Toto sú dve najhoršie hodnotené diéty!

V ostatných rokoch boli absolútnym "hitom", lekári ich dnes hodnotia ako obzvlášť zlé. Prečo sú Dukanova a ketodiéta považované za nezdravé?

28.02.2018 06:00
schudnúť, chudnutie Foto:
Ilustračné foto.
debata (2)

U.S.News & World Health Report zverejnil svoje hodnotenie najlepších a najhorších diét. K tým najlepším, teda najzdravším a najefektívnejším zmenám v stravovaní dlhodobo patria Dash diéta a stredomorská strava, toto sa už roky nemení. Prekvapili však najnebezpečnejšie diéty. Paradoxne, Dukanova a ketodiéta, ktoré sa ešte prednedávnom považovali za zdravé, sú odrazu škodlivé. Spoliehali sa na ne aj celebrity – schudli vďaka nim hviezdy ako Jennifer Lopez či Katy Perry, pripomeňme, že obe sú nízkosacharidové, s vysokým obsahom proteínov. Uprednostňovanie iných makroživín ako sacharidov podporuje spaľovanie tukov a vedie k rýchlemu úbytku hmotnosti.

Dukanova diéta

V prípade Dukanovej diéty sa kladie dôraz predovšetkým na bielkoviny. Tie podporujú chudnutie, pretože na dlhý čas zasýtia. Budovanie svalov možno podporiť cvičením. Čo sa týka načasovania, diéta sa delí na štyri rôzne fázy. Útočná, posilňujúca, konsolidačná a stabilizačná. Aby ste v žiadnej fáze nemuseli úplne vylúčiť sacharidy, autor diéty odporúča v každom kroku denne konzumovať ovsené otruby, vždy s veľkým množstvom tekutín. V prvej fáze len 1,5 lyžice denne, neskôr sa toto množstvo zvýši na dve lyžice.

Prečo sa teraz považuje za nezdravú?
Práve tento nízky obsah sacharidov kritizujú výživoví odborníci a lekári, ktorí píšu výročnú správu o zdraví. Kto sa týmto spôsobom stravuje, koleduje si o zvýšenú únavu, čiastočne dokonca o závraty, nevoľnosť, zápach z úst, zápchu a malátnosť. Toto nie je trvalá zmena stravovania, ale rýchly úbytok váhy. Ak sa vrátite k pôvodným návykom, jojo efekt je ešte väčší, upozorňujú odborníci.

Ketodiéta

Ketogénna výživa sa vyznačuje extrémne nízkym obsahom sacharidov a veľmi vysokým obsahom tukov. Vďaka nedostatku sacharidov sa metabolizmus mení a dostáva sa do takzvanej ketózy. V pečeni sa tuky premieňajú na takzvané ketónové telieska, ktoré sa používajú na výrobu energie namiesto sacharidov. Počas ketogénnej diéty nie sú povolené sacharidové potraviny ako obilniny, strukoviny, cukor, ovocie či polotovary. Namiesto toho sa konzumuje veľa rýb a mäsa, mliečnych produktov, orieškov a nízkosacharidovej zeleniny.

Prečo sa teraz považuje za nezdravú?
Pri ketodiéte odborníci vyjadrili obavy z vysokého obsahu tuku, ktorý predstavuje až 70 percent dennej dávky. Táto diéta sa hodí ako „rýchle riešenie“, no z dlhodobého hľadiska nemôžeme zo stravy vynechať chlieb, cestoviny, strukoviny a ovocie. Aj v tomto prípade treba rátať s jojoefektom, vyčerpaním, bolesťami hlavy a zápchou.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #chudnutie #únava #sacharidy #zápcha #bielkoviny #ketóza