Zdravá ovsená kaša: Pomáha pri chudnutí, posilňuje imunitu

Nie je to len miska ovsenej kaše. To, že ide o zdravé jedlo, potvrdili aj vedci.

09.10.2017 06:00
ovsené vločky, ovsená kaša Foto:
Ovsená kaša s orechami, mandľami a hrozienkami.
debata (1)

Každý vie, že miska ovsených vločiek s ovocím a orieškami na raňajky je zdravšou alternatívou ako obložená žemľa so syrom, vajíčkom a majonézou, v tom horšom prípade napríklad tvarohový koláč s hrozienkami či krupicová kaša so škoricou. Nejde teda o žiadnu prevratnú novinku. Novou informáciou len je, že na tieto zdravé raňajky Angličanov sa pozreli zblízka aj vedci. Tí potvrdili, že ovsená kaša je skutočne neskutočne zdravá.

Konkrétne Chris Seal, profesor pre výživu z Newcastle University dokázal, že miska ovsenej kaše, tzv. porridge na raňajky:

znižuje hladinu cholesterolu v krvi predlžuje život zmierňuje riziko rakoviny posilňuje imunitný systém

Miska ovsenej kaše podľa Sealsa obsahuje viac zdravých balastných látok ako krajec celozrnného chleba a je bohatá na minerály (meď, železo, mangán).

Navyše, porridge pomáha aj pri chudnutí (za predpokladu, že siahnete po bio ovsených vločkách a nespoliehate sa na ochucované polotovary). Ovsené vločky majú nízky glykemický index, trávia sa pomalšie a uvoľňujú glukózu do krvi dlhší čas. Znamená to, že po takýchto raňajkách nevyhladneme rýchlo a nebudeme hľadať čosi pod zub už o hodinu. Plus, nebudeme unavení.

Skutočným tajomstvom ovsených vločiek je betaglukán (typ rozpustnej vlákniny). Betaglukán má pozitívny vplyv na imunitný systém, keďže aktivuje biele krvinky (presnejšie makrofágy a neutrofily), ktoré sú zodpovedné za ochranu proti škodlivým látkam. Ich úlohou je detoxikácia tela a črevnej flóry.

Ak jeme porridge na raňajky pravidelne, môže betaglukán podľa štúdií nielen zrýchliť metabolizmus a znížiť riziko obezity, zohráva tiež dôležitú úlohu pri inzulínovej rezistencii – preto sa často predpisuje pacientom s cukrovkou a astmou. Betaglukán sa nachádza aj v hríboch a morských riasach – predsa len najviac v ovsenej kaši.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #chudnutie #cholesterol #vláknina #betaglukán #ovos #porridge