Ortorexia: Keď sa zdravá strava stane posadnutosťou

Vegánstvo, vegetariánstvo, bezlepkové diéty, diéty bez laktózy, bez cukru, surová strava, paleolitická diéta... Podobných spôsobov stravovania je veľa. Zdravé jedlo je síce prínosné, pokiaľ ide o naše zdravie, ale ak sa stane hlavným zdrojom našich starostí a snažíme sa jesť čoraz zdravšie a zdravšie, dospejeme k poruche príjmu potravy nazývanej ortorexia. Tento atypický stav je charakterizovaný posadnutosťou jedlom. Vedci ho neoznačujú za chorobu, môže však viesť k vážnym následkom.

09.11.2017 12:00
brokolica Foto:
Jesť zdravo je dobré, no ako so všetkým, ani s prieberčivosťou pri voľbe pokrmov to netreba preháňať.
debata

Ortorexia je charakterizovaná posadnutosťou jesť zdravo. Ak sa však zaujímate o zloženie toho, čo jete, neznamená to ešte, že ste ortorektik. Ortorexiu pomenoval po prvýkrát v roku 1997 doktor Steven Bratman: orthos znamená po grécky správna a orexis chuť.

Ide o atypické správanie, ktoré nemožno označiť ani za anorexiu, ani za bulímiu. Je charakterizované strachom z toho, že postihnutá osoba utrpí ujmu, ak nebude jesť zdravo. Taký človek cíti veľmi silnú vinu, ak poruší pravidlá, ktoré si stanovil. Pocit, že má svoj jedálniček pod kontrolou, ho upokojuje. Človek trpiaci ortorexiou vylučuje zo svojej stravy čoraz viac pokrmov, aby mu bolo „stále lepšie“. V zriedkavých prípadoch, keď konzumuje mimoriadne redukovaný počet jedál, môže nastať aj smrť. Najbežnejším následkom ortorexie je však vylúčenie zo spoločnosti. Takáto osoba nemôže ísť do reštaurácie, pretože by nemala kontrolu nad kvalitou, pôvodom a prípravou pokrmu.

Nároky človeka trpiaceho ortorexiou sa stále zvyšujú:jedlo nie je nikdy dosť dobré

Ortorektik má tiež prehnané nároky na seba samého a na svoje okolie. Tieto osoby trpia silným pocitom viny posilňovanom túžbou po dokonalosti. Obavy takého človeka ohľadom kvality jedla ešte zvyšujú často protirečivé či nepravdivé informácie o potravinách. Všetky škandály okolo priemyselnej výroby potravín dávajú ortorektikovi ďalší dôvod, ako obmedziť jedálniček. Ortorektik plánuje a kontroluje svoj jedálniček a trpí ustavičným strachom. Rozoznáva len dve kategórie potravín: dobré a zlé.

Nároky človeka trpiaceho ortorexiou sa stále zvyšujú: jedlo nie je nikdy dosť dobré. Celá jeho bytosť sa snaží o nedosiahnuteľnú dokonalosť a zakaždým prepadá panike, keď nemá náhradný plán, napríklad keď musí večerať mimo domova. Jeho posadnutosť sa týka všetkých oblastí spojených s potravou: jej pôvod, pestovanie, príprava a konzumácia.

Pre ortorektika sú náročné aj nákupy: starostlivo študuje etikety, porovnáva a vyžaduje čo najpodrobnejšie informácie týkajúce sa kvality potravín, ako je obsah vitamínov a minerálov či antioxidantov. Trávi aj veľa času plánovaním jedálnička, aby si mohol byť istý, že je presne podľa jeho systému hodnôt. Väčšinou pre neho nehrajú žiadnu rolu chuťové vlastnosti potravín a radosť z jedla. Ortorexia takisto vyvoláva problémy s okolím a ostré diskusie o jedle sú zdrojom konfliktov.

Patologické správanie môže byť dlho skryté. Na ľudí starajúcich sa o svoju stravu sa dnešná spoločnosť pozerá skôr kladne a nikto sa nečuduje, keď sa takýto človek pri pozvaní na večeru zaujíma o to, či v nej nebudú potraviny, ktoré neje. Ak máte podozrenie na ortorexiu, môže pomôcť liečba úzkosti. Napríklad môžete navštíviť psychológa špecializujúceho sa na poruchy príjmu potravy, ktorý vám pomôže znovu spoznať pocit hladu, sýtosti a radosti z jedla. Vtáčia chrípka, kurčatá živené hormónmi či kontaminované vajcia môžu vzbudiť obavy. To sú však obavy odôvodnené, ktoré z vás ešte nerobia ortorektika. Ani to, že chcete jesť zdravo, bez alergénov alebo že ste vegetarián alebo vegán. Zvýšená pozornosť tomu, čo jeme, je dôležitá pre naše zdravie. Ortorexia je extrémna karikatúra snahy vyhýbať sa nebezpečenstvám skrytým v potravinách a je vyvolaná inými hlbšími úzkosťami.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zdravie #zdravá výživa #vegetariánstvo #vegánstvo