S vitamínom C to nepreháňajte. Toto sú vedľajšie účinky

Vitamín C nemá vždy len pozitívne účinky. Možno sa ním aj predávkovať - a to vedie k negatívnym účinkom a dokonca aj k vzniku niektorých ochorení.

11.12.2017 06:00
čili, paprika, papričky, štipľavé, pikant Foto:
Vedeli ste? Čili papričky obsahujú veľa vitamínu C.
debata (17)

Vitamín C je výživná látka, ktorá sa nachádza vo všetkých druhoch ovocia a zeleniny. Jej príjem je dôležitý – pomáha udržiavať imunitný systém, pri rýchlom hojení rán, posilňuje kosti a zlepšuje funkciu mozgu. Avšak príliš veľa vitamínu C môže priniesť aj vedľajšie účinky. Obzvlášť ľahko sa ním predávkujeme v prípade, že popri konzumácii ovocia a zeleniny užívame zároveň aj vitamínové doplnky. Často totiž obsahujú extrémne množstvo vitamínu C.

Vo vode rozpustný vitamín

Vitamín C je vo vode rozpustný vitamín a na rozdiel od vitamínov, ktoré sú rozpustné v tukoch, telo si ho neukladá (ani ho neprodukuje). Prepravuje sa telesnými tekutinami do tkanív, nadmerné množstvo vitamínu sa uvoľňuje z tela močom. Vo všeobecnosti možno tvrdiť, že ak denne konzumujeme čerstvú zeleninu a ovocie, dodatočný príjem vitamínu C nemá zmysel. Tí, čo siahnu ešte aj po preparátoch, koledujú si o nežiadúce vedľajšie účinky. Patria sem obličkové kamene alebo poruchy trávenia.

Žalúdočno-črevné potiaže

Nadmerné množstvo vitamínu C môže skutočne viesť k nežiadúcim účinkom. K tým najčastejším patria žalúdočné a tráviace problémy. Dochádza k nim v prípade, že užívame výživové doplnky, nie vtedy, ak konzumujeme potraviny s céčkom. Ľudské telo dokáže počas dňa zužitkovať 2000 miligramov tohto vitamínu. K problémom s trávením (nevoľnosť alebo hnačka) dochádza, ak túto hranicu prekročíme.

Obličkové kamene

Ak je v tele nadbytok vitamínu C, vylúči sa z tela močom ako oxalát, telesný odpadový produkt. Je však možné, že oxalát sa môže viazať s minerálmi na kryštálmi, čo zas môže viesť k tvorbe obličkových kameňov. Prostredníctvom nadmerného príjmu vitamínu C sa môže zvýšiť množstvo oxalátu v moči, čím sa zvyšuje riziko vzniku obličkových kameňov.

Céčko – preparát

V prípade, že chcete doplniť vitamín C, vyberajte si preparáty, ktoré pokrývajú 100 percent dennej potreby. Podľa Nemeckej spoločnosti pre výživu (DGE), muži od 19 rokov potrebujú denne 110 miligramov a ženy 95 miligramov.

© Autorské práva vyhradené

17 debata chyba
Viac na túto tému: #moč #ovocie #trávenie #vitamín C #obličkové kamene #oxalát