Správna strava pri artróze

Opotrebovanie kĺbov z preťaženia často neznesiteľne bolí v rukách, bokoch a kolenách. Zdravá strava v kombinácii s úbytkom hmotnosti a pravidelným pohybom môže pomôcť zmierniť bolesti a ušetriť lieky.

14.03.2018 06:00
debata (1)
Zdravý (vľavo) a artrózou postihnutý kolenný kĺb. Foto: SHUTTERSTOCK
kĺb, koleno, osteoartróza, artróza Zdravý (vľavo) a artrózou postihnutý kolenný kĺb.

Rizikový faktor: Nadváha

Veľkým rizikovým faktorom pre vznik tohto zápalového ochorenia je nadváha. Každý jeden kilogram naviac znamená záťaž pre kĺby. Správna strava pri artróze môže pomôcť zbaviť sa nadbytočných kilogramov a zmierniť bolesti.

Príznaky artrózy

Na artrózu môžu upozorňovať opuchy kĺbov a pocity neohybnosti. Bolesť sa často vyskytuje v rukách, kolenách, bokoch a v prstoch – niekedy aj vo viacerých kĺboch naraz. Pomocou röntgenu, počítačovej tomografie alebo magnetickej rezonancie a vyšetrovacej a liečebnej metódy artroskopie môže lekár odhaliť prípadné trhliny v chrupavke a podľa toho zvoliť liečbu.

Strava pri artróze

Správna strava pri artróze môže zmierniť bolesti a dokonca vyhnúť sa liekom. Je to spôsobené predovšetkým výberom protizápalových potravín v kombinácii so znížením hmotnosti. Veľa čerstvej zeleniny, korenín, byliniek a zdravých rastlinných olejov pomôže pri znižovaní zápalu v tele – vďaka antioxidantom a omega-3 mastným kyselinám.

Celozrnný chlieb s čerstvým syrom a surovou zeleninou môžete napríklad jesť na raňajky. Na obed si dajte špaldové cestoviny s čerstvou alebo dusenou zeleninou – zasýtia a dodajú vlákninu, ktorá podporuje trávenie. Ako posledné jedlo dňa si naservírujte zeleninovú polievku.

Nápoje
Z nápojov sa odporúča okrem vody nesladený zelený čaj, mandľový a ovsený nápoj. Naopak, neodporúča sa horúca čokoláda, ovocný nektár, sójový nápoj a alkohol.

Ovocie
Z ovocia sú pri artróze vhodné jablká, bobuľové ovocie, kivi, nektarinky, broskyne, slivky, višne a melón. Naopak, zdravotný stav môže zhoršiť sušené ovocie.

Zelenina
Odporúčaná dávka je rovnaká ako pre všetkých ostatných: tri hrste denne. Siahnite po fazuli, hrášku, dobrú službu vášmu telu spravia aj fenikel, uhorka, zemiaky, kel, šošovica, mangold, hríby, paprika, šalát, kyslá kapusta, špargľa, špenát, paradajky a cukina.

Oriešky a semienka
Pacienti s artrózou potrebujú mandle, kešu, píniové oriešky, slnečnicové a tekvicové semienka, vlašské a lieskové orechy. Určite však nie arašidy a solené orechy.

Oleje a tuky
Uprednostnite olivový, repkový a ľanový olej, olej z vlašských orechov a z pšeničných klíčkov.

Obilniny a prílohy
Odporúčaná dávka: Dve hrste denne. Áno: Špalda, ovsené vločky, ošúpané zemiaky, celozrnné produkty, proso. Naopak, vyhýbajte sa bielemu chlebu, suchárom, hranolčekom a polotovarom.

Mäso
Povolená dávka: 100 gramov týždenne. Odporúča sa kuracie, morčacie a hovädzie, ale pozor na bravčové a akékoľvek mäso v trojobale.

Ryby
(Smiete dve porcie týždenne) – dobrý je pstruh, platesa, sleď, treska, losos, makrela, sardinky, tľapka, kambala, škodí akákoľvek obalená v trojobale.

Vajíčka, mlieko, syr
(Maximálne dve vajíčka týždenne) – môžete tiež nízkotučné mlieko a mliečne produkty ako cmar, biely jogurt, tvaroh, nevhodné sú ovocné acidofilné mlieka a jogurty, mliečna ryža, puding.

Pohyb pri artróze

Terapia pri artróze nepozostáva len zo zmeny stravy, potrebný je aj pravidelný pohyb. Ak budú kĺby pravidelne namáhané, chrupka bude vyživovaná. Najvhodnejšie sú vodné športy, šetrné ku kĺbom a liečebná gymnastika. Posilňujú svaly a podporujú prekrvenie.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #chudnutie #nadváha #zápal #artróza #olivový olej #chrupavka