Budeme rýchlejšie sýti, keď budeme jesť z malého taniera?

Možno prekabátiť vlastné stravovacie návyky a zasýtiť sa malou porciou z malého taniera rovnako, ako normálnou porciou?

28.03.2018 06:00
strava, tanier, žena, výživa Foto:
Ilustračné foto.
debata (2)

Znie to logicky a aj to logické je. Ak pred nás položia pizzu obrovských rozmerov, logicky z nej aj viac zjeme. Jedna štúdia univerzity v Cambridge toto zistenie vedecky zdôvodnila. Výsledok štúdie znie: Väčšie porcie a väčšie balenia lákajú ľudí k tomu, aby viac jedli.

No predsa len, platí to aj obrátene? Ak by sme sa najedli z malého taniera, boli by sme skutočne skôr sýti? Možno žalúdok prekabátiť? Áno, našťastie je človek taký jednoduchý, že sa takýmito trikmi dá oklamať. A je to veľmi praktické, predovšetkým, keď chceme zmeniť stravu, alebo zmenšiť porcie.

Menší tanier, sýtejšie brucho!

Dobré na tom je, že človek svoju stravu aj opticky hodnotí a podvedome si robí závery. Znamená to, že keď dostane tanier s malou porciou, hlava si pomyslí, že ide o normálnu porciu, telo sa na to nastaví a zasýti sa, keď všetko zje.

Najlepšie to podľa štúdie funguje, keď si tanier naložíte sami, napríklad doma. Ale na metódu malých porcií sa dá spoľahnúť aj pri nákupe v supermarkete. Pretože keď niečoho kúpite málo, môžete z toho tiež zjesť len málo. Síce je to jasné, viacerí z nás stojíme často pred XXL ponukami a rozmýšľame nad tým, že tieto produkty sú cenovo výhodnejšie, takže v košíku napokon končí jedno veľké balenie.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #chudnutie #podvedomie #sýtosť #porcia