Mrazom sušené ovocie pomôže poraziť chrípku

V zimnom období je logicky častejší výskyt ochorení dýchacích ciest. Pri všetkých týchto ochoreniach sa odporúča zvýšený prísun "céčka" a ďalších vitamínov, optimálne v čo najprirodzenejšej podobe. Ovocie z dovozu veľa vitamínov a antioxidantov nemá, citrusy mnohým alergikom a ekzematikom neprospejú. Existuje však spôsob, ako uchovať vitamíny a iné užitočné látky v takmer rovnakom množstve ako v čerstvom ovocí - je to mrazom sušené (lyofilizované) ovocie.

25.02.2018 06:00
sušené ovocie, mráz, mrazom sušené ovocie Foto:
Mrazom sušené ovocie je ideálnym výživovým doplnkom a náhradou za vitamíny vo forme tabletiek.
debata

Ktoré druhy mrazom sušeného ovocia domáceho pôvodu sú najúčinnejšie v boji so zimnými ochoreniami? Sú to arónia, čierne ríbezle, čučoriedky či jahody. Arónia je prírodným antibiotikom, zvyšuje imunitu, dokáže odstrániť ťažké kovy z tela, pomáha pri málokrvnosti, zlepšuje pamäť. Čierne ríbezle zaženú bolesti hrdla, vláknina napomáha trávenie a slúžia aj ako prevencia proti osteoporóze. Čučoriedka lesná pomáha znižovať teploty, viaže na seba tuky, čím podporuje chudnutie, urýchľuje procesy hojenia rán, podporuje liečbu cukrovky. Jahody pomáhajú pri detoxikácii čriev, posilňujú imunitu a podporujú krvotvorbu.

Sušeniu mrazom sa odborne hovorí aj lyofilizácia. Vyrábajú sa tak aj mnohé doplnky výživy, napríklad v prípade mnohých značiek medicinálnych húb, potravinových doplnkov z brusníc, arónie a mnohých ďalších. Mrazením sa však dá sušiť aj ovocie vcelku! Sušenie mrazom v špeciálnych podmienkach dokáže minimalizovať straty vitamínov, minerálov aj ostatných hodnotných látok a lyofilizované ovocie je nielen vitamínovou bombou pre telo, ale zachováva si aj plnohodnotnú chuť, arómu a formu.

Roman Remiš, konateľ spoločnosti, ktorá vlastní značku BRIX – Grown for flavour, vysvetľuje: „Lyofilizuje sa ovocie, ktoré bolo do dvoch hodín po zbere šokovo zmrazené pri mínus 30 °C, aby si uchovalo všetky nutričné hodnoty čerstvého dozretého ovocia. Následne sa suší v špeciálnej komore pre teplote mínus 60 °C pri postupnom znižovaní tlaku až po vákuum. Výsledný produkt je takmer identický s pôvodnou surovinou, keďže si zachováva farbu, chuť, vôňu, minerály, vitamíny a veľkosť."

Mrazom sušené ovocie je plné vitamínov, karotenoidov, omega 3– a 6-mastných kyselín, antioxidantov, minerálov a vlákniny pri nízkom glykemickom indexe. Je ideálnym výživovým doplnkom a náhradou za vitamíny vo forme tabletiek. Obsahuje živiny v prírodnej forme.

Zdraviu prospešné sú aj ďalšie druhy mrazom sušeného ovocia. Višne – vďaka melatonínu – sú vhodné pre dobrý spánok, znižujú objem kyseliny močovej v krvi a pomáhajú správnej funkcii štítnej žľazy. Slivky normalizujú hladinu cukru v krvi, podporujú tvorbu a pevnosť kostného tkaniva, spevňujú vlasy a nechty a takisto podporujú trávenie. Marhule podporujú správnu funkciu svalov a nervov, potláčajú negatívne následky ožarovania a chemoterapie. Maliny majú odvodňujúce účinky, regulujú krvný cukor a vďaka vysokej koncentrácii rutínu spevňujú cievy. Černice možno tiež spájať so správnou funkciou svalov a nervov, a tak by sa dalo pokračovať.

Mrazom sušené ovocie obsahuje 98 % sušiny a len 2 % vody. Z tohto dôvodu má veľmi nízku hmotnosť – na výrobu kilogramu mrazom sušeného ovocia je potrebné spracovať až 7 až 10 kg čerstvého ovocia. Ovocie je bez konzervantov, farbív, umelých aróm a bez pridania cukru, neobsahuje lepok, je chrumkavé a aromatické. Ideálna náhrada za vitamíny vo forme tabliet z lekární.

Čučoriedkami proti rakovine

Čučoriedky (divé čučoriedky z hôr sa považujú za ovocie s najvyššou antioxidačnou aktivitou) sa ako potravina používali už v staroveku. Miestne kmene v Severnej Amerike uctievali tieto plody, pretože verili, že im čučoriedky zoslal boh, aby ich rodiny nezahynuli hladom. Americkí Indiáni používali čučoriedky ako potravu, ale nezabúdali ani na ich liečivé vlastnosti. Keď Európania objavili Ameriku, rýchlo tieto plody zaradili do stravy. Čučoriedky začali dávať do polievky, sušeného mäsa aj do dezertov. V Starom svete sa čučoriedky používali na liečbu hnačky, dyzentérie a skorbutu. Už dlho sa používajú na liečbu cirkulačných problémov, očných chorôb ako diabetická retinopatia, glaukóm a katarakta. Mnohí lekári dnes predpisujú lieky na báze čučoriedok. Nedávne vedecké poznatky naznačujú, že látky, ktoré sa našli v mnohých druhoch čučoriedok, sú antokyanidíny s účinkom proti nekontrolovateľnej tvorbe krvných ciev, čo spomaľuje rast nádorov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #ovocie #vitamíny #sušené ovocie #mrazené potraviny