Pegan diéta: Je múdre vylúčiť zo stravy strukoviny?

Vegánstvo nie je definované ako stravovanie, ale ako spôsob života. V čom sa líši Pegan diéta od vegánstva?

07.03.2018 06:00
strukoviny, bielkoviny Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

Vegáni nekonzumujú žiadne živočíšne produkty, vrátane vajec, medu, mliečnych výrobkov a mäsa. Veľmi opatrní sú aj pri polotovaroch a priemyselne spracovaných potravinách, ktoré môžu obsahovať živočíšne látky.

Vegán s mäsom?

Vegánsky spôsob života je mnohým už dobre známy, Pegan diéta však pôsobí skôr tak, akoby niekto omylom spravil chybu, alebo si to zle vysvetlil. Nie. „Peganizmus“ skutočne existuje, ide o novú formu výživy s vlastnými pravidlami.

Pegáni sa okrem živočíšnych výrobkov vyhýbajú aj rafinovaným sacharidom. Tie sa nachádzajú napríklad v chlebe, cestovinách, zemiakoch, strukovinách a ryži. Od vegánov sa líšia tým, že jedia mäso a ryby k zelenine, čím sa tento koncept podobá skôr na paleo diétu. Tá vychádza z doby kamennej, kedy ľudia ešte nepoznali obilie. Z tohto dôvodu nekonzumujú chlieb ani pečivo.

Čo im ostáva?

Pýtate sa, čo teda tí pegáni vlastne konzumujú? V prvom rade rastliny všetkého druhu. Americký lekár Mark Hyman, autor tejto myšlienky, nekonzumuje obilniny, strukoviny a priemyselne spracované potraviny, je málo mäsa. Hlavné jedlá tvoria najmä ovocie a zelenina.

Zo zdravotného hľadiska sa však ukazuje, že nie je celkom múdre vypustiť z jedálnička strukoviny. Nie nadarmo vyhlásila OSN rok 2016 za rok strukovín. Obsahujú totiž vlákninu, bielkoviny a napriek tomu len málo tuku. Pri pravidelnej konzumácii strukovín nasa znižuje riziko nadváhy a srdcovo-cievnych ochorení.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #ovocie #zelenina #sacharidy #nadváha #vláknina #strukoviny