Kliešťová encefalitída: Zápal mozgu z mlieka a zo syra?

Vírusový zápal mozgu a mozgových blán možno dostať aj konzumáciou surového mlieka a výrobkov z neho vyrobených. Hovorí sa tomu alimentárny prenos. Nakazený človek sa teda s kliešťom vôbec nemusí stretnúť. Najčastejšie ide o kozie mlieko, menej často ovčie.

15.09.2017 06:00
tvaroh, jogurt, mlieko Foto:
Slovensko má najviac potravinových epidémií kliešťovej encefalitídy v Európe.
debata

V minulom roku bola na východnom Slovensku medializovaná lokálna epidémia kliešťovej encefalitídy po konzumácii ovčích výrobkov. Ešte rok predtým sa nákaza skončila dokonca smrteľne pre 46-ročného muža po transplantácii obličky. Nakazil sa zo surového kozieho mlieka, ktoré mu niekto odporučil piť na posilnenie imunity. Veľmi vzácne sa kliešťová encefalitída prenáša aj dojčením, ak je matka nakazená.

Zo zvierat bývajú veľmi často „zaklieštené“ najmä kozy. „Koza má totiž jemnú srsť, v prípade ovce sa už kliešť prichytí podstatne ťažšie, pretože mu v tom bráni ovčie rúno a lanolín,“ vysvetľuje MVDr. Tomáš Molčányi z Úradu hlavného lekára Ozbrojených síl SR v Ružomberku. Kozy sa na rozdiel od oviec často pasú aj v prízemných krovinách, kde kliešte číhajú. Problémom však môže byť to, ak na niektorých salašoch zmiešajú ovčie mlieko s kozím. „Zatiaľ čo ovca dá denne 4 deci mlieka, koza vyprodukuje 2,5 litra. Ak do kade s ovčím mliekom pridáte aj časť mlieka od kôz, nedá sa to rozpoznať,“ vysvetľuje zverolekár. Takto vznikajú tzv. alimentárne (potravinové) epidémie kliešťovej encefalitídy po konzumácii výrobkov aj z ovčieho mlieka.

Slovensko má najviac potravinových epidémií kliešťovej encefalitídy v Európe, pravdepodobne aj na svete. Ide o epidémie, keď sa kliešťová encefalitída prenáša konzumáciou nepasterizovaného mlieka a produktov z neho. „Nákaze sú vystavené najmä kozy, prípadne ovce či kravy. Nemajú zvláštne klinické príznaky, ale vírus kliešťovej encefalitídy sa krvou dostáva do mlieka,“ konštatuje doc. MUDr. Mária Avdičová, vedúca odboru epidemiológie Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici.

Vírus kliešťovej encefalitídy sa začne vylučovať mliekom na 2. až 3. deň po nakazení zvieraťa a v mlieku sa objavuje počas šiestich dní. „Nepasterizované mlieko takéhoto infikovaného zvieraťa potom vyvoláva epidémie. V priebehu minulého roka ich bolo na Slovensku hlásených päť, v rámci jednej sa nakazilo až 44 pacientov,“ pripomína prípad známej epidémie z Košíc. V dejinách histórie kliešťovej encefalitídy je známa veľká epidémia z roku 1951, keď v Rožňave do kravského mlieka pridávali kozie. Kozy boli nakazené a na kliešťovú encefalitídu ochorelo približne šesťsto osôb.

Z tohto dôvodu je okrem známeho očkovania a ochrany pred kliešťami vhodným oblečením a repelentmi vhodná aj tepelná úprava, čiže preváranie nepasterizovaného mlieka a výrobkov z neho (10 minút pri 70 stupňoch Celzia). V prvom rade ide o kozie mlieko, ale, bohužiaľ, rizikové sú aj nepasterizované ovčie výrobky. Dobrou správou je však to, že podľa MVDr. Molčányiho v obľúbenej nepasterizovanej bryndzi vírus neprežíva, nemá na to priaznivé podmienky vďaka fermentácii. „Z tohto hľadiska je najlepšia trojdňová bryndza, zvyšuje sa v nej pH,“ dodáva prof. MUDr. Zuzana Krištúfková, predsedníčka Slovenskej epidemiologickej a vakcinologickej spoločnosti.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kliešť #mlieko #mliečne výrobky #kliešťová encefalitída #ovčí syr #kozie mlieko