Ako žiť zdravo a bezpečne s diabetom

Vo viacerých oblastiach života diabetika platia obmedzenia - hranice, ktoré mu umožnia žiť zdravo a bezpečne. Diabetes je dlhodobé chronické ochorenie a treba naň pamätať pri všetkom, čo diabetik robí. Na tieto hranice sa však netreba pozerať negatívne. Vhodné je vnímať ich ako mantinely, ktoré diabetikovi pomáhajú udržať ochorenie pod kontrolou. Na druhej strane sú predsudky ľudí, ktorí diabetes nepoznajú a ktoré robia život diabetikov ťažším.

15.12.2017 14:00
šport, zdravá strava, tenisky Foto:
Diabetikom okrem chronického ochorenia často sťažujú život i predsudky ľudí, ktorí diabetes nepoznajú.
debata

Diabetik a stravovanie

Diabetes 2. typu a obezita sú spojené nádoby. Väčšina pacientov trpí obezitou a, naopak, väčšina ľudí s obezitou má cukrovku 2. typu alebo k nej speje. V minulosti bola diéta jedinou liečebnou metódou. Aj dnes, keď existujú účinné metódy liečby, diétne opatrenia výrazne ovplyvňujú liečebné výsledky. Nie je to však diéta v pravom zmysle slova, v podstate ide o regulované stravovanie. To znamená regulovaný, približne rovnaký prívod sacharidov a energie v jednotlivých jedlách. Vhodné je jesť 6-krát denne. Rozloženie jedál do viacerých dávok totiž vedie k nižšiemu výkyvu glykémie po jedle. Predpokladom správneho stravovania sú dobré znalosti pacienta o obsahu sacharidov v jednotlivých potravinách a glykemickom indexe potravín.

Dlhodobo zvýšená glykémia znamená riziko vzniku aterosklerózy. Odporúča sa preto obmedziť v strave živočíšne tuky, menej soliť, nefajčiť. Vhodné je preferovať zeleninu, strukoviny, cereálie, ryby a používať kvalitné rastlinné oleje.

Na zníženie hmotnosti sa odporúča nízkotučná diéta bohatá na bielkoviny, vlákninu rozpustnú i nerozpustnú, vitamíny a minerálne látky. Výživa musí byť vyvážená, dodať telu všetky potrebné živiny, vitamíny a minerálne látky a musí viesť k postupnej a trvalej redukcii hmotnosti. Využívajú sa v nej potraviny s nízkym glykemickým indexom, bohaté na vlákninu, dodržuje sa a sleduje vhodný a dostatočný pitný režim. Strava má byť pestrá a chutná. Ide o dlhodobú úpravu stravy, pravidlá stravovania platia pre diabetika celý život.

Strava diabetika s nadváhou či obezitou: Jesť pravidelne a častejšie malé porcie vhodného jedla. Posledné jedlo sa má podávať najneskôr dve, ale radšej tri hodiny pred spánkom. Klásť dôraz na dostatočné množstvo bielkovín. Obmedziť tuky (najmä živočíšne). Prijímať vlákninu, vitamíny a minerálne látky. Dbať na nízky glykemický index pri sacharidoch. Dôležitá je kuchynská úprava. Mäso nesmie byť smažené, vhodné je varenie, dusenie, pečenie bez tuku.

Diabetik by mal v svojom jedálničku preferovať... Foto: SHUTTERSTOCK
lekár, prehliadka Diabetik by mal v svojom jedálničku preferovať zeleninu, strukoviny, cereálie, ryby a kvalitné rastlinné oleje.

Tuky patria do diéty. Živočíšnych tukov je dostatok v potravinách bielkovinového charakteru (mäso, mlieko, mliečne výrobky, vajcia), stravu je preto zdravšie doplniť malým množstvom kvalitných, najlepšie jednodruhových rastlinných olejov (repkový, olivový, slnečnicový). Pre obsah cholesterolu a obsah nasýtených mastných kyselín sú nevhodné maslo, masť, slanina, škvarky a podobne.

Sacharidy sú ďalšou nevyhnutnou živinou. Vyberať treba také, ktoré majú nízky glykemický index a okrem energie dodajú aj ďalšie dôležité zložky potravy. Napríklad bielkoviny, vitamíny, minerálne látky a vlákninu. Do jedálneho lístka preto treba zaraďovať celozrnné pečivo, strukoviny, celozrnnú ryžu a cestoviny, zemiaky, zeleninu, ovocie.

Vláknina je tiež dôležitá. V žalúdku zväčší svoj objem, spomaľuje jeho vyprázdňovanie, a tým sa spomaľuje i vstrebávanie glukózy v tenkom čreve. Glykémia je tak stabilnejšia. Vláknina zväčšuje objem stolice a urýchľuje jej pohyb, znižuje vstrebávanie tukov a cholesterolu, tvorí vhodné prostredie a je potravou baktérií hrubého čreva, ktoré potlačujú rast hnilobných baktérií. Nerozpustná vláknina sa nachádza v ľanových semenách, šupkách ovocia a zeleniny, otrubách, hubách, strukovinách, pohánke, celozrnnom pečive. Rozpustná vláknina je v ovocí, zelenine a obilninách. Odporúčaný denný príjem vlákniny je 30 až 35 g, priemerná spotreba u nás je 15 až 20 g.

Výhodné je konzumovať potraviny s nižším glykemickým indexom. Nízky glykemický index má celozrnné pečivo, celozrnná ryža, strukoviny, celé zemiaky, zelenina. Potraviny s nižším glykemickým indexom sa trávia pomalšie a postupne. Nezvyšujú rýchlo a prudko hladinu krvného cukru a bunky ich postupne využijú ako zdroj energie.

Diabetik a zamestnanie

Aká práca je vhodná? Povedať o diagnóze zamestnávateľovi? A čo nočné zmeny? S týmito otázkami sa stretáva väčšina diabetikov. Viacerí sa totiž nemôžu pre chorobu zamestnať. Má diabetik zamestnávateľovi povedať o svojom ochorení? Zákony to nepožadujú, preto je rozhodnutie na každom pacientovi. Pokiaľ má zníženú pracovnú schopnosť, musí to zamestnávateľovi oznámiť, ale nemusí konkretizovať, z akého dôvodu ju má.

Ak to pracovné zaradenie vyžaduje, pred nástupom do zamestnania je potrebné absolvovať vstupnú lekársku prehliadku. Jej výsledkom je písomné stanovisko posudkového lekára, pri niektorých povolaniach rozhoduje viacčlenná posudková komisia. V posudku sa však diagnóza písať nesmie. Na Slovensku diabetici liečení inzulínom nesmú robiť pilotov, vojakov ani hasičov – teda pôsobiť na týchto postoch v štátnej službe. Prácu v nočných zmenách zvyčajne posudkoví lekári označujú ako nevhodnú pre diabetikov.

Diabetik a pohyb

Šport a pohyb sú veľmi dôležitou súčasťou života ľudí s cukrovkou. Nie všetci pacienti však vedia, aký druh a akú intenzitu športovej aktivity si zvoliť. Diabetes 2. typu charakterizuje znížená citlivosť tkanív na inzulín. Pohyb je jednou z hlavných možností, ako túto citlivosť zlepšiť. Jeho nedostatok spôsobuje zníženie citlivosti inzulínových receptorov o tretinu až polovinu.

Dlhotrvajúce fyzické aktivity a opakované... Foto: SHUTTERSTOCK
bežci, šport, prechádzka Dlhotrvajúce fyzické aktivity a opakované šprinty môžu u pacienta trpiaceho na diabetes navodiť hypoglykémiu.

Dlhšia kontinuálna pohybová záťaž strednej intenzity, naopak, zvyšuje túto citlivosť až o polovicu. Pre človeka po päťdesiatke s diabetom 2. typu je optimálnym druhom pohybu chôdza. Pokiaľ ide o nevhodné športy, takými sú adrenalínové športy, športy, pri ktorých existuje riziko úrazu či poranenia dolných končatín, dlhotrvajúce fyzické aktivity (môžu navodiť hypoglykémiu) a opakované šprinty, ktoré by tiež mohli navodiť hypoglykémiu.

Diabetik a rodina

V mnohých rodinách sa cukrovka objavuje v každej generácii. Počet členov rodiny s cukrovkou narastá a diabetes sa u nich dokonca objavuje v stále nižšom veku. Takmer v každej rodine na Slovensku dnes žije aspoň jeden diabetik. V „diabetických“ rodinách je skutočne pravdepodobnosť ochorenia vyššia. Svoju úlohu však zohrávajú stravovacie zvyklosti a životný štýl rodiny. Riešením je zmeniť životný štýl pacienta s diabetom i celej rodiny, zaradiť do denného rozvrhu pohyb, strážiť si hmotnosť a začať variť chutne, ale podľa zásad správnej výživy.

Rodičia diabetika: Deti s cukrovkou by mali žiť rovnako ako ich rovesníci. Samozrejmosťou pre rodičov by mala byť snaha dozvedieť sa o ochorení svojho dieťaťa čo najviac. Keď má rodič dostatok vedomostí o cukrovke, dokáže pochopiť nielen chorobu, ale aj reakciu tela dieťaťa na jej príznaky. Rodičia často nevedia, ako pristupovať k dieťaťu diabetikovi. Mali by sa snažiť zvládnuť vlastnú úzkosť a obavy, aby ich zbytočne neprenášali na dieťa. Dieťaťu by sa mali pokúsiť vysvetliť primerane jeho veku závažnosť choroby, poučiť ho, čo môže, čo musí a čo nemôže, do akej miery to ovplyvní jeho doterajší život, povzbudiť ho, aby malo istotu, že nie je na chorobu samo.

Rodič by sa mal naučiť, čo dieťa potrebuje, čo je to pravidelný stravovací a inzulínový režim, čo odstrániť z jedálneho lístka, čím ho obohatiť, a čo v stravovaní zlepšiť. Rodičia s dieťaťom nemôžu tráviť všetok čas, preto sa dieťa časom musí naučiť počítať sacharidové jednotky a používať glukomer. Sacharidové jednotky treba počítať, aby glykémia po zjedení jedla bola uspokojivá a aby sa čo najviac priblížila k hodnotám zdravých detí. Tomu pomáha inzulín, ktorý sa aplikuje pred hlavným jedlom.

Počítanie sacharidových jednotiek v jedle trápi mnohých rodičov. Časom sa to však stane samozrejmosťou. Dieťa by pri sebe vždy malo mať prvú pomoc v podobe malého džúsu, cukru alebo hroznového cukru. Tieto cukry sa v tele rýchlo premenia na glukózu a pomôžu zvládnuť hypoglykémiu. Najdôležitejšie sú inzulínové injekcie. Dnes už všetky deti majú inzulínové perá a väčšina si dokáže aplikovať inzulín asi v deviatich až desiatich rokoch. Väčším problémom môže byť správne odmeranie inzulínovej dávky, rodičia preto môžu požiadať učiteľa, aby dávku skontroloval. Dieťa s diabetom by nemalo byť oslobodené od telocviku. Tieto deti zvládnu aj školské výlety, školu v prírode či letný detský tábor.

Partner diabetika: Postoj človeka k ochoreniu ovplyvňuje jeho povaha a životné postoje. Jeho správanie voči partnerovi a prežívanie spoločného života sa ochorením väčšinou nemení. A rovnako je to aj naopak. Ak má diabetik starostlivého partnera, bude ním aj počas choroby.

Opačný príklad je nevšímavý partner. Niektorí partneri dávajú najavo svoje obavy a hovoria o nich, iní nie. Mnohí partneri majú o diabetika strach, iní, naopak, môžu vnímať ako ohrozenie vzťahu, ak chce diabetik chudnúť a náhle mení životný štýl. Diabetes ovplyvňuje každodenný život pacienta a tiež i spoločné aktivity s partnerom. Preto je dobré sa vzájomne prispôsobovať v plánovaní aktivít, v športe. Diabetici niekedy zažívajú chvíle nepochopenia od partnera, napríklad, keď musia akútne riešiť hypoglykémiu náhle pred odchodom z domova.

Partnerovi, ktorý nikdy hypoglykémiu nezažil, sa iba ťažko vysvetľuje, že to nestačí vyriešiť až o pár minút, ale že je to neodkladné. Niekedy je pre partnerov ťažké rozoznať, kedy diabetik potrebuje pomoc a kedy si dokáže pomôcť sám. Často je to tak u žien diabetičiek, ktoré chcú a dokážu mnoho vecí zvládnuť a nie sú zvyknuté žiadať o pomoc. Diabetik by mal dať partnerovi najavo, akú formu podpory potrebuje, a tiež dokázať oceniť, čo preňho partner robí.

Diabetici a sex

Diabetes, najmä nedostatočne kompenzovaný, môže byť vážnym ohrozením sexuálneho života partnerov. Poškodenie nervov a ciev môže mať za následok zníženie citlivosti v pohlavných orgánoch. Porucha prekrvenia často spôsobuje poruchy erekcie u mužov a nedostatočnú lubrikáciu či ťažkosti s dosiahnutím orgazmu u žien. Pacienti s diabetom dobre reagujú na liečbu erektilnej dysfunkcie. Aj preto je dôležité komplikáciám diabetu predchádzať.

Diabetik a šoférovanie

Na Slovensku neexistuje právna norma, ktorá by rozlišovala vydávanie vodičských preukazov podľa typu diabetu alebo podľa spôsobu liečby. V súčasnosti platí vyhláška o zdravotnej spôsobilosti na vedenie motorového vozidla. Medzi chorobami, ktoré spôsobujú zdravotnú nespôsobilosť, je „cukrovka s očnými, nervovými komplikáciami alebo s opakovaným výskytom kómy a ochorenie na cukrovku v takom stave, ktorý nesporne obmedzuje telesnú a duševnú schopnosť vodiča“.

Posudzovanie zdravotnej schopnosti má v kompetencii praktický lekár. Viac ako samotná cukrovka však môžu diabetikov pri šoférovaní ohroziť sprievodné ochorenia, najmä postihnutie srdcovo-cievneho systému. Riziko zvyšuje aj nepravidelný selfmonitoring pred šoférovaním a pri dlhšej jazde aj počas nej, častejší výskyt hypoglykémií počas šoférovania. Podľa prieskumov polovica diabetikov 1. typu a tri štvrtiny diabetikov 2. typu nikdy nepreberali problematiku šoférovania s lekárom.

Viac ako samotná cukrovka môžu diabetikov pri... Foto: SHUTTERSTOCK
vodič, auto Viac ako samotná cukrovka môžu diabetikov pri šoférovaní ohroziť sprievodné ochorenia, najmä postihnutie srdcovo-cievneho systému.

Ako s diabetom šoférovať bezpečne: Nevyhnutnosťou je pravidelné meranie glykémií pred dlhšou cestou a počas nej, pričom na dlhú cestu je potrebné zabezpečiť si druhého šoféra na striedanie. Glykémie treba udržať v rozpätí 5 až 9 mmol/l. Vždy treba mať so sebou sladký nápoj alebo iný zdroj cukrov ako prvú pomoc pri príznakoch hypoglykémie. Pri prejavoch hypoglykémie treba zastaviť a užiť glukózu. Šoférovať je opäť možné, ak hladina glykémie je nad 5 mmol/l. Po ústupe prejavov je bezpečné znovu šoférovať až po 10 až 15 minútach.

Diabetik za volantom: Nové pravidlá od januára 2018

Odhaduje sa, že na Slovensku je približne 200-tisíc diabetikov s vodičským preukazom. Práve tí sú rizikovou skupinou, pretože ide o stav, ktorý výrazne zasahuje do schopnosti bezpečne šoférovať. „Doterajšia legislatíva bola v tomto smere k diabetikom pomerne benevolentná – vodičské preukazy im boli vydávané a obnovované na základe lekárskeho posudku a pravidelných vyšetrení,” hovorí docent Emil Martinka, prezident Slovenskej diabetologickej spoločnosti.

Od januára však čakajú tisícky diabetikov za volantom zmeny. Na svedomí ich má nová direktíva Európskej únie za účelom zvýšenia bezpečnosti premávky. „Každý vodič, ktorý nesie riziko vyvolania hypoglykémie, musí od 1. januára 2018 preukázať pochopenie tohto rizika a primeranú kontrolu diabetu. V praxi to znamená, že vodič diabetik môže viesť vozidlo iba v stave, keď mu nehrozí hypoglykémia,” vysvetľuje zmeny plk. Ing. Ján Ignaták, riaditeľ odboru dopravnej polície Prezídia PZ.

Podľa jeho slov objasňovanie dopravných nehôd spočíva v zabezpečení presvedčivých dôkazov s cieľom riadneho zistenia skutkového stavu veci pre skutkový a právny záver na ďalší postup policajta v konaní, teda podľa závažnosti je to objasňovanie priestupku a následné správne konanie príslušného správneho orgánu, alebo trestné konanie, v rámci ktorého vykonáva úkony príslušný poverený príslušník alebo vyšetrovateľ Policajného zboru. Tu treba uviesť že priebeh a postup v objasňovaní dopravnej nehody je individuálny vzhľadom na okolnosti, za ktorých k nej došlo, ako aj vzhľadom na osobu páchateľa a spôsobený následok.

„Ak vznikne dôvodné podozrenie, že dopravnej nehode predchádzala napríklad hypoglykémia, čiže mohlo dôjsť k zmene zdravotnej spôsobilosti, orgán Policajného zboru rozhodne o preskúmaní zdravotnej spôsobilosti takéhoto vodiča. V rozhodnutí určí lehotu na jeho vykonanie, spravidla 30 dní, a lehotu na predloženie potvrdenia o splnení uloženej povinnosti. Takéto potvrdenie vystavuje všeobecný lekár,“ povedal Ignaták. Jednou z podmienok získania a držania príslušného vodičského oprávnenia je podľa zákona o cestnej premávke aj zdravotná a psychická spôsobilosť osoby (§§ 86 a 87). V prípade vodičov „cukrovkárov“ si šoférovanie bude vyžadovať viac zodpovednosti v súvislosti s touto diagnózou, ale aj zodpovednosť lekárov, ktorí zdravotnú spôsobilosť takéhoto vodiča posudzujú.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zdravá výživa #diabetes