MUDr. Katarína Černá: Nemám rada slovo diéta

Na Slovensku žije 1,5 až 2 milióny ľudí s nadváhou a obezitou. Dnes sa už vie, že z hľadiska zdravotných rizík je viac ako počet nadbytočných kilogramov dôležité to, ako je tuk na tele rozložený. Existuje dokonca pojem štíhla obezita, keď človek, ktorý nepôsobí obézne, má veľa tzv. viscerálneho tuku obaľujúceho jednotlivé orgány. Aj o tom sa zhovárame s diabetologičkou MUDr. Katarínou Černou z Bratislavy, ktorá je odbornou garantkou špeciálnych redukčných a výživových programov NutriFood.

12.01.2018 06:00
strava, chudnutie, obezita, diéta Foto:
Zo zdravotného hľadiska je dôležité rozloženie tuku v tele. Jeho charakter určujeme meraním obvodu pása.
debata

Vy ste diabetologička. Čo spája cukrovku a obezitu?

Obezita a diabetes 2. typu sú ako spojené nádoby. Približne 80–90 percent diabetikov 2. typu spĺňa kritériá pre nadváhu a obezitu. Dnes možno hovoriť o cukrovke ako o epidémii 21. storočia, hovoríme tiež o „diaobezite“. Približne každý piaty Slovák je obézny a každý druhý má nadváhu. Nadváhu má dokonca viac ako 12 % detí, z nich takmer 7 % je obéznych. Na vzniku obezity sa podieľajú viaceré faktory: genetické, endokrinologické, psychologické, ale najmä zlá životospráva, nadmerná konzumácia potravín s vysokou energetickou hodnotou, nepravidelné stravovanie a nedostatok pohybu. Participuje na nej aj prostredie, v ktorom žijeme, náš životný štýl, výchova, kuchyňa, ktorú sme tiež zdedili. Sú to naše tradície, určité vzorce stravovania. Často sa hovorí, že obezita sa dedí. Sú rodiny, ale aj národnosti a rasy s jej vyšším výskytom. Predpokladá sa, že našu hmotnosť ovplyvňuje v 40 % genetika a v 60 % vonkajšie faktory.

Počet pacientov s diabetom sa u nás za posledných dvadsať rokov zdvojnásobil a je ich takmer 400-tisíc. Až 90 percent je diabetikov 2. typu. Prečo práve nárast tohto druhu cukrovky?

Diabetes 2. typu súvisí najmä s nezdravým spôsobom nášho života. Problémom je najmä to, že ľudský genotyp sa od pradávnych čias veľmi nezmenil. Stále sme nositeľmi šetriacich génov, ktoré spôsobujú, že v minulosti bolo naše telo schopné v období dostatku zhromaždiť dosť energie v podobe tukového tkaniva a neskôr prežiť obdobia hladu. V dnešnej dobe sú nám tieto gény na škodu. Dochádza k epidémii obezity a následne cukrovky. Pretože práve obezita je jeden z faktorov, ktoré vedú k zníženiu citlivosti na inzulín a k rozvoju diabetu 2. typu. V minulosti sa cukrovka u detí a mladých ľudí automaticky považovala za diabetes 1. typu a starší ľudia mali diabetes 2. typu. V súčasnosti už majú diabetes 2. typu čoraz častejšie aj ľudia pred štyridsiatkou a dokonca deti! Samozrejme, tých typov cukrovky či tzv. hraničných stavov je dnes už viac. Je však rozdiel byť chorý na diabetes už od štyridsiatky a dostať ho povedzme až v sedemdesiatke.

Je možné diabetes radikálnou zmenou životného štýlu a schudnutím aj vyliečiť?

So znížením hmotnosti o 5–10 % klesá riziko rozvoja cukrovky až o 44 %. Odborníci sa zhodujú, že schudnúť je najlepší liek – lepší ako tie najkvalitnejšie medikamenty na cukrovku, cholesterol či tlak. Pacient, ktorému už raz diagnostikujeme cukrovku, ostáva diabetikom do konca života. Nemusí si však pichať inzulín, dokonca nemusí užívať ani orálne antidiabetiká. Mám také príklady. Samozrejme, hovoríme o cukrovke 2. typu. Mám pacienta, ktorý bol tzv. obézny dvojkár, už bol nastavený na inzulíne. Podarilo sa mu schudnúť 14 kg. Mohli sme mu vysadiť inzulín a dnes je len na malých dávkach liekov a je taký „naštartovaný“, že si naozaj veľmi poctivo a dôsledne ráta sacharidové jednotky. Ďalší môj diabetický pacient je už len čisto na diéte, hoci ja toto slovo nemám rada, ide o životosprávu, ktorú musíme prispôsobiť ochoreniu. Predtým bol obézny a „tlakár“, užíval až tri rôzne antihypertenzíva. Po schudnutí trinástich kilogramov je už bez liekov na tlak.

Existuje pojem „štíhla obezita“. Čo to presne znamená?

O tom, či sme obézni, alebo štíhli, nerozhoduje len počet kilogramov či výpočet tzv. indexu telesnej hmotnosti (hmotnosť v kilogramoch deleno druhá mocnina výšky v metroch). Zo zdravotného hľadiska je dôležité rozloženie tuku v tele. Jeho charakter určujeme meraním obvodu pása. Obvod pása nad 102 cm u mužov a nad 88 cm u žien sa klasifikuje ako vysoké riziko. Nebezpečný je tzv. viscerálny tuk, ktorý obaľuje naše orgány. Ten na rozdiel od podkožného tuku nie je viditeľný na pohľad, pretože sa ukladá najmä vnútri brušnej dutiny – aj na životne dôležitých orgánoch ako pečeň a srdce. Jeho nebezpečenstvo spočíva v tom, že sa úzko spája s hladinou tukov v krvi a môže viesť k závažným chronickým ochoreniam, ako je cukrovka, infarkt myokardu, mozgová mŕtvica a podobne.

Chudnúť a schudnúť nie je jednoduché, a najmä ľudia s rôznymi zdravotnými problémami by mali zhadzovať kilogramy pod odborným dozorom. Vy ste odbornou garantkou úspešného projektu s názvom NutriFood. O čo ide?

Ide o špeciálne redukčné a výživové programy, ktoré sú vyvinuté v spolupráci s renomovanou francúzskou spoločnosťou, ktorá má viac ako 40-ročné skúsenosti s výrobou nízkokalorických a veľmi nízkokalorických potravín určených pre plnohodnotnú náhradu celodennej stravy. Ich produkty vznikli na základe rozsiahleho klinického výskumu. Chudne sa vždy pod dohľadom odborníka a produkty sú vhodné aj pri cukrovke 2. typu, vysokom krvnom tlaku, stukovatení pečene, metabolickom syndróme, atróze, osteoporóze, pri vonkajších prejavoch kožných chorôb, ako príprava pred operáciami vyžadujúcimi zníženie telesnej hmotnosti a podobne. Nie je to nijaká diéta typu „za dva týždne do plaviek“, ale efektívna úprava hmotnosti bez jo-jo efektu.

Takže záujemcovia nahrádzajú svoju bežnú stravu špeciálne pripravenými produktmi?

Ide o plnohodnotnú náhradu stravy, ktorá je nastavená v šiestich redukčných programoch pod vedením profesionálnych nutričných poradcov zastúpených po celom Slovensku. Nejde o žiadne výživové doplnky. To, či pôjde o kompletnú, alebo len čiastočnú náhradu stravy, závisí od typu programu. Škála produktov je široká: kokteily, polievky, kaše, hlavné jedlá, tyčinky bez obsahu aspartamu a glutamanu sodného. Dokonca už majú aj nealkoholické víno a nízkoenergetické pivo. Tie produkty sa nedajú kúpiť v obchodoch ani na internete, len prostredníctvom certifikovaných nutričných poradcov. Na tomto spôsobe chudnutia oceňujem to, že stravovanie počas takéhoto programu je rozumne kaloricky rozložené, telo netrpí nedostatkom energie a denne dostane odporúčanú dávku vitamínov, minerálov, stopových prvkov a aminokyselín. Súčasťou je vstupná konzultácia a vyšetrenie metabolizmu a po nastavení vhodného redukčného programu nasledujú pravidelné kontroly a profesionálny dohľad nad redukciou váhy.

Samozrejme, na takomto stravovaní nemôžete byť do konca života, takže nevyhnutné sú posledné kroky – postupná stabilizácia a prechod na pevnú stravu spoločne s nastavením pravidiel pre správne stravovacie návyk<A> , s cieľom naučiť ľudí správne jesť a bez zbytočného jo-jo efektu. A čo si najviac cením, v tomto programe je individuálny prístup, „diéta ušitá na mieru“. Vieme, že v našich podmienkach nemá lekár na pacienta veľa času a lekári sa zameriavajú najmä na liečenie ochorení. V ambulancii sa to obyčajne skončí vetou: „Mali by ste schudnúť“. Preto som vďačná, že na Slovensku existuje možnosť chudnúť pod odborným dohľadom poradcov pre výživu, ktorí sú združení v Aliancii výživových poradcov Slovenska. Samozrejme, o tom, či pacient po redukcii hmotnosti môže vynechať svoje lieky, respektíve znížiť ich dávku, môže rozhodnúť jedine jeho ošetrujúci lekár.

Vy ste začiatkom novembra dokonca počas slávnostného galavečera odovzdávali ocenenie víťazke kategórie Medical, pani Natálii, ktorej sa vďaka zhodeným kilogramom podarilo výrazne upraviť aj svoj zdravotný stav.

Áno, pani Natália Compeľová vďaka redukcii hmotnosti s programom NutriFood schudla 30 kilogramov a podľa potvrdenej lekárskej správy sme u nej mohli vysadiť medikamentóznu liečbu v podobe liekov na tlak aj na vysokú hladinu tukov v krvi a zlepšil sa jej aj pohybový aparát, zmiernili sa jej problémy s kolenom. Mimochodom, pod takýmto odborným dohľadom chudne aj herec Svätozár Malachovský. Zhodil už vyše tri desiatky kilogramov. Nadváha a obezita teda nie sú iba estetickými problémami, ale predovšetkým zdravotnými. Chudnutie má aj ekonomický prínos. Pri znížení hmotnosti o 5–10 percent klesnú ročné výdavky na jedného pacienta približne o 660 eur.

MUDr. Katarína  Černá.

MUDr. Katarína Černá MHA

Skončila Lekársku fakultu v Bratislave v roku 1986. Má atestáciu z vnútorného lekárstva a diabetológie a porúch látkovej výživy. Pracuje ako ambulantná diabetologička a ústavná dietologička v Nemocnici akademika L. Dérera . Je odbornou garantkou spoločnosti Nutrifood.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #cukrovka #obezita #nadváha #viscerálny tuk #diabetológ #diéty #MUDr. Katarína Černá