Buďme zdravší - skoncujme s módnymi výstrelkami stravy

20.10.2017 06:00
žena, jedlo, surové mäso
Neexistuje žiadny dôvod, prečo jesť surové alebo nepasterizované mliečne výrobky, šťavy, vajcia alebo mäso. Autor:

Všetci budeme múdrejší, zdravší a poučenejší, ak necháme plávať pavedecké módne trendy a zdravotné výstrelky, napísal pre denník USA Today Alex Berezow, autor knihy Little Black Book of Junk Science (Malá čierna knižka pavied).

Ako príklad ponúka prehľad niektorých „pavedeckých“ tvrdení, ktoré by podľa neho bolo treba pustiť k vode:

Surová (raw) strava

Neexistuje žiadny dôvod, prečo jesť surové alebo nepasterizované mliečne výrobky, šťavy, vajcia alebo mäso. Pasterizujeme a varíme svoje jedlo, aby sme zabili nebezpečné mikroorganizmy, z ktorých niektoré by mohli byť smrtiace. Paveda tvrdí, že pasterizácia jedlo pripravuje o výživné látky. V skutočnosti jediná vec, o ktorú pasterizácia jedlo pripravuje, je riziko choroby.

Antioxidanty a produkty proti starnutiu

Aj keď nie je známe, prečo naše telo starne, existuje na túto tému množstvo rôznych hypotéz. Jednou z najobľúbenejších je názor, že v priebehu času poškodzuje telesné bunky oxidačný stres, ako vedľajší produkt metabolizmu. Tomu by teoreticky mali zabraňovať antioxidanty, ale klinické testy to nepreukázali. Najlepší spôsob, ako „zostať mladý“, je vhodná strava, cvičenie – a genetické šťastie. Väčšina podobných produktov je pravdepodobne podvod.

Produkty bez chémie

Všetko je chemické. Áno, doslova všetko. Vzduch, ktorý dýchate, voda, ktorú pijete, noviny, čo držíte v ruke. Nič nie je „bez chémie“. V populárnej kultúre slovo „chemický/che­mická/chemické“ často používajú aktivisti, ktorí nemajú ani potuchy o chémii a toxikológii, a len strašia verejnosť, čo sa týka jedla a životného prostredia.

Quinoa

Alebo mrlík čilský, ktorý je známy aj pod anglickým menom quinoa alebo pod označením „kaša hippíkov“. Ešte pred niekoľkými rokmi o nej nik nepočul, než sa do nej zamilovali elity, čo majú viac peňazí ako rozumu. Rovnako ako ďalšie obilniny je mrlík zdravý, ale nie je na ňom nič magické. Bez ohľadu na to, stúpol na Západe dopyt po mrlíku natoľko, že si chudobní Peruánci a Bolívijčania môžu sotva dovoliť kúpiť potravinu, ktorú pestujú ich krajania.

Detoxikácia

Každý deň konzumujeme toxické látky. Väčšina z nich sa prirodzene vyskytuje v našom životnom prostredí. Ryža obsahuje arzén, morské plody obsahujú metylortuť a naše telá produkujú toxické látky ako bežnú súčasť metabolizmu. Dobrou správou je, že naše telo je dokonale schopné zvládnuť toxíny. Nepotrebuje „detox“ alebo „prečistenie“, pretože o to sa starajú pečeň a obličky.

Esenciálne oleje

Silice, čiže esenciálne oleje, získali svoje označenie, pretože obsahujú esenciu z rastliny, z ktorej boli získané – teda nie preto, že by boli esenciálne, teda podstatné a zásadné pre ľudskú stravu. Ako mnoho rastlinných extraktov, esenciálne oleje môžu tiež obsahovať užitočné zložky, ako sú konzervanty či antimikrobiálne látky. A podľa toho, o akú rastlinu ide, môžu aj príjemne voňať. Ale dávajte si pozor na šarlatánskych predajcov, ktorí vám ich ponúkajú ako všeliek na čokoľvek.

Bezlepková strava

Metabolizmus veľmi malého množstva ľudí nedokáže spracovať lepok. Mizivé percento ľudí je naň alergických a ďalšie malé percento ľudí trpí celiakiou. Aj keď niektorí ľudia môžu trpieť zvýšenou citlivosťou na lepok, propagovaná bezlepková strava neopodstatnená zdravotným dôvodom je módny výstrelok. A ľudia, ktorí hlásia, že sa im po bezlepkovej strave zlepšil zdravotný stav, sa zrejme cítia lepšie vďaka tomu, že zo stravy vylúčili nadbytočné uhľohydráty.

Prírodné je lepšie

Všeobecne rozšírený mýtus, že prírodné je lepšie, je základom čohokoľvek od alternatívnej medicíny až po hnutia biopotravín. Tento slogan je pritom učebnicovým príkladom pavied. Kiahne, HIV, arzén, jedovatý brečtan, štrkáče aj škorpióny – to všetko je prírodné, zatiaľ čo mnoho liekov prínosných pre zdravie prírodných nie je.

Kurkuma

Kurkuma, čiže indický šafran, je korenie zo sušeného mletého podzemku kurkumovníka dlhého. Nie je to superpotravina, pretože to nie je žiadne jedlo. A to napriek tvrdeniu, že aktívna zložka – kurkumín – robí zázraky pre zdravé cievy. Nesnažte sa vpichnúť si kurkumu do krvného obehu, pretože vás to zabije, ako tento rok na jar zistila jedna 30-ročná žena zo San Diega.

#zdravá strava #veda #raw jedlá #módne trendy #detoxikácia #bezlepkové jedlá #antioxidanty
Sleduj najnovšie články na našom Facebooku
Ponuky zo Zľavy.Pravda.sk