Zdravé semienka: Toto je šesť absolútnych favoritov

Či už do šalátu, do polievky, zamiešať do jogurtu alebo do müsli - semienka možno použiť na viac spôsobov, sú chutné a navyše mimoriadne zdravé!

06.11.2017 06:00
debata
Polievka zo sladkého zemiaka s tekvicovým... Foto: Ľuboš Pilc
Chudneme zdravo, reality sou Pravda Polievka zo sladkého zemiaka s tekvicovým olejom a semienkami.

Obsahujú zdravé tuky, balastné látky, fytochemikálie a sú dobrým zdrojom rastlinných bielkovín. Týchto šesť možno označiť za absolútnu topku.

Ľanové semienka

Obsahujú veľa vlákniny a polynenasýtených omega-3 mastných kyselín, najmä kyselinu alfa-linolénovú. Okrem toho aj tzv. ľanový sliz, ktorý v čreve napučí a zvýši objem stolice, čím stimuluje trávenie. Väčšinu zdravých zložiek v ľanových semienkach treba hľadať vo vonkajších šupkách. Ľanové semienka obsahujú aj omega-6 mastné kyseliny, mangán, vitamín B1, horčík a fytochemikálie, predovšetkým lignany, ktoré majú antioxidačný účinok. Vymenované zložky majú aj ďalšie zdraviuprospešné vlastnosti. Môžu pomôcť znížiť hladinu cholesterolu v krvi a riziko srdcových ochorení.

Chia semienka

Svojim zložením sú veľmi podobné ľanovým semienkam. Aj chia semienka obsahujú veľa balastných látok, polynenasýtené omega-3 mastné kyseliny a fytochemikálie. Keďže sa od ľanových semienok príliš nelíšia, má zmysel uprednostniť ich pred exotickým superfoodom. Konzumácia chia, rovnako, ako ľanových semienok, pomáha znížiť krvný tlak a redukovať riziko srdcových ochorení.

Konopné semienka

V zozname „zdravé semienka“ nemôžu v žiadnom prípade chýbať. Obsahujú všetky esenciálne aminokyseliny, a teda sú výborným zdrojom bielkovín, nielen pre vegánov a vegetariánov. Štúdie ukazujú, že bielkoviny v konopných semienkach telo absorbuje lepšie, ako väčšinu iných zdrojov rastlinných bielkovín. Obsahujú horčík, vitamín B1 a zinok. Majú mimoriadne priaznivý pomer omega-6 mastných kyselín a omega-3 mastných kyselín, približne 3:1. Správny pomer mastných kyselín hrá napríklad dôležitú rolu pri zrážaní krvi a zápalových procesoch v tele. Konopný olej obsahuje kyselinu gama-linolenovú, ktorá pôsobí protizápalovo a dostatok omega-3 mastných kyselín, takže jeho užívanie môže mať pozitívny vplyv na zdravie srdca.

Sezamové semienka

Často sa používajú v ázijskej kuchyni alebo ako sezamová pasta (tahini) v orientálnej kuchyni. Sú veľmi zdravé. Ako ostatné semienka, obsahujú mnohé cenné zložky – okrem bielkovín a omega-6 mastných kyselín aj meď, mangán a horčík a podobne, ako ľanové semienka, aj lignany. V štúdii s postmenopau­zálnymi ženami sa zistilo, že užívanie 50 gramov prášku sezamového semena počas piatich týždňov zlepšilo stav hormónov a znížilo hladinu cholesterolu v krvi týchto žien. Konzumácia sezamu tiež tlmí zápaly a môže redukovať oxidačný stres.

Tekvicové semienka

Ozdobia a zdokonalia nielen šaláty, ale aj polievky a ovsené kaše. Obsahujú fosfor, horčík a mangán, mononenasýtené mastné kyseliny, polynenasýtené omega-6 mastné kyseliny a fytosteroly – tie pomáhajú znížiť hladinu cholesterolu v krvi a chrániť srdce a majú protizápalový účinok. Znižujú riziko vzniku močových kameňov tým, že znižujú obsah vápnika v moči.

Slnečnicové semienka

Obsahujú proteíny, mononenasýtené mastné kyseliny, horčík, mangán a vitamín E. Výskum ukázal, že konzumácia slnečnicových semienok môže redukovať riziko zápalov u starších ľudí a znížiť riziko srdcových ochorení. Okrem svojho protizápalového účinku pomáhajú znižovať hladinu cholesterolu v krvi.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zápal #cholesterol #vláknina #bielkoviny #horčík #semienka