Lyofilizácia: Ovocie sušené mrazom

Každý z nás sa už stretol so sušeným či s mrazeným ovocím. Okrem zavárania sú to dva najčastejšie spôsoby jeho dlhodobého uskladnenia. Majú však svoje plusy i mínusy. Pri spracovaní totiž dochádza k zníženiu výživovej hodnoty. A čo takto ovocie sušené mrazom?

14.09.2017 06:00
bobuľové ovocie, antioxidanty, lesné plody Foto:
Mrazením sa dá sušiť aj ovocie v celku.
debata

Sušeniu mrazom sa odborne hovorí aj lyofilizácia. Vyrábajú sa tak aj mnohé doplnky výživy, napríklad v prípade mnohých značiek medicinálnych húb, potravinových doplnkov z brusníc, arónie a mnohé ďalšie. Mrazením sa však dá sušiť aj ovocie v celku! Sušiť ho mrazom v špeciálnych podmienkach dokáže minimalizovať straty vitamínov, minerálov aj ostatných hodnotných látok a lyofilizované ovocie je nielen vitamínovou bombou pre telo, ale zachováva si aj plnohodnotnú chuť, arómu a formu.

Rebríček antioxidačnej aktivity ovocia

  • závisí aj od toho, za akých podmienok bolo ovocie dopestované
  1. divé čučoriedky (víťaz)
  2. brusnice
  3. černice
  4. maliny
  5. jahody
  6. jablko (Red delicious)
  7. čerešne
  8. slivky
  9. avokádo
  10. hruška
(Zdroj: Výživa ako zbraň proti rakovine, str. 142)

„Na proces lyofilizácie sa používa ovocie, ktoré bolo do dvoch hodín po zbere šokovo zmrazené (mínus 30 °C), z dôvodu uchovania si všetkých nutričných hodnôt ako pri čerstvom dozretom ovocí. Následne sa suší v špeciálnej komore pre teplote mínus 60 °C a pri postupnom zmenšovaní tlaku až po vákuum. Výsledný produkt je takmer identický s pôvodnou surovinou, keďže si zachováva farbu, chuť, arómu, minerály, vitamíny, dokonca aj veľkosť! Nachádza sa v ňom 98 % sušiny a 2 % vody. Z tohto dôvodu má veľmi nízku hmotnosť – na výrobu 1 kg mrazom sušeného ovocia je potrebné spracovať 7–10 kg čerstvého ovocia. "Naše ovocie je bez konzervantov, farbív, umelých aróm a bez pridania cukru, neobsahuje lepok, je chrumkavé a aromatické. Chuťové vlastnosti mrazom sušeného ovocia závisia od kvality použitého čerstvého ovocia,“ hovorí Roman Remiš zo spoločnosti, ktorá vyrába mrazom sušené ovocie a má s ním veľký úspech v zahraničí, najmä vo Veľkej Británii.

Mrazom sušené ovocie je ideálnou náhradou za vitamíny vo forme tabliet z lekární. Obsahuje totiž živiny v prírodnej forme, na rozdiel od tej tabletkovej, syntetickej, z ktorej dokáže ľudský organizmus vstrebať len malé percento. Je vhodné aj pre vegánov, celiatikov a optimálna desiata či snack na cesty vzhľadom na jednoduché skladovanie a nízku hmotnosť. Keďže neobsahuje vodu, nehrozí jeho znehodnotenie v podobe roztečenia, plesnivenia či kvasenia. V lete či v zime si môžete pochutnať na sušených malinách, jahodách, višniach, čučoriedkach, marhuliach, arónii či čiernych ríbezliach bez toho, aby ste museli Marušku posielať za dvanástimi Mesiačikmi!

Čučoriedkami proti rakovine

Čučoriedky sa ako potravina používali už v staroveku. Miestne kmene v Severnej Amerike uctievali tieto plody, pretože verili, že im čučoriedky zoslal boh, aby ich rodiny nezahynuli hladom. Americkí Indiáni používali čučoriedky ako potravu, ale nezabúdali ani na ich liečivé vlastnosti. Keď Európania objavili Ameriku, rýchlo tieto plody zaradili do stravy. Čučoriedky začali dávať do polievky, sušeného mäsa aj do dezertov. V Starom svete sa čučoriedky používali na liečbu hnačky, dyzentérie a skorbutu.

Už dlho sa používajú na liečbu cirkulačných problémov, očných chorôb ako diabetická retinopatia, glaukóm a katarakta. Mnohí lekári dnes predpisujú lieky na báze čučoriedok. Nedávne vedecké poznatky naznačujú, že látky, ktoré sa našli v mnohých druhoch čučoriedok, sú antokyanidíny s účinkom proti nekontrolovateľnej tvorbe krvných ciev, čo spomaľuje rast nádorov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #ovocie #mráz #zmrazovanie #sušené ovocie