Čaje, ktoré pália brušný tuk: Šesť najlepších druhov

Pitie čajov prináša mnoho zdravotných výhod, notoricky známy je napríklad kamilkový čaj pri bolestiach brucha. Pitie čajov však môže podporiť aj redukciu váhy a pomôcť zbaviť sa brušného tuku.

28.11.2017 06:00
22-biely caj Foto:
Jeden z tých prospešných: biely čaj.
debata (9)

Zelený čaj

Spája sa s mnohými zdravotnými výhodami, mimoriadne účinný je aj pri chudnutí. Ako ukázali niektoré štúdie, tí, čo pravidelne pili zelený čaj, v rovnakom čase schudli viac a stratili navyše aj brušný tuk v porovnaní s tými, čo pili placebo nápoj. Je to preto, že sa (rovnako ako matcha), pýši vysokým obsahom katechínov. Ide o prirodzene sa vyskytujúce antioxidanty, podporujúce spaľovanie tukov, ktoré môžu zvýšiť metabolickú aktivitu.

Biely čaj

Zbiera sa veľmi skoro a spracúva len mierne, čo sa odzrkadľuje v jeho sladučkej príchuti. Pravidelní konzumenti bieleho čaju robia pre svoje zdravie skutočne veľa – tento čaj okrem iného zlepšuje aj ústnu hygienu. Ale tiež pomôže pri zbavovaní sa brušného, resp. telesného tuku, keďže v sušených čajových lístkoch sa nachádza asi také množstvo katechínov, ako v zelenom čaji.

Oolong čaj

Charakteristiku tohto tradičného čínskeho čaju s ovocnou arómou, určuje stupeň oxidácie (môže byť zelený alebo čierny). Vychutnávanie oolong čaju môže pomôcť pri zbavovaní sa brušného tuku, keďže povzbudzuje metabolizmus a zlepšuje spaľovanie tukov, čo logicky vedie k úbytku hmotnosti. Štúdia, v ktorej muži pili tri dni len vodu alebo oolong čaj, ukázala, že tí, čo pili čaj, spálili počas dňa v priemere viac kalórií, ako tí, čo pili vodu.

Čierny čaj

Jeho farba je spôsobené oxidáciou, pri ktorej sú čajové lístky vystavené pôsobeniu vzduchu, ktoré tým pádom zhnednú a sú zodpovedné za tmavú farbu nápoja. Existujú rôzne druhy čierneho čaju, známou klasikou je napríklad Earl Grey. Čierny čaj pomáha proti brušnému, resp. telesnému tuku, pretože obsahuje obzvlášť veľké množstvo flavónov, rastlinného pigmentu s antioxidačnými vlastnosťami. Zvýšený príjem flavónov údajne pozitívne vplýva na Body Mass Index (BMI).

Pu-Ehr

Čínsky čierny fermentovaný čaj. Má zemitú arómu, ktorá je skladovaním ešte intenzívnejšia, často sa pije po obede. Štúdia, v ktorej účastníci viac ako tri mesiace pili buď placebo alebo Pu-Ehr čaj, ukázala, že skupinka popíjajúca Pu-Ehr, schudla za ten čas v priemere jeden kilogram, čo sa druhej skupinke s placebo nápojom nepodarilo.

Bylinkový čaj

Bylinkový čaj, ktorý často obsahuje korenie, ovocie či bylinky, sa líši od tradičných čajov, pretože neobsahuje kofeín. K najobľúbenejším druhom patrí zázvorový, šípkový a ibištekový čaj a rooibos. Hoci sa zložky líšia podľa druhov, spájajú sa so stratou tukov a úbytkom hmotnosti. Čo sa týka spaľovania tukov, obzvlášť účinný sa v tomto smere javí rooibos. Štúdia ukázala, že urýchľuje metabolizmus tukov a blokuje tvorbu tukových buniek.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #chudnutie #kalórie #čaj #bylinky #antioxidanty #brušný tuk