, ktoré si myslia, že ich matky sú nespokojné so svojou váhou, existuje väčšia pravdepodobnosť, že samy budú so svojím telom nespokojné. Píše o tom taliansky denník Corriere della Sera.

05.09.2017 13:00
matka s dcérou Foto:
debata

Matky majú obrovskú úlohu v tom, ako ich dcéry posudzujú svoje telo. Táto úloha je oveľa väčšia, ako by sme si mohli myslieť. A aj keď dievčatám hovoria, že sú pekné a že sa nemajú znepokojovať tým, čo si myslia ostatní, zakaždým, keď pred zrkadlom kritizujú svoj vzhľad, akoby tým kritizovali vzhľad svojich dcér.

Prečo je to tak? Odpovedá doktor Stefano Erzegovesi, nutričný poradca a psychiater z Centra pre poruchy príjmu potravy pri nemocnici San Raffaele v Miláne. "Všetko, čo sa týka posudzovania vlastného tela, vyvoláva selektívnu pozornosť, pozornosť príliš sústredenú na telesné rozmery, sebaúctu spojenú s fyzickým vzhľadom.

Tento typ hodnôt je odovzdávaný. A pozor, neplatí to len pre matky a dcéry, ale všeobecne pre vzťahy medzi rodičmi a deťmi, napríklad keď otec pred zrkadlom komentuje svoje svaly a hovorí o nutnosti ísť do posilňovne," hovorí expert.

Dôležité je učiť deti, aby nehodnotili seba, ale ani ostatných, podľa fyzického zjavu. Zvláštna opatrnosť však je potrebná, keď sú v rodine dospievajúce deti s rizikom poruchy príjmu potravy. Teda takí jedinci, ktorí majú sklony k perfekcionizmu a pri ktorých sa prejavujú prehnané sklony jesť zdravo a odmietať niektoré jedlá. To môže viesť k prehnanej pozornosti vizuálnemu a estetickému aspektu fyzického vzhľadu.

Dospelý, ktorý je tým, s ktorým sa adolescent porovnáva, je akýmsi vzorom (hoci spochybňovaným) hodným nasledovania. Deti si myslia: „Keď sa matka tak znepokojuje vlastným telom, hádam by bolo lepšie, keby som to robila aj ja.“ Ako teda môžeme deťom odovzdávať zdravý obraz nášho tela?

„Predovšetkým je potrebné vyhnúť sa tomu, že by sme prehnane hovorili o svojej váhe či vzhľade. Nehovorme o diétach, o nevyhnutnosti dodržiavať diétu a rozhodne ju neuplatňujme u detí. Viac ako slová sú potrebné skutky, zdieľanie skúseností, výberu jedál,“ vysvetľuje Stefano Erzegovesi.

"Pri stole dávajme prednosť zrozumiteľnému objasňovaniu rôznych potrieb. Keď som atlét, potrebujem jesť viac ako ten, kto sedí osem hodín za písacím stolom. Ak som adolescent v období rastu, jem viac ako žena v menopauze, pretože naše telá potrebujú inú výživu. Je lepšie sadnúť si k stolu s cieľom zjesť aspoň zopár jedál s ostatnými.

Tiež je dobré hovoriť o zdraví: nejem sladké nie preto, aby som nepribral, ale preto, lebo niektoré potraviny bohaté na cukry, sacharidy a nasýtené kyseliny majú zlú výživnú hodnotu," uvádza Stefano Erzegovesi. Doktor tiež varuje pred tým, aby sme na deti neprenášali mániu selfie zachytávajúcich celú postavu. „Tento zvyk podporuje myšlienku, že naša hodnota je určovaná fyzickým vzhľadom,“ dodáva lekár.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dcéra #strava #matka #spokojnosť