Tieto potraviny pokryjú dennú potrebu vitamínu D

Nedostatok vitamínu D? Trápi mnohých. Kým v lete tankujeme tento vitamín zo slnka, v zime ho musíme získavať skôr zo stravy.

29.01.2018 06:00
losos Foto:
Ilustračné foto.
debata

Logicky, slnko je zdrojom vitamínu D. A keďže sa citrusovým plodom najviac darí v teplých oblastiach, zrejme bude prospešné konzumovať citróny, pomaranče a grapefruity – ak chceme pokryť dennú potrebu vitamínu D. Znie to síce dobre, no nie je to správna odpoveď. Pretože vitamín D sa nachádza aj v celkom iných potravinách.

Pacientom s osteoporózou sa odporúča denná dávka 20 mikrogramov. Vitamín D totiž znižuje riziko zlomenín, stratu sily a poruchy rovnováhy. Vitamín D možno užívať aj vo forme výživových doplnkov, ale značné množstvo sa nachádza aj v týchto potravinách:

25 migrogramov: údený sleď
23 mikrogramov: solený sleď
22 mikrogramov: varený pstruh
18 mikrogramov: údený losos
16 mikrogramov: čerstvý losos

Pri údení sa zachovávajú všetky dobré prísady. Na konci sa ryby zbavujú vody, takže obsah tuku je oveľa vyšší ako pri varených či vyprážaných rybách. A práve v tomto tuku sa nachádza nielen cenný vitamín D, ale aj omega 3 mastné kyseliny.

Samozrejme, neodporúča sa konzumovať príliš veľa údených rýb, práve pre obsah soli, ktorý je často vysoký. Treba tiež venovať pozornosť pôvodu rýb. Keďže vitamín D získavame prevažne zo slnka, odborníci odporúčajú, napriek dobrej strave, nevzdávať sa výživových doplnkov, predovšetkým tým, ktorých už nedostatok vitamínu D trápi.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #slnko #tuk #zlomenina #vitamín D #losos #citrusy