Užitočné rady: Ako vybrať dobrú hovädzinu?

Občas si chceme dopriať niečo "extra", napríklad kvalitný šťavnatý hovädzí stejk. Možno to neviete, ale už pri narodení zvieraťa sa určuje jeho osud - či pôjde na zabitie, do chovu, na ďalšiu reprodukciu, alebo bude slúžiť na mlieko.

06.01.2018 06:00
hovädzie mäso Foto:
Mäso zo zvieraťa mladšieho ako 2 roky má jasnočervenú farbu a je prerastené bielym tukom.
debata (3)

Plemená určené na dobré stejky by sa mali pásť na horských pasienkoch a pohybovať, pretože ak je sval, z ktorého sa tvorí mäso, stuhnutý, prejaví sa to na kvalite, krehkosti i chuti mäsa. To, ako si vybrať kvalitné hovädzie, radí Ing. Matúš Hoško z Ekofarmy Važec.

  1. Poznajte obchod, v ktorom mäso kupujete.
  2. Poznajte pôvod mäsa a hygienické pomery v predajni.
  3. Všímajte si označenie mäsa na balení – kde bolo zviera chované, zabité a spracované, respektíve zabalené. „Slovenská legislatíva prikazuje uviesť tieto informácie na rozdiel od vajec, ktoré stačí na Slovensku zabaliť, a už je na nich napísané, že je to slovenský výrobok. Pritom môže ísť o poľské vajcia zabalené v SR,“ dodáva Matúš Hoško.
  4. Zistite si dátum zabitia zvieraťa a na základe toho určite, či je mäso dostatočne vyzreté. V praxi to znamená, že po 8 dňoch od zabitia by malo byť mäso vhodné na predaj, dovtedy sa musí skladovať vo vhodných podmienkach pri priaznivej teplote (cca 2 °C).
  5. Vyberajte si len dostatočne vyzreté hovädzie mäso. Vyzretosť mäsa vyskúšate otlačením prsta v mäse na priereze – ak ostane po odtlačku diera, mäso je dostatočne vyzreté. Do nevyzretého mäsa prst neotlačíte.
  6. Všímajte si opracovanie mäsa.
  7. Farba čerstvého mäsa by nemala mať sivý a určite nie zelenkastý odtieň.
  8. Mäso by nemalo mať slizký povlak.
  9. Veľa prezradí aj vôňa mäsa. Mala by byť príjemná, mierne sladká. Určite nie kyslá – takú vyvolávajú hnilobné baktérie.
  10. Zvýšte pozornosť pri balených mäsách, keďže je nemožné vyskúšať si ich kvalitu. Prednostne kupujte čerstvé mäso priamo z mäsiarní.
  11. Nekupujte marinované mäso. Je tam väčšie riziko, že predajca chce zakryť neželané vlastnosti mäsa.
  12. Po kúpe skladujte čerstvé, ale dostatočne vyzreté mäso v chladničke pri teplote cca 2–4 °C, alebo mrazením pri teplote cca –18 °C.
  13. Pri kúpe by ste mali mať ujasnené, na čo chcete mäso využiť, a podľa toho vyberať typ mäsa.
  14. Mäso z býka je kvalitnejšie ako mäso z kráv – mäso z mäsových plemien je kvalitnejšie ako z mliekových plemien.
  15. Vyberajte mäso z mladých býkov (do 2 rokov). Mäso zo zvieraťa mladšieho ako 2 roky má jasnočervenú farbu a je prerastené bielym tukom. Mäso zo starších zvierat má tmavočervenú farbu a prerastené je žltším tukom.
  16. Rozhodne kupujte SLOVENSKÉ mäso!

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #hovädzie mäso #stejk