Najvýznamnejším zdrojom vápnika je mlieko a mliečne výrobky, v menšej miere tiež vajcia a morské ryby. Bohaté na vápnik sú aj rastlinné zdroje ako mak, orechy či sója aj niektoré minerálne vody. Vyše 50 % vápnika dokáže telo zužitkovať zo zeleniny, ako je karfiol, brokolica, kel, ružičkový kel, hlávková kapusta, pekinská kapusta, čínska kapusta, žerucha, kvaka, kaleráb a kel kučeravý. Vo všeobecnosti je však využiteľnosť vápnika z rastlinných zdrojov nižšia, pretože sa tu nachádza vo forme, ktorú telo nedokáže dostatočne využiť.
Dôležité je rozdeliť si denný prísun vápnika do viacerých porcií, keď z neho dokáže telo vyťažiť oveľa viac, ako keby sme ho prijali len v jednej dávke. Obozretný treba byť najmä pri rôznych diétach, ktoré aj keď môžu obsahovať potraviny bohaté na vápnik, rovnako môžu byť ochudobnené o zložky, ktoré pomáhajú telu vápnik zužitkovať.
Vylúčiť by ste mali potraviny s vysokým obsahom fosforu a vlákniny, nevhodná je aj nadmerná konzumácia kofeínových, kolových nápojov a alkoholu. Topené syry radšej vymeňte za tvrdé, mäkké nevyzreté či tvarohové nátierky. Hladinu vápnika v tele znižuje aj pitie alkoholu a fajčenie.
Ako by mal vyzerať jedálny lístok bohatý na vápnik
- Raňajky (425 mg vápnika): pohár mlieka, dve celozrnné pečivá, syr cottage
- Desiata (40 mg vápnika): jablko
- Obed (145 mg vápnika): brokolicová polievka, hovädzie mäso na šťave s ryžou, strúhaná mrkva
- Olovrant (255 mg vápnika): biely jogurt, jedno celozrnné pečivo
- Večera (150 mg vápnika): dva celozrnné krajce chleba, tvarohová nátierka s pažítkou
Ako zabezpečiť primeraný príjem vápnika z rastlinnej stravy?
- Vegetariánom a vegánom sa stačí len naučiť správne kombinovať potraviny.
- Zelenú listovú zeleninu jedzte každý deň. Najlepšie tepelne neupravenú.
- Vynikajúcim zdrojom vápnika je mak. 100 g maku obsahuje až 122 % jeho odporúčanej dennej dávky.
- Chia semienka obsahujú 5-násobne viac vápnika v porovnaní s mliekom, až 600 mg v 100 g.
- Do stravy pridajte orechy ako mandle, vlašské orechy či lieskovce. Pred konzumáciou ich namočte.
- Rastlinné mlieka bývajú fortifikované, teda obohatené o vitamíny. Ak máte možnosť, vyberajte si tie.
- Nezabudnite na strukoviny, veľa vápnika obsahuje sója, ale aj fazuľa.
- Vegetariáni by tiež nemali zabudnúť pridať do svojho jedálneho lístka kyslomliečne produkty a mlieko.
Koľko vápnika obsahujú jednotlivé potraviny
Odporúčaná denná dávka vápnika je 1 200 mg
Potravina 100 g | Ca (mg) |
---|---|
Ananás | 16 |
Egreš | 29 |
Artičok | 53 |
Avokádo | 10 |
Banán | 9 |
Banán sušený | 32 |
Čučoriedky | 10 |
Zemiaková múka | 20 |
Zemiakové lupienky | 37 |
Zemiaky | 6 |
Brokolica | 105 |
Broskyňa | 8 |
Brusnice | 14 |
Búrske orechy nepražené | 60 |
Búrske orechy solené pražené | 52 |
Zeler | 68 |
Cibuľa | 31 |
Citrón | 11 |
Coca cola | 4 |
Cuketa | 30 |
Cukrová kukurica | 2 |
Čakanka | 26 |
Šošovica | 59 |
Červená repa | 29 |
Červená kapusta | 35 |
Cesnak | 38 |
Čínska kapusta | 40 |
Čokoláda biela | 187 |
Čokoláda horká | 38 |
Čokoláda mliečna | 103 |
Datle | 38 |
Datle sušené | 63 |
Kvasnice | 25 |
Melón | 20 |
Džem – priemernej hodnoty | 10 |
Džús hroznový 100 % | 19 |
Džús jablkový 100 % | 7 |
Džús pomarančový 100 % | 10 |
Džús paradajkový 100 % | 10 |
Fazuľové struky | 57 |
Fenikel | 109 |
Figy čerstvé | 54 |
Figy sušené | 193 |
Grapefruit | 18 |
Hlávkový šalát | 20 |
Horčica plnotučná | 130 |
Hríby sušené | 70 |
Hríby čerstvé | 7 |
Hrach | 57 |
Hrášok zelený | 24 |
Hroznové víno | 18 |
Hrušky | 10 |
Hus | 10 |
Chlieb pšenično-ražný | 20 |
Špargľa | 26 |
Jablko nelúpané | 7 |
Jablko sušené | 30 |
Jahody | 26 |
Pečeň | 12 |
Jogurt biely | 180 |
Kačica | 14 |
Kakao – prášok | 136 |
Kapor | 10 |
Kel | 115 |
Gaštany jedlé | 46 |
Kaleráb | 68 |
Kefír | 120 |
Kivi olúpané | 38 |
Klobásy | 16 |
Knäcke Brot | 64 |
Kokos strúhaný | 23 |
Krupica pšeničná | 23 |
Kukurice pražená | 10 |
Kukuričné lupienky | 68 |
Kura | 12 |
Karfiol | 205 |
Baklažán | 13 |
Mak | 1400 |
Maliny | 40 |
Mandarínky | 12 |
Mandle | 240 |
Mango | 12 |
Maslo | 15 |
Mäso hovädzie | 8 |
Mäso teľacie | 10 |
Mäso bravčové | 24 |
Med včelí | 5 |
Marhule | 16 |
Marhule sušené | 82 |
Mlieko polotučné – 2 % tuku | 112 |
Múka pšeničná hladká | 25 |
Múka pšeničná hrubá | 23 |
Mrkva | 39 |
Nektárinky | 4 |
Uhorky kyslé | 14 |
Uhorky šalátové | 10 |
Olivy | 61 |
Kešu oriešky | 35 |
Lieskové orechy | 140 |
Para orechy | 170 |
Píniové oriešky | 11 |
Pistácie | 61 |
Vlašské orechy | 94 |
Černice | 44 |
Ovsené vločky | 56 |
Papriky zelené | 6 |
Párky | 42 |
Paštéta | 14 |
Petržlen | 89 |
Piškóty | 36 |
Pomaranče | 42 |
Pór | 80 |
Paradajky | 13 |
Hrozienka | 80 |
Rybie filé | 25 |
Čierne ríbezle | 46 |
Červené ríbezle | 29 |
Ryža | 24 |
Reďkovky | 37 |
Šunková saláma | 12 |
Maďarská saláma | 31 |
Sardinky v oleji | 354 |
Sezamové semená | 670 |
Slnečnicové jadrá | 110 |
Smotana 12 % tuku | 106 |
Strúhanka | 26 |
Syr Eidam 30% tuku | 690 |
Syr Ementál | 887 |
Syr Hermelín, Encián | 157 |
Syr Lučina | 285 |
Syr Niva | 634 |
Syr tavený | 420 |
Šľahačka 33 % tuku | 80 |
Špenát | 81 |
Slivky | 14 |
Slivky sušené | 71 |
Cestoviny | 25 |
Treščia pečeň | 36 |
Čerešne | 17 |
Turecký med | 23 |
Tvaroh mäkký netučný | 101 |
Tvaroh mäkký tučný | 366 |
Vianočka | 19 |
Vajce (100 g = 2 ks) | 60 |
Višne | 8 |
Zelenina do polievky | 63 |
Zmrzlina mliečna | 57 |
Vitamín D v potravinách
Odporúčaná denná dávka je 800 až 1 200 vitamínu D
Potravina 100g | Vitamín D |
---|---|
Kreveta | 20 |
Losos | 480 |
Makrela | 120 |
Pstruh morský | 440 |
Sardinka | 400 |
Sardinky v oleji | 200 |
Sardinky v paradajkovej omáčke | 320 |
Sleď nakladaný | 640 |
Sleď | 920 |
Sumec | 20 |
Šproty | 520 |
Šťuka | 40 |
Treska | 40 |
Tuniak | 240 |
Tuniak v oleji | 120 |
Úhor | 1600 |
Ustrice | 80 |
Údený losos | 200 |
Ementál 45 % | 120 |
Gouda | 40 |
Hermelín | 12 |
Jogurt biely 3,5% | 2,4 |
Maslo | 40 |
Mlieko plnotučné | 0,8 |
Parmezán | 24 |
Šľahačka | 40 |
Tvaroh tučný | 8 |