Dva banány denne...

Tak ktorý druh ovocia si denne dáme? Kedysi to bolo jablko (ak sme chceli byť od lekárov "na míle" vzdialení). Teraz je to banán...

16.10.2017 06:00
banán, žena, banány Foto:
Ilustračné foto.
debata (13)

Najnovšia výživová štúdia ukázala, ako pozitívne pôsobia banány na naše zdravie. Možno ich jesť na viac spôsobov, ako banánový shake, nakrájať ho na kolieska a zmiešať s jogurtom, ozdobiť ním ovsenú kašu na raňajky, alebo urobiť banánové palacinky. Pre naše zdravie čokoľvek…! Vedci na univerzite v Alabame dokázali, že vysokokalorické potraviny ako sú banány, úspešne zabraňujú trvrdnutiu a zužovaniu tepien – a tým masívne znížiť riziko srdcového infarktu či mozgovej mŕtvice.

Pre experiment kŕmili myši potravou s nízkym, normálnym a vysokým obsahom draslíka. Výsledok? Tepny myší, ktorých potrava neobsahovala draslík, počas testovania výrazne stvrdli.

Dva banány denne proti srdcovému infarktu

Zvieratá, ktorých strava bola obzvlášť bohatá na draslík, netrpeli tvrdnutím tepien ani stuhnutím aorty.

Záver odborníkov na výživu, ktorí svoje bádanie poskytli britskej nadácii British Heart Foundation, znelo: Kto zje denne dva banány a získa tým odporúčanú dávku draslíka 3500 mg denne, minimalizuje riziko srdcových ochorení. V zásade by sme však nemali zjesť tých banánov viac, alebo aspoň nie pravidelne. Inak hrozia bolesti brucha, nevoľnosť a hnačka. V prípade, že banány nemáte v láske, dobrou alternatívou a draslíkovou bombou sú aj zemiaky, brokolica, klíčky, ryby a hydina.

© Autorské práva vyhradené

13 debata chyba
Viac na túto tému: #hnačka #srdce #banán #draslík #srdcový infarkt #mozgová mŕtvica