Reiši prináša priaznivý osud

Reiši je asi najslávnejšia zo všetkých liečivých húb. Podľa niektorých zdrojov sa používala už pred 5-tisíc rokmi a názov reiši, ktorý pozná väčšina z nás, je vlastne pojapončená podoba najstaršieho čínskeho názvu "žuej č", čo v preklade znamená "huba priaznivého osudu".

05.01.2018 06:00
reiši Foto:
V Číne sa reiši používala ako najdôležitejšia súčasť terapie nazývanej fu-čeng.
debata

Nemožno však tvrdiť, že to je jediný prívlastok. Medzi ďalšie japonské patrí „mannentake“ (huba 10-tisíc rokov), „saiwaitake“ (huba šťastného osudu). V Ázii ju volajú aj Ling Zhi, na Západe sa používa latinský názov Ganoderma lucidum a málo známe slovenské pomenovanie znie: lesklokôrka lesklá.

V prírode sa vyskytuje šesť farebných variácií: červená, fialová, čierna, biela, zelená a žltá. Červená je najčastejším predmetom výskumu a z terapeutického hľadiska je pravdepodobne najúčinnejšia. Je to huba, ktorá nemá lupene, ale malé rúrky, a vyrastá na spodnej časti kmeňov určitých listnatých stromov, najčastejšie dubov a javorov. Môžu byť živé, ale aj mŕtve. To zjednodušuje jej pestovanie, lebo divorastúca reiši najvyššej kvality je nesmiernou vzácnosťou. Je totiž veľmi zraniteľná voči znečisteniu a napadnutiu hmyzom a vo voľnej prírode dosiahne plnú zrelosť naozaj len obmedzený počet kvalitných exemplárov. Jedna z foriem, ktoré sú v prírode najvzácnejšie, je reiši „v tvare parožia“. Tento tvar spôsobuje vysoký obsah oxidu uhličitého v prostredí.

V Číne sa reiši používala ako najdôležitejšia súčasť terapie nazývanej fu-čeng. Túto terapiu môžeme prirovnať k súčasnej západnej imunoterapii. Nejde o liečbu konkrétnej infekcie alebo ochorenia, ale o pomoc pri obnove obranyschopnosti ako takej a vrodenej sily organizmu brániť sa proti prejavom rôznych chorôb. Reishi obsahuje látky pôsobiace imunostimulačne, antibakteriálne a antivirálne. Uplatnenie nachádza takisto pri obnovovaní sily organizmu po operáciách a veľkom fyzickom i duševnom vyčerpaní. Prírodný antioxidant, ktorý pôsobí proti voľným radikálom, účinkuje ako prevencia proti starnutiu. Takisto znižuje vedľajšie toxické účinky chemoterapie a rádioterapie.

Pred rokmi mohli z liečivého potenciálu tejto huby profitovať len privilegovaní príslušníci bohatej ázijskej vrstvy. V 20. storočí sa však podarilo vyvinúť účinné metódy pestovania a len samotná Čína dnes produkuje desaťtisíce ton tejto huby ročne. V Japonsku sa reiši vysokej kvality pestuje na polienkach, na vreciach s pilinami a podobne. Reiši vo forme doplnkov stravy prišla na trh približne pred troma desiatkami rokov.

Reiši môže pomôcť

  • posilniť imunitný systém
  • zvýšiť odolnosť voči stresu
  • pri srdcovo-cievnych chorobách a vysokom krvnom tlaku
  • ako podporný prostriedok pri liečbe rakoviny
  • pri diagnózach ako lupus, ložiskové vypadávanie vlasov, sklerodermia, reumatizmus, migréna
  • pri respiračných ochoreniach ako astma a chronická bronchitída
  • ako podporná liečba pri hepatitíde

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #reiši #medicinálne huby