Arašidové verzus mandľové maslo. Ktoré je zdravšie?

Mandľové maslo sa považuje za najkvalitnejšie orechové maslo. Ale je skutočne oveľa lepšie ako arašidové?

03.10.2017 06:00
debata (20)
Arašidové maslo je v slovenskej kuchyni často... Foto: SHUTTERSTOCK
Arašidové maslo Arašidové maslo je v slovenskej kuchyni často obchádzané.

Mandľové maslo zaznamenalo v ostatných rokoch skutočný boom u spotrebiteľov, ktorí sa mienia stravovať zdravo. Arašidové maslo bolo zo skrinky zásob vykázané, krémová mandľová nátierka však vôbec nie je lacná a v porovnaní s arašidovým maslom dokonca oveľa drahšia. A pritom v skutočnosti medzi mandľovým a arašidovým maslom nie je žiaden rozdiel – teda, ak hovoríme o živinách.

Rozdiel medzi arašidovým a mandľovým maslom

Začnime tým, čo majú spoločné: Obe odrody orechových masiel pozostávajú len z jednej zložky. Sú to buď arašidy, alebo mandle. Len nejde o orechy. Ak sa na to pozrieme botanicky presne, potom by boli arašidy strukovinou a mandle kôstkovým ovocím.

Porovnanie živín

Arašidové maslo má menej kalórií ako mandľové, hoci to znie prekvapujúco. Dve polievkové lyžice arašidového masla (32 g) majú 188 kalórií, rovnaké množstvo mandľového masla už 202 kalórií. Aj pri obsahu tuku leží arašidové maslo pod mandľovým.

Tuky nie sú zlé

Našťastie nie sú tuky v oboch maslách zlé. Tuk v mandľovom masle a arašidové maslo totiž pozostávajú z veľkej časti z hodnotných mononenasýtených a polynenasýtených mastných kyselín. Arašidové maslo obsahuje viac proteínu ako mandľové maslo. Vykazuje vyšší podiel horčíka, vápnika, mangánu a vitamínu E.

Novinka, ktorá sa "nosí":... Foto: SHUTTERSTOCK
mandľové maslo Novinka, ktorá sa "nosí": Mandľové maslo.

Čo je teraz zdravšie?

Vyššia cena mandľového masla nie je priamo úmerná vyššej zdravotnej hodnote. Podľa odborníkov nie je zdravšie ako arašidové maslo. To má viac proteínov, menej tuku a menej kalórií, mandľové maslo o čosi viac minerálnych látok a vitamínov. Rozdiel však nie je dôležitý. Zdravé sú obe (v prípade, že sú arašidy alebo mandle jedinou zložkou. Mnohé produkty totiž obsahujú prísady a sladidlá, pozor na to!).

Zdravotné benefity:

Ako sme spomenuli vyššie, mandle, ani arašidy vlastne nie sú orechy. Ale majú veľmi podobné zloženie živín a preto aj pri častej spotrebe rovnaké zdravotné výhody:

Znižujú krvný tlak
Orechy obsahujú rôzne zložky ako meď a horčík, ktoré pomáhajú pri znižovaní krvného tlaku.

Znižujú hladinu cholesterolu
Orechy majú optimálny pomer polynenasýtených k mononenasýteným mastným kyselinám. To má pozitívny vplyv na celkovú hladinu cholesterolu.

Regulujú hladinu glukózy
Pri pravidelnej konzumácii regulujú hladinu glukózy v krvi.

Chránia pred srdcovými chorobami
Istá štúdia ukázala, že spotreba štyroch porcií orieškov do týždňa môže znížiť riziko vzniku cievnych ochorení srdca, a to až o 37 percent.

© Autorské práva vyhradené

20 debata chyba
Viac na túto tému: #cholesterol #krvný tlak #mandle #horčík #maslo #arašidy