Tipy na zdravé vianočné zahryznutie

Žiaden čas nie je taký "kalorický" ako práve ten, čo už nejaký čas klope na dvere. Vianočné večierky, vianočné trhy, vianočné sviatky...

13.12.2017 06:00
sušené jablká, ovocie, vitamíny Foto:
Sušené jablká sú najlepšou voľbou.
debata (3)

Všade na nás číhajú, väčšinou vysokokalorické dobroty, málokedy (celkom) zdravé. To však ešte neznamená, že najkrajšie sviatky roka nemožno prežiť aj bez priberania. Týchto päť dobrôt síce pôsobí ako „prehrešky“, ale nie sú.

Oriešky

Orechy sú skutočný superfood – obsahujú veľa bielkovín a balastných látok. Na proteíny sú najbohatšie búrske oriešky (25 g bielkovín na 100 gramov), mandle (19 g) a pistácie či kešu (18 g). Štúdie ukázali, že orechy obsahujú zdravé mastné kyseliny, z ktorých sa nepriberá. Na vianočný orechový mix potrebujete len dve prísady – orechy a škoricu. Opečte jednoducho v rúre alebo na panvici a zdravá pochúťka je na svete.

Domáce müsli tyčinky

Domáce müsli tyčinky sú zdravou vianočnou pochúťkou. Obilniny, mandle a sušené ovocie obsahujú veľa pre črevo zdravých balastných látok, ktoré stimulujú trávenie. Ešte dokonalejšie budú v prípade, ak marhuľovo-kokosové tyčinky ochutíte škoricou a inými vianočnými koreninami.

Ovocné čipsy

Toto občerstvenie je neskutočne jednoduché na prípravu. Stačí sa rozhodnúť pre obľúbený druh ovocia a nakrájať na plátky či prúžky. O ostatné sa postará rúra alebo sušička. Jablkové alebo iné ovocné čipsy sú dobrou voľbou – neobsahujú tuk ani dodatočný cukor.

Energetické guličky

Sušené ovocie poskytuje vďaka fruktóze rýchlu energiu. Vláknina v ovsených vločkách a orieškoch sa postará o to, aby tento prísun vydržal dlho. Nemusíte hneď siahnuť po datloch, rovnako dobré sú sušené marhule, figy, hrozienka, mango alebo ananásové kúsky. Aby guličky nevyschli, skladujte ich v plechovej dóze.

Zdravé vianočné keksíky

Vianoce bez vianočného pečiva? To by nebolo ono! Stavte na datlové placky, ktoré už nemusíte prisládzať, sú dosť sladké. Konzumáciou tejto zdravej pochúťky dostanete do tela poriadny kopanec vitamínu B a veľa draslíka. A ešte je aj nízkotučná.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #chudnutie #orechy #vláknina #bielkoviny #škorica #fruktóza