Soľte tak akurát! Škodí málo aj veľa soli

Soľ nielenže mnohým jedlám zvýrazňuje chuť, ale je aj dôležitá pre správne fungovanie určitých funkcií tela. Ale pozor, príliš veľa či príliš málo soli môže telu škodiť.

20.09.2017 06:00
soľ, soľnička Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

Soľ sa používa aj pri konzervovaní potravín, keďže zabraňuje rastu baktérií. No už niekoľko rokov má zlú povesť, a to v spojení s vysokým krvným tlakom a srdcovými ochoreniami. Avšak soľ, nazývaná tiež chlorid sodný, vplýva na každého jednotlivca ináč.

Dôležitá pre telo

Soľ je zmesou sodíka (40 percent) a chlóru (60 percent). Oba minerály sú pre telo dôležité. Sodík hrá rolu pri kontrakcii svalov a stráca sa potením, čo môže viesť k svalovým kŕčom. Tiež pomáha udržiavať normálny zdravý nervový systém, uvoľňuje svaly, je dôležitý pre kostnú štruktúru a reguluje objem krvi, ako aj krvný tlak. Chlór hrá úlohu v rôznych funkciách tela, od nervových impulzov až po rovnováhu tekutín. Nedostatok chlóru vedie k zhoršeniu trávenia, môže vzniknúť svalová slabosť.

Každý reaguje na soľ inak – niektorí môžu bez problémov veľa soliť, iní reagujú na nadmerný príjem sodíka vysokým krvným tlakom alebo nadúvaním. Tí, ktorí naň reagujú citlivo, musia príjem sodíka kontrolovať, aby zabránili vedľajším účinkom. Ideálny príjem soli pre väčšinu ľudí je 6 gramov denne, čo zodpovedá jednej čajovej lyžičke.

Škodí príliš veľa soli?

Príliš vysoký príjem soli môže zvýšiť riziko rakoviny žalúdka, pretože chlorid sodný stimuluje rast baktérií Helicobacter pylori. Štúdia zverejnená v roku 2012 zdôrazňuje tento predpoklad, ale treba poznamenať, že sa preukázalo prepojenie medzi rakovinou žalúdka a slanou stravou, nie však, či slané potraviny prispievajú k vzniku rakoviny. Príliš veľa soli sa nespája len s rakovinou žalúdka – môže tiež oslabiť imunitný systém a viesť k vysokému krvnému tlaku u ľudí citlivých na soľ.

Takže menej soliť?

Príliš vysoký krvný tlak je záťažou pre srdce, a preto zvyšuje riziko srdcových ochorení. V ostatných rokoch sa ale preukázalo, že diéta s nízkym obsahom soli znižuje krvný tlak, a to najmä u tých, ktorí trpia vysokým krvným tlakom. Ale aj v tomto prípade platí: Každý človek reaguje na soľ inak. Tí, čo citlivo reagujú na soľ, majú tendenciu prejavovať nižší krvný tlak, keď so soľou zaobchádzajú šetrne. Osoby s normálnym krvným tlakom pravdepodobne nebudú schopní zistiť žiadne zmeny.

Ako reaguje telo na príliš málo soli?

Nielen príliš veľa soli, ale aj príliš málo soli má negatívne účinky na telo. Veľmi znížený príjem soli môže napríklad viesť k zvýšenej hladine cholesterolu a triglyceridov v krvi. Tieto mastné látky, ktoré sa hromadia v tepnách, môžu zvýšiť riziko srdcových ochorení. Aj príliš málo soli môže spôsobiť inzulínovú rezistenciu. Inzulín je hormón, zodpovedný za transport cukru z krvi do buniek. Rezistencia na inzulín vedie k tomu, že inzulín už nie je schopný účinne pracovať, čo môže viesť k zvýšeniu hladiny glukózy v krvi.

Ako zmierniť príznaky, keď prehnane reagujeme na soľ?

Ak patríte k ľuďom, ktorí prehnane reagujú na soľ v strave, mali by ste v prvom rade znížiť množstvo sodíka. Vyhýbajte sa vysoko spracovaným potravinám, namiesto toho jedzte čerstvé potraviny, veľa ovocia, zeleniny a celozrnných produktov. Dbajte na príjem rastlinných potravín, obmedzte príjem živočíšnych a vsaďte na potraviny s nízkym obsahom soli (ryža, cestoviny, zemiaky, jogurt, tvaroh).

Snažte sa menej soliť. Naučte sa jedlá ochucovať bylinkami alebo citrónom – ten prinesie vašim pokrmom novú a čerstvú chuť! Ak trpíte hypertenziou, regulovať krvný tlak pomôže aj zvýšený príjem draslíka a horčíka v strave. Obzvlášť veľa týchto minerálov obsahuje napríklad fazuľa alebo zelená listová zelenina.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #srdce #soľ #chlór #sodík #draslík #hypertenzia #rakovina žalúdka