Obezita prispieva k rozvoju rakoviny u mladých ľudí

Nadváha a obezita u dospievajúcej mládeže sú príčinou častejšieho výskytu rakoviny hrubého čreva a konečníka v dospelosti. Ako ukázal výskum uskutočnený na dvoch miliónoch mladistvých vo veku sedemnásť rokov, pravdepodobnosť výskytu týchto chorôb v dospelosti sa s nadváhou zvyšuje v prípade hrubého čreva o 50 percent a v prípade konečníka až o 70 percent.

19.09.2017 16:00
dieťa s burgrom Foto:
Nadváha či obezita v mladosti môžu viesť k ťažkým zdravotným komplikáciám v dospelosti.
debata

Kto trpí nadváhou alebo obezitou, je v dospelom veku častejšie vystavený riziku ochorenia rakovinou hrubého čreva, podotýka ďalšia štúdia zverejnená vo vedeckom žurnále Cancer.

Výsledky výskumu zhŕňajú početné doterajšie poznatky o nebezpečnej súvislosti nadbytočných kilogramov s najmenej šiestimi rôznymi typmi rakoviny (rakovina sliznice maternice, hrubého čreva a konečníka, pažeráka, obličiek, pankreasu a prsníka – najmä u žien v období po menopauze). Štúdie takisto preukázali vzťahy medzi nadváhou u mládeže a zvýšenou pravdepodobnosťou chronických ochorení v pokročilom veku.

Výskumy týkajúce sa hmotnosti pri dospievaní a rizika karcinómu hrubého čreva v dospelosti doteraz mali protichodné výsledky. Vedci z Univerzity v Tel Aviv však analyzovali údaje vzťahujúce sa na viac ako milión mužov a viac ako 700-tisíc žien, ktorí sa podrobili testom zahŕňajúcich meranie indexu telesnej hmotnosti (BMI) v priemernom veku sedemnásť rokov (od šestnástich do devätnástich rokov), a to v rokoch 1967 až 2002.

Títo ľudia boli monitorovaní do roku 2012, každý s priemerom 23 rokov. Vedci registrovali takmer 3-tisíc prípadov ochorenia rakovinou a zistili, že nadváha a obezita zvyšujú o viac ako 50 percent pravdepodobnosť ochorenia rakovinou hrubého čreva a o viac ako 70 percent ochoenia rakovinou konečníka.

„Ide o doteraz najrozsiahlejší výskum na túto tému, ktorý ukazuje dôležitosť merania indexu telesnej hmotnosti v dospievaní ako nástroja na posilnenie zdravotného stavu týchto osôb,“ uviedol hlavný autor štúdie Zohar Levi.

Pre kontrolu vlastnej hmotnosti sú dôležité dva parametre.

Prvý je index telesnej hmotnosti, ktorý získame tak, že vydelíme hmotnosť v kilogramoch druhou mocninou výšky v metroch. Takže ako má človek napríklad 90 kilogramov a meria 1,7 metra, tak 80 treba vydeliť druhou mocninou 1,7 (1,7 krát 1,7). V tomto prípade by výsledok vyšiel na 31,14. BMI menej ako 25 znamená optimálnu hmotnosť, na úrovni 25 až 30 nadváhu a nad 30 obezitu. Výsledok nad 40 znamená ťažkú formu obezity. BMI je približným indexom, pretože nezohľadňuje fyzickú konštitúciu, rozmiestnenie tuku a svalovej hmoty a viacero ďalších faktorov.

Druhým parametrom je obvod pása, ktorý napovie o množstve tkaniva brušného tuku. U žien by obvod pása nemal presiahnuť 80 cm.

Kilogramy navyše sú spojené s predčasnou smrťou a sú svetovo uznávané ako rizikové faktory kardiovaskulárnych chorôb, mŕtvice, cukrovky a nádorov. K tomu treba pripočítať, že nadváha je často sprevádzaná ďalšími zdravotnými problémami, ako je napríklad vysoký krvný tlak, vysoký cholesterol, spánkové apnoe a dýchacie problémy, astma či komplikácie v tehotenstve.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #rakovina #obezita #nadváha #civilizačné choroby