Desať najlepších spaľovačov tukov

Od ovocia, cez oriešky, až po čokoládu... Toto sú potraviny, ktoré pomôžu nakopnúť spaľovanie tukov.

24.01.2018 06:00
zázvor, ďumbier Foto:
Ilustračné foto.
debata (2)

Grapefruit

Hoci toto horké ovocie nemá takmer žiadne kalórie ani tuk, zasýti. Je to spôsobené horkou látkou naringin. Tá stimuluje produkciu žalúdočných štiav, čo vedie k pocitu sýtosti. Naringin tiež stimuluje trávenie, najmä trávenie tuku. A tiež reguluje hladinu inzulínu a cholesterolu.

Zázvor

Koreň zázvoru stimuluje nielen metabolizmus, ale tiež podporuje trávenie a zaisťuje skorší nástup zasýtenia. Jedlu a nápojom navyše dodáva pikantnú príchuť. To má na svedomí oleoresín. Ostrosť zahrieva telo a spaľuje tuk.

Grécky jogurt

Napriek vysokému obsahu tuku je grécky jogurt ideálny na podporu spaľovania tukov a teda vhodný pri chudnutí. Vďaka vysokému obsahu bielkovín poskytuje telu energiu a zasýti na dlhý čas. Okrem toho pomáha predchádzať vlčiemu hladu, pretože hladina inzulínu sa reguluje zdravými tukmi a extra porciou bielkovín.

Čokoláda

Skutočne môže stimulovať spaľovanie tukov – nie však biela ani mliečna, ale tmavá s obsahom kakaa minimálne 75 percent. V tmavej čokoláde je nižší obsah cukru, zato však vysoký podiel balastných látok a antioxidantov.

Mandle

Tento druh orieškov obsahuje cenné a zdravé tuky a bielkoviny. Mandle majú pozitívny vplyv na pocit sýtosti a hladinu inzulínu. Tuk v mandliach reguluje metabolizmus. Sú výborným zdrojom horčíka a železa.

Avokádo

Avokádo obsahuje rôzne druhy nenasýtených mastných kyselín, minerálnych látok, stopových prvkov, vitamínov a antioxidantov. Reguluje hladinu inzulínu v krvi. Napriek svojmu vysokému obsahu tuku, podporuje spaľovanie tukov.

Zelený čaj

Horúci nápoj bez kalórií podporuje metabolizmus a spaľovanie tukov. Horké látky, obsiahnuté v zelenom čaji podporujú spaľovanie tukov a kofeín stimuluje trávenie.

Jablčný ocot

Ocot je zázračnou zbraňou – podporuje trávenie a pozitívne pôsobí na hladinu inzulínu, takže vlčiemu hladu nedá šancu. Ak sa vám zdá príliš kyslý, môžete si pridať do šálky čaju trochu medu, alebo pripraviť šalátový dressing či marinádu s jablčným octom.

Čili

Rovnako ako zázvor, aj čili spaľuje tuky vďaka ostrosti. Keďže čili obsahuje kapsaicín, ľahšie sa zbavíme nadbytočných kilogramov. Ale pozor, príliš veľa čili môže podráždiť žalúdok.

Škorica

Aj škorica, rovnako ako iné orientálne korenie ako je kardamóm a koriander, môže rozprúdiť spaľovanie tukov. Škorica obsahuje aj fytochemikálie a vlákninu, ktoré regulujú hladinu cukru v krvi. Antioxidanty sú zas ozajstné zachytávače voľných radikálov.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #trávenie #kofeín #cholesterol #vláknina #tuky #inzulín #čili