Jablčný ocot: Čo skutočne tento skrášľovací nápoj dokáže?

Keď čítame o jablčnom octe, väčšinou na nás "vyskočia" tieto kľúčové slová: schudnúť, pekná pleť, lesklé vlasy. Čo ešte?

25.09.2017 06:00
jablčný ocot, šalát Foto:
Ilustračné foto.
debata (3)

Vraj je skvelý. Produkt, ktorý ani nie je drahý a je dostupný – všetci ho môžeme mať doma. Okrem toho je podobne, ako kokosový olej, viacúčelový. Vhodný nielen na ochutenie šalátových dresingov, môže sa použiť aj pri skrášľovaní.

Porazí škodlivé črevné baktérie

Pri tráviacich ťažkostiach (bolesti žalúdka, kŕče, pocit plnosti alebo nadúvanie), dokáže kyselina jablčného octu poraziť škodlivé črevné baktérie. Pri infekcii močových ciest pôsobí antibakteriálne. Šesť až osem týždňová kúra jablčným octom reguluje črevnú flóru a pôsobí proti baktériám.

Ak vypijete pred spaním dve polievkové lyžice jablčného octu, rozpusteného v pohári teplej vody, znížite chuť do jedla a prestane vás prenasledovať vlčí hlad. Pri infekcii močového mechúra alebo ťažkostiach žalúdka pomôže, keď denne vypijete tri polievkové lyžice jablčného octu, rozpusteného v 200 ml teplej vody. Túto zmes môžete piť aj v malých dúškoch pred raňajkami – je dobrá aj na stimulovanie trávenia.

Ako pleťová voda

Jablčný ocot má aj ďalšiu výhodu. Pomáha vyrovnať prirodzenú pH hodnotu pokožky a na rozdiel od niektorých tonerov ju nevysuší. Optimálny pomer zmesi je 1 diel octu a 2 diely vody. Namočte do pripravenej pleťovej vody chumáčik vaty a párkrát ním pretrite tvár.

Na oplachovanie vlasov

1/2 polievkové lyžice jablčného octu zmiešajte so šálkou studenej vody a zmyte vlasy. Oživí to pokožku hlavy a odstráni stylingové produkty a špinu. Vlasy sa budú znova lesknúť.

Proti akné

Jablčný ocot pôsobí antibakteriálne – a tým aj proti akútnemu akné. Naneste pred spaním trochu čistého jablčného octu na vatový tampón a aplikujte priamo na akné. Hojenie sa začína…

Na biele zuby

Spracujte na pastu 1 polievkovú lyžicu jablčného octu s lyžicou prášku do pečiva a dôkladne si ňou vyčistite zuby. Síce nebudú biele ako po bielení, ale zažltnutie sa zmierni a škvrny vyblednú.

Pre jemnejšiu pleť

Naša pokožka je obklopená tenkou vrstvou, má pH 5,5 a je mierne kyslá. Keďže baktérie sa vyhýbajú kyslému prostredia, držia sa ďaleko. Túto ochrannú vrstvu však narúša príliš veľa mydla, pena do kúpeľa alebo agresívne šampóny. Výsledkom je drsná pleť a dobré prostredie pre baktérie. Jablčný ocot dodá našej pokožke prirodzenú kyslosť. Vyskúšajte to s octovo-citrónovým kúpeľom. Čistí a osviežuje. Rozkrojte tri malé citróny a prelejte ich pol litrom jablčného octu. Nechajte lúhovať dve až tri hodiny, potom tekutinu nalejte do pripraveného kúpeľa.

Proti spoteným nohám

Jablčným octom sa dá zabojovať aj proti plesniam na nohách alebo poteniu chodidiel. Zmiešajte jablčný ocot s teplou vodou v pomere 1:5, nalejte do lavóra a močte si nohy – 10–15 minút.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #trávenie #akné #baktérie #potenie #jablčný ocot #biele zuby