Vianoce: Aj diabetici môžu mať "sladké" sviatky

Už nikdy si nemôžem dať nič sladké? Skončil sa normálny život? Čaká ma len diéta a odriekanie? Myšlienky, ktoré preletia hlavou každého, komu práve lekár oznámil diagnózu: diabetes. Podľa moderných diétnych trendov je však strava diabetika vlastne racionálnu životosprávou.

16.12.2017 06:00
pečenie, mama, vianoce Foto:
Lekár, rodina a pacient chorý na diabetes spolu tvoria takzvaný partnerský trojuholník.
debata

Na Slovensku žije takmer 400-tisíc diabetikov, z nich viac ako 90 percent má diabetes 2. typu, ktorý súvisí s dlhodobým nezdravým stravovaním. "Cukrovka je zákerná najmä v tom, že sa na začiatku neprejavuje tak, aby nútila chorého ísť k lekárovi,“ povedal docent Emil Martinka, prezident Slovenskej diabetologickej spoločnosti.

V začiatkoch choroby totiž človeka nič nebolí. Alarmujúci je najmä počet chorých s diabetom 2. typu. Polovici prípadov cukrovky by sa pritom dalo zabrániť zdravším životným štýlom. Pre jej úspešnú liečbu je pritom správne stravovanie nevyhnutné. "Správna životospráva je predpokladom nielen pre dosiahnutie a udržanie optimálnych hladín glykémií, ale aj ideálnej hmotnosti,“ upozornil docent Martinka. Podľa jeho slov príznaky choroby sa dajú zmierniť, v niektorých prípadoch aj odstrániť, ale treba dodržiavať základy zdravej výživy a mať dostatok pohybu.

A stačí minimalizovať príjem cukru. Diabetici si príjem cukru a glykémiu musia strážiť oveľa viac ako zdraví ľudia. Preto si ani cez vianočné sviatky nemôžu dať v diéte pauzu, ale ak majú dobrú sebakontrolu, môžu si dať aj koláčik. Diabetická diéta je v podstate racionálna strava. Diabetik môže jesť všetko, ale s mierou. Mal by sa naučiť poznať sacharidové jednotky aspoň pri základných potravinách a počítať ich na svoju váhu a výšku. Sacharidová jednotka je umelý pojem a zaviedol sa najmä kvôli tomu, aby uľahčil orientáciu v potravinách, ktoré obsahujú cukry. Jedna sacharidová jednotka obsahuje 10 gramov sacharidov.

Navyše dobre kompenzovaný diabetik si robí selfmonitoring a dobre pozná svoju glykémiu. „Vyšetrenie hladiny glykovaného hemoglobínu je najefektívnejšia kontrola diabetu. Ak má pacient hodnotu glykovaného hemoglobínu sedem, jeho cukrovka je dobre kompenzovaná, diabetes je správne liečený a má nižšie riziko komplikácií cukrovky ako pacienti s vyšším hodnotami,“ hovorí docent Martinka.

Diabetes patrí medzi rozšírené choroby, nie ste teda s touto diagnózou sami. Dôležité je, že vám cukrovku diagnostikovali včas. Mnoho ľudí o svojom ochorení netuší a dlhodobo zvýšená hladina cukru v krvi im poškodzuje orgány. Naštudujte si o svojej diagnóze čo najviac a pripravte sa na situácie, ktoré môžu nastať. Úspešnosť liečby cukrovky závisí najmä od vás, podpory vašej rodiny a spolupráce s diabetológom.

Lekár vám síce vysvetlí, ako máte užívať lieky alebo inzulín, ako si merať hladinu krvného cukru, ako si upraviť stravu a denný režim, ale rozhodujúce je, ako budete dodržiavať jeho pokyny a rešpektovať zásady liečby a životosprávy. Lekár, rodina a pacient spolu tvoria takzvaný partnerský trojuholník. Všetky tri strany musia spolupracovať, ak jedna zlyháva, liečba nie je úspešná ani s najmodernejšími liekmi.

Štredrovečerná večera môže byť chutná, aj keď diétnejšia

Ako vianočná polievka sa v našich domácnostiach najčastejšie varí kapustnica alebo hríbová polievka – ak ich nezahusťujete múkou, jedna porcia sa do SJ nepočíta. Ak do týchto polievok pridávate múku a zemiaky, alebo ak robíte hustú šošovicovú, prípadne hrachovú polievku, jednu porciu počítajte ako 0,5 SJ.

Šošovicová vianočná polievka

Čo potrebujeme:

  • 2 šálky šošovice
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 2 zemiaky
  • 10 ks sušených sliviek
  • 1 smotanu na varenie
  • bobkový list
  • nové korenie
  • soľ
  • trocha octu

Postup: Šošovicu premyjeme a dáme variť do hrnca, zalejeme vodou tak, aby nad šošovicou bola cca 2 cm. Pridáme cesnak, očistené a na malé kocky nakrájané zemiaky, soľ, bobkový list, nové korenie a 2 až 3 kvapky olivového oleja. Šošovicu necháme variť, občas premiešame. Keď je šošovica na polovicu uvarená, pridáme celú smotanu na varenie, premiešame a necháme zovrieť. Pridáme sušené slivky a na miernom ohni necháme dovariť šošovicu a zemiaky. Polievku dochutíme octom.

Tradičné slovenské hlavné vianočné jedlo – vyprážanú rybu a zemiakový šalát – možno upraviť tak, aby obsahovalo menej sacharidov. Ak si neviete predstaviť kapra inak ako v trojobale, skúste ho namočiť do vajíčka a potom dať rovno do strúhanky. SJ znížite o jednu tretinu. Každé vyprážané jedlo pokvapkajte šťavou z citróna, má lepšiu chuť a cukor sa pomalšie dostáva do krvi.

Kapor na šampiňónoch s orechmi

Čo potrebujeme:

  • očisteného kapra
  • olej, maslo
  • soľ
  • sladkú papriku
  • múku
  • 1/2 dl smotany
  • 1 dl bieleho vína
  • 70 g vlašských orechov
  • 120 g šampiňónov
  • čierne korenie
  • citrón

Postup: Kapra nakrájame na podkovy, osolíme, okoreníme, opaprikujeme a zvoľna pečieme na oleji s orechmi. Pridáme nakrájané šampiňóny, 2 plátky citróna, biele víno a dusíme pod pokrievkou. Potom rybu vyberieme a šťavu zalejeme smotanou, v ktorej sme rozmiešali trošku múky. Necháme prevariť a touto šťavou polejeme kapra. Ozdobíme citrónom.

Tradičnú vianočnú vyprážanú rybu je možné... Foto: SHUTTERSTOCK
kapor, vianoce Tradičnú vianočnú vyprážanú rybu je možné upraviť tak, aby obsahovala menej sacharidov.

Kapor na smotane

Čo potrebujeme:

  • polovicu kapra
  • maslo
  • bobkový list
  • citrón, biele víno
  • smotanu
  • zemiakovú múku

Postup: Polovicu ryby položíme na pekáč, pridáme dve lyžice masla, bobkový list a dve kolieska citróna. Mäso opečieme, prilejeme 1/8 l bieleho vína a 1/3 l smotany s rozmiešanou zemiakovou alebo kukuričnou múkou. Povaríme, mäso opatrne vyberieme na misu, polejeme precedenou omáčkou a ozdobíme kolieskami citróna.

Kapor na póre

Čo potrebujeme:

  • 1 kg kapra
  • 1/2 kg póru
  • maslo, cibuľu
  • 1 dl bieleho vína
  • mletý zázvor
  • soľ

Postup: Polovičky kapra osolíme, do zárezov v koži nasypeme štipku mletého zázvoru. Pór nakrájame na kolieska a s drobno nakrájanou cibuľou podusíme na masle. Pridáme kapra a niekoľko minút dusíme. Nakoniec podlejeme vínom a 20 minút pečieme v mierne vyhriatej rúre.

Grilovaný diétny kapor

Čo potrebujeme:

  • 3 porcie kapra (asi 1/2 kg)
  • maslo
  • soľ
  • citrón

Postup: Porcie osolíme a nasucho grilujeme po oboch stranách. Mäkké mäso prelejeme rozpusteným maslom a ozdobíme plátkami citróna.

Kapor v alobale

Čo potrebujeme:

  • 4 porcie kapra
  • citrón
  • maslo
  • soľ
  • zelený petržlen

Postup: Kapra mierne osolíme, položíme naň plátky masla a zabalíme do alobalu. Pečieme na plechu v mierne horúcej rúre asi 30 minút. Upečené porcie vybalíme z alobalu, pokvapkáme citrónovou šťavou a posypeme nadrobno nakrájanou petržlenovou vňaťou.

Kapor dusený po taliansky

Čo potrebujeme:

  • 600 g kapra
  • 300 g paradajok
  • 50 g eidamu
  • 40 g olivového oleja
  • soľ
  • cibuľu
  • rascu

Postup: Cibuľu nakrájame nadrobno, pomiešame s rascou a dáme na rozpálený olivový olej. Pridáme osoleného kapra a dusíme. K podusenej rybe pridáme nakrájané paradajky (bez šupky) a všetko udusíme domäkka. Jednotlivé porcie posypeme nastrúhaným syrom a podávame s varenými zemiakmi.

Recepty na vianočný šalát

Zelenina by mala prevládať v každom jedle... Foto: SHUTTERSTOCK
svokra, Vianoce, štedrá večera Zelenina by mala prevládať v každom jedle diabetika.

Klasický vianočný šalát s jablkami

Čo potrebujeme:

  • zemiaky varené v šupke
  • majonézu, mrkvu
  • bielu cibuľu
  • zeler
  • jablká
  • zelený hrášok
  • soľ
  • kyslé uhorky
  • korenie
  • kyslú smotanu
  • šťavu z citróna

Postup: Zeler očistíme a dáme variť do vody. Zeler do šalátu nebudeme dávať, iba vývar z neho. Keď je zeler uvarený, vyberieme ho a do vody dáme na minútu blanšírovať nakrájanú cibuľu a mrazený hrášok. Zlejeme cez sitko, tak, aby nám zelerový vývar zostal. Nakrájame kyslé uhorky a uvarenú mrkvu. Zemiaky ošúpeme, nakrájame na kocky, pridáme cibuľu, mrkvu, uhorky a hrach. Dobre premiešame. Nakoniec pridáme zelerový vývar, majonézu, kyslú smotanu, soľ a korenie. Všetko dobre premiešame. Jablká ošúpeme, nakrájame na kocky a pridáme do šalátu – jabĺk sa nebojte, dodajú šalátu úžasnú sviežosť. Nakoniec polejeme citrónovou šťavou podľa chuti. Všetko dobre premiešame a necháme šalát aspoň 2 hodiny odpočívať. Pred podávaním ešte raz premiešame a ak treba, dochutíme korením.

SJ na jednu porciu závisia od množstva a typu použitých surovín.

Vianočný šalát z krúp

Čo potrebujeme:

  • 500 g jačmenných krúp
  • 1 strednú cibuľu
  • 2 veľké mrkvy
  • 1 šálku zeleného hrášku
  • 1 šálku kukurice (nemusí byť)
  • štipku soli
  • šálku pokrájaných kyslých uhoriek bez cukru
  • 300 g tofu majonézy (môže byť aj normálna)
  • 2 polievkové lyžice sójovej omáčky

Postup: Krúpy uvaríme, môžu sa aj rozvariť, a premiešame s ostatnými surovinami. SJ vypočítame podľa množstva a typu použitých surovín.

Jačmenné krúpy: 100 g suchých krúp zodpovedá 7,5 SJ, 14 g uvarených krúp zodpovedá 1 SJ.

Vianočná príručka

Diabetik by nemal počas vianočných sviatkov zabúdať na svoje choroby a mal by jej prispôsobiť jedálniček. Niekoľko dní prejedania sa predsa nestojí za zdravotné komplikácie, ktoré môžu spôsobiť vysoké glykémie, ale aj nárast hmotnosti, čo je u cukrovkára nežiaduce.

Posvieťte si na tuky

Namiesto maslových krémov používajte pudingové, tvarohové, využívajte želatínu alebo nízkotučné krémy či rastlinné tuky. Z receptu uberte tretinu tuku a nahraďte ho mliekom, jogurtom či kefírom. Plechy nevymazávajte, využite fólie na pečenie. Polevu na koláče si pripravte sami z kvalitnej čokolády s vyšším obsahom kakaa. Pri nákupe čokolády hľadajte názov „čokoláda“ na obale, dajte pozor na jej menej náhrady, v ktorých je časť kakaového masla nahradená palmovým alebo kokosovým tukom. Vyprážaného kapra alebo rezeň zbavte tuku osušením do servítky. Na vyprážanie používajte repkový olej, ktorý je tepelne stabilnejší.

Cukor vo vianočných koláčoch môžu diabetici... Foto: SHUTTERSTOCK
rodina, vianoce, večera Cukor vo vianočných koláčoch môžu diabetici nahradiť ovocím alebo nekalorické sladidlom.

Ako nahradiť cukor

Bielu múku môžete nahradiť úplne alebo čiastočne múkou celozrnnou, ktorá má dvakrát viac vlákniny a podstatne viac minerálnych látok – zinok, železo, vápnik aj vitamínov – B1, B2. Pri pečení koláčov sa snažte sladiť menej, namiesto cukru môžete, aspoň čiastočne, použiť ovocie alebo aspoň nekalorické sladidlo, čím znížite množstvo kalórií. Vhodná na tepelnú úpravu a svojou chuťou veľmi blízka cukru je sukralóza. Ďalšou alternatívou je stévia. Namiesto sladkých a často tučných kúskov koláčov jedzte ovocie. Vyhýbajte sa alkoholu, najmä tvrdému. Namiesto neho si dajte radšej pohár kvalitného vína alebo piva. Vyberte si len pár najobľúbenejších druhov sladkostí a upečte toho menej. A ideálne bude, ak budete tvarovať o niečo menšie kúsky ako po iné roky.

Odľahčujte, ale nehladujte

Jedzte pravidelne 5-krát denne, zaraďujte do jedálneho lístka aj desiatu a olovrant. Nezabúdajte na dostatok bielkovín, ktoré pomáhajú umocniť pocit nasýtenia a znižujú glykemický index potravín. Tým predídete rozkolísaniu hladiny krvného cukru a neovládateľnej chuti na sladké. Nezanedbávajte pitný režim. Počas dňa by ste mali vypiť aspoň sedem pohárov nekalorických tekutín.

Zamestnajte ruky. Pri sledovaní televízie pleťte, vyšívajte, ale nejedzte. Prípadne majte v blízkosti dostatok zeleniny. Namiesto majonézového šalátu si urobte ľahšiu verziu s dostatkom zeleniny, namiesto klasickej majonézy môžete použiť majonézu light a biely jogurt. Chlebíčky s tvrdou salámou nahraďte šunkovým chlebíčkom, namiesto zemiakového šalátu použite tvarohovú nátierku, namiesto tvrdých, tučných syrov vajce a zeleninu.

Tipy, ako zvládnuť Vianoce bez stresu

  • Zostavte si stravovací plán – Urobte to starostlivo a snažte sa ho aj dodržať. Pomôže vám nevrhnúť sa po všetkom, čo sa objaví na stole. Ak nevaríte, zistite si vopred, čo sa bude podávať. Do plánu uveďte aj to, koľko alkoholu plánujete vypiť. Je dôležité, aby ste zoznam písali v čase, kedy ste sýty, pretože hlad by mohol negatívne ovplyvniť váš úsudok. Pri alkoholických nápojoch nezabudnite na to, že majú vysokú energetickú hodnotu. Ak o vašom pláne bude vedieť aj rodina, pomôže vám ho dodržať.
  • Zavodnenie – Pred jedlom vypite pohár vody, ľahšie sa tak vyhnete skonzumovaniu väčšieho množstva potravy. Tekutina jednak sčasti naplní žalúdok, ale aj zaistí napučanie zjedeného jedla.
  • Zelenina na 1. mieste – Táto zložka by mala vo vašom jedle prevládať. Má nízku energetickú hodnotu a navyše obsahuje vitamíny, minerály a vlákninu.
  • Najmä pomaly – Ak zvyčajne jete rýchlo a po zjedení porcie zistíte, že ostatní majú tanier ešte poloplný, napadne vám, že by ste si mali ešte trochu jedla pridať. Lepšie je konzumovať pomaly – jedlo si lepšie užijete a menej toho zjete.
  • Menšie porcie – Ak sú to vaše prvé Vianoce s diabetom, pamätajte, že by ste mali jesť menej ako v predchádzajúcich rokoch. Všetko, čo skonzumujete, prechádza do vášho krvného obehu a množstvo glukózy, ktorá je vstrebaná z „vianočných“ porcií, býva veľké. Keď uberiete, uľavíte svojmu tráveniu a sviatky si viac užijete.
  • Bez sladkostí – Naučte sa im vyhýbať. Občas zhrešiť, to sa môže, ale počas Vianoc je týchto možností až príliš veľa. Dajte si len trochu a jedzte ich pomaly.
  • Pravidelnosť je základ – Jedzte vždy v rovnaký čas, tak ako ste zvyknutí. Ak práve nestolujete, odpracte z vášho dosahu všetko lákavé. Vyhnete sa tak zbytočnému prejedaniu sa medzi chodmi.
  • Pohyb pomáha – Ak túžite po dobrotách tak veľmi, že to nemôžete vydržať, mali by ste to doslova vychodiť.
  • Nutné kontroly – Ak si sami meriate glykémiu, robte to čo najčastejšie. Budete mať prehľad o tom, ako na tom ste a prípadne prispôsobiť liečbu.

Pochúťky na silvestrovský stôl

Diabetici by sa mali vyhýbať tvrdému alkoholu.... Foto: SHUTTERSTOCK
nový rok, silvester, oslava, alkohol, prípitok, šampanské, sekt Diabetici by sa mali vyhýbať tvrdému alkoholu. Nahradiť ho môžu pohárom kvalitného vína alebo piva.

Uhorkové kolieska s lososom

Čo treba:

  • 1 šalátovú uhorku
  • 200 g syra Lučina
  • 100 g údeného lososa
  • 1 zväzok kôpru
  • soľ
  • korenie

Postup: Kôpor nasekáme najemno (necháme si trochu na ozdobu) a vmiešame do syra. Osolíme a okoreníme. Uhorku nakrájame na kolieska. Krém dáme do vrecúška s ozdobnou špičkou. Na každé koliesko nastriekame kôprový krém, pridáme kúsok lososa a ozdobíme kôprom.

Tuniaková nátierka

Čo treba:

  • 100 g tuniaka vo vlastnej šťave
  • papriku, citrónovú šťavu
  • 1 jarnú cibuľku
  • 60 g ľadového šalátu
  • 40 g margarínu
  • 20 g rajčinového pyré
  • trochu čili omáčky
  • 160 g celozrnného chleba

Postup: Nastrúhame kôru zo štvrtky citróna a potom z celého citróna vytlačíme šťavu. Z papriky odstránime semienka a nakrájame ju na malé kúsky. Jarnú cibuľku nasekáme najemno. Ak je tuniak v konzerve, zlejeme prebytočný nálev. Mäso pomocou vidličky zmiešame v miske s rastlinným tukom. Pridáme prepasírované paradajky, polovicu papriky a jarnú cibuľku, citrónovú kôru, niekoľko kvapiek citrónovej šťavy a omáčku z pálivých papričiek. Nátierku dochutíme korením.

Nátierka z cukety

Čo treba:

  • 200 g cukety
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 3 paradajky
  • 1 ČL citrónovej šťavy
  • 2 ČL ľanového oleja
  • korenie
  • soľ
  • bazalku

Postup: Cuketu nakrájame na kocky a dusíme, kým sa neodparí voda. Necháme vychladnúť a rozmixujeme, potom primiešame ostatné suroviny.

Cesnaková nátierka

Čo treba:

  • 250 g tvrdého syra (30 %)
  • 1 ks nízkotučnej majonézy – 1 SJ
  • 4 strúčiky cesnaku
  • soľ

Postup: Syr nastrúhame najemno, premiešame s majonézou, pridáme roztlačený cesnak a soľ. Všetko dobre premiešame a dáme schladiť. Podávame s hriankami, pečivom alebo s chlebom.

Cícerová nátierka

Čo treba:

  • 1 šálka cíceru – 2 SJ
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 stredne veľkú cibuľu
  • bobkový list
  • 1 PL horčice
  • mleté korenie
  • soľ

Postup: Umytý cícer namočíme do dostatočného množstva vody aspoň na 12 hodín. Potom ho dáme variť s malým množstvom vody do tlakového hrnca, pridáme cibuľu, soľ, bobkový list a mleté korenie. Varíme pod tlakom cca 30 minút. Uvarený cícer zlejeme a vyberieme bobkový list. Necháme vychladnúť. Pridáme roztlačený cesnak, najemno nakrájanú cibuľu, horčicu a rozmixujeme. Dochutíme soľou. Podávame s chlebom a so zeleninou.

Rybacia nátierka

Čo treba:

  • 2 ks rybacej konzervy vo vlastnej šťave
  • 3 ks syrokrému
  • 1 stredne veľkú cibuľu
  • 1 PL horčice
  • šťava z citróna
  • soľ

Postup: Z konzervy zlejeme šťavu, rybu roztlačíme vidličkou, pridáme syrokrém, horčicu, nadrobno nakrájanú cibuľu a dochutíme soľou a čiernym korením. Rozmixujeme ponorným mixérom. Nakoniec pridáme šťavu z citróna a znovu dobre premiešame. Necháme aspoň 30 minút odpočívať v chladničke. Podávame s chlebom a so zeleninou. Nátierka neobsahuje sacharidy.

Bryndzová nátierka

Čo treba:

  • 250 g bryndze – 1 SJ
  • 3 trojuholníky topeného syra
  • 1 stredne veľkú cibuľu
  • mleté korenie
  • mletú červenú papriku
  • soľ

Postup: Bryndzu rozmiešame so syrokrémom. Cibuľu nakrájame nadrobno a primiešame do masy. Pridáme mleté čierne korenie, červenú papriku a soľ. Masu premixujeme ponorným mixérom. Podávame s chlebom a so zeleninou.

Celá nátierka má 1 SJ, jednu porciu do SJ nepočítame.

Ochutené jednohubky

Postup: Staršie pečivo nakrájame na 0,5 cm kolieska. Do misky roztlačíme cesnak, pridáme soľ a olivový olej. Dobre premiešame. Jednu stranu pečiva namočíme do olivovej masy a dáme piecť do rúry (gril 250 oC). Pečivo sa pekne opečie a má výbornú chuť. Pri takejto úprave sa sacharidy dostávajú do krvi pomalšie.

Pizza žemličky

Čo treba:

  • celozrnné žemličky
  • kečup
  • šunku
  • uvarenú zeleninu podľa chuti
  • nastrúhaný tvrdý syr

Postup: Žemličky rozkrojíme, každú polovicu natrieme kečupom a obložíme šunkou a zeleninou. Posypeme strúhaným syrom a dáme zapiecť – stačí na chvíľku, kým sa syr roztopí.

Do SJ počítame žemličky a kukuricu podľa použitého množstva.

Farebné kolieska

Čo treba:

  • grahamové alebo celozrnné rožky
  • maslo
  • horčicu
  • šunku
  • tvrdý syr
  • uvarené vajcia
  • kyslé uhorky
  • paradajky

Postup: Z rožkov odkrojíme konce, lyžičkou vyberieme stred a dáme ho do misky. Pridáme trochu masla, horčice, nadrobno nakrájanú šunku, tvrdý syr, vajíčka, uhorky a paradajky. Masu premiešame, podľa chuti dosolíme. Rožky z vnútornej strany jemne vytrieme maslom a naplníme zmesou. Necháme odležať v chladničke aspoň 1 až 2 hodiny. Potom opatrne pokrájame na kolieska a podávame.

SJ vypočítame podľa množstva a typu použitých surovín.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zdravá výživa #diabetes #cukrovka