Pre cukrovkárov: Recepty, ktoré sú zdravé a aj chutia

, 25.03.2018 06:00
žena, zelenina, zdravie
Základom zdravej stravy by malo byť ovocie a zelenina. Autor:

Zdravá strava dokáže byť aj chutná. Pripravili sme pre vás pár receptov, ktoré vám budú chutiť a sú aj zdravé.

Autor: varecha.sk

Krémová cícerová polievka

Čo treba:

800 g sterilizovaného cícera, 2 mrkvy, 1 cibuľu, 1 zemiak, 1 PL paprikovej pasty (biber salça), podľa potreby olej, 50 g masla, cca 1,5 l vody na podliatie, soľ, 1 bobkový list, 2 až 3 ČL sušenej mäty, podľa chuti citrónovú šťavu

Ako na to:

Cibuľu nakrájame nadrobno, zemiaky na menšie kúsky a mrkvu na tenké plátky. Cícer nezlievame, ale použijeme ho aj s nálevom, lebo v ňom je vyvarená chuť. Najprv opražíme v hrnci na oleji cibuľu do sklovita. Potom pridáme 1 PL paprikovej pasty a necháme spolu 1 – 2 minútky opražiť. Potom pridáme mrkvu, kúsok masla, osolíme a necháme za občasného miešania zakryté 10 minút dusiť. Napokon pridáme zemiaky, cícer aj s nálevom a celé zalejeme aspoň 1 l vody. Pridáme 1 veľký bobkový list, osolíme a necháme variť celkom do mäkka. Keď je všetko mäkké, bobkový list vyberieme a polievku ponorným mixérom rozmixujeme dohladka. Podľa toho, akú hustú polievku chceme mať, podľa potreby ešte dolejeme vodu. Potom pridáme sušenú mätu a necháme polievku ešte spolu s mätou 10 minút povariť. Na konci dochutíme citrónovou šťavou podľa chuti. Nick: Cesminaz Postup nájdete aj na: varecha.sk/68820

Autor: varecha.sk

Dip z pečeného karfiolu a bielej fazule

Čo treba:

1 menší karfiol, 2 PL olivového oleja, 1 hrnček uvarenej bielej fazule, 1/3 hrnčeka majonézy, 1/4 hrnčeka bieleho jogurtu, 1 až 2 ČL strúhanej citrónovej kôry, 2 až 3 PL citrónovej šťavy, 1 až 2 strúčiky cesnaku, 1/2 ČL soli a korenia, 1/2 ČL sumac (korenie tmavočervenej far­by)

Ako na to:

Karfiol rozoberieme na kúsky, naolejujeme, dáme na plech vystlaný papierom na pečenie a do rúry vyhriatej na 200 až 220 stupňov Celzia. Pečieme približne 20 minút. Približne v polovici premiešame a pootáčame. Keď je karfiol upečený do zlatista, vyberieme a necháme trochu vychladnúť. Dáme ho do mixéra, pridáme opláchnutú bielu fazuľu (uvarenú alebo sterilizovanú) a všetky ostatné ingrediencie. Dip vymixujeme do hladka. Ak je dip príliš hustý, pridáme teplú vodu a rozmixujeme do žiaducej konzistencie. Podávame ako prílohu k mäsu alebo zelenine. Nick: Kecemis Postup nájdete aj na: varecha.sk/68638

Autor: varecha.sk

Pečený fenikel so zemiakmi

Čo treba:

3 fenikly, 3 zemiaky, 1 papriku, 3 až 4 strúčiky cesnaku, 3 až 4 PL olivového oleja, soľ, mleté čierne korenie, kôpor

Ako na to:

Dáme variť vodu. Vodu osolíme. Fenikel očistíme od nepekných častí. Vyberáme menší a svetlejší, má jemnejšiu chuť aj štruktúru. Umyjeme, vyrežeme hlúbik, nakrájame asi na 1 cm hrubé plátky. Keď voda zovrie, vsypeme fenikel a povaríme 5 minút. Scedíme a necháme osušiť. Medzitým očistíme zemiaky a nakrájame na 5 mm plátky. Cesnak ošúpeme a necháme vcelku. Očistenú papriku (odporúčam štipľavú, môže byť aj čili) nakrájame na drobno. Zapekaciu formu pofŕkame olejom, uložíme vrstvu zemiakov, všetok fenikel, papriku, cesnak, navrch zvyšné zemiaky. Každú vrstvu osolíme, pridáme korenie a posekaný kôpor. Na záver pofŕkame olejom a pečieme na 220 °C cca 25 minút do chrumkava. Podávame s jogurtom alebo zapečený so zemiakmi, s tekvicou hokaido a so syrom. Môže sa podávať aj ako príloha k mäsu. Fenikel má veľa draslíka, vitamín C a vlákninu. A málo kalórií, takže je vhodný aj pri diéte. Nick: Irenaw Postup nájdete aj na: varecha.sk/23969

Autor: varecha.sk

Hovädzie na koriandri

Čo treba:

700 g hovädzej hrude bez kosti, 2 cibule, 3 strúčiky cesnaku, 3 PL olivového oleja, 2 ČL koriandrových semienok, 5 guľôčok čierneho korenia, 2 guľôčky nového korenia, 3 celé klinčeky, 1 ČL mletého zázvoru, 0,5 ČL mletej červenej pálivej papriky, 1,5 dl mäsového vývaru, 1 hrsť čerstvej koriandrovej alebo petržlenovej vňate.

Pampúchy:

5 zemiakov, 1 jablko, 1 vajce, 2 PL hustej kyslej smotany, cca 5 PL hladkej múky, soľ, 1 dl oleja na opekanie

Ako na to:

Pekný kus hovädzej hrude vyberieme v predstihu z chladničky, aby sa aklimatizoval. Potom ho pokrájame na väčšie kocky. Koreniny najprv krátko opečieme na suchej panvici, potom podrvíme v mažiari. V jenskej mise opražíme na oleji nadrobno pokrájanú cibuľu, neskôr pridáme popučený a posekaný cesnak. Nasleduje mäso – opečieme ho v tomto základe pri vyššej teplote. Posypeme soľou, mletým zázvorom a paprikou. Premiešame, zalejeme horúcim vývarom, pridáme podrvené koreniny, znovu premiešame a zakrytú misu vložíme do rúry predhriatej na 200 °C. Keď tekutina v mise začne znovu vrieť, teplotu znížime na 140 °C a pečieme 2 a 3/4 hodiny. Na záver nasekáme petržlenovú alebo koriandrovú vňať a posypeme hotovú hovädzinu.

Kým sa mäso dusí, pripravíme prílohu: pampúchy a šalát. Očistené zemiaky uvaríme v osolenej vode, potom scedíme, popučíme a necháme vychladnúť. Na zjemnenie chuti pridáme jedno očistené a najemno postrúhané jablko a dve lyžice hustej smotany. Pridáme múku a vajce. V panvici rozhorúčime olej a mokrými dlaňami zo zemiakovej hmoty formujeme placky, ktoré opekáme z každej strany do červena, nie príliš rýchlo, aby neostali vnútri surové. Nick: Kukulienka71 Postup nájdete aj na: varecha.sk/63538

Autor: varecha.sk

Vajíčkovo-špenátová nátierka

Čo treba:

3 až 4 hrste čerstvého špenátu, 4 vajcia, 2 až 3 PL bieleho jogurtu, 1 až 2 ČL morskej soli, 1 až 2 ČL mletej červenej papriky, 1 menšiu cibuľu, 1 strúčik cesnaku

Ako na to:

Uvaríme vajíčka, olúpeme, pokrájame a vložíme spolu s umytými vyžmýkanými špenátovými listami a nakrájanou cibuľkou a cesnakom do pohára na zaváranie. Pridáme jogurt, osolíme. Pridáme červenú mletú papriku: kto chce, pridá sladkú, kto chce, štipľavú. Zmixujeme ponorným mixérom. Ochutnáme, prípadne ešte dochutíme podľa svojej chuti. Zdravá nátierka na chlebík alebo pečivo je hotová. Z tohto množstva vyjde nátierka pre dve dospelé osoby, ktoré sa podelia s deťmi. Nick: Mitzy Postup nájdete aj na: varecha.sk/67104

Autor: varecha.sk

Polievka z pečenej tekvice hokaido

Čo treba:

1 stredne veľkú tekvicu hokaido, 175 ml kokosového mlieka, 1 šalotku, 2 strúčiky cesnaku, bobkový list, mletú rascu, citrónovú šťavu, koriandrovú vňať alebo kôpor, muškátový oriešok, čierne korenie, soľ, olej

Ako na to:

Tekvicu prekrojíme a odstránime vnútro so semienkami (nevyhadzujeme). Tekvicu aj so šupkou pokrájame na mesiačiky s hrúbkou cca 1 cm, ktoré rozložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Osolíme, okoreníme čerstvo pomletým čiernym korením a polejeme olejom. Pečieme pri 170 °C asi 30 minút, kým tekvica zmäkne a mierne skaramelizuje. Po upečení necháme trochu vychladnúť a pokrájame na menšie kúsky. Vydlabané vnútro tekvice s jadierkami zalejeme asi 750 ml vody, osolíme, pridáme bobkový list, povaríme a precedíme. Jadierka na panvici nasucho opečieme. Na troche oleja orestujeme pokrájanú šalotku, pridáme pretlačený cesnak, pokrájanú upečenú tekvicu, trošku mletej rasce a zalejeme 2/3 vývaru z jadierok. Prevaríme, necháme trochu vychladnúť a najemno rozmixujeme. Polievku vrátime na plameň a pridáme kokosové mlieko, ktoré predtým prešľaháme ponorným mixérom. Na záver pridáme posekanú koriandrovú vňať, drvené čierne korenie, trošku muškátového orieška a citrónovú šťavu podľa chuti. Pred podávaním ozdobíme troškou kokosového mlieka a opraženými tekvicovými jadierkami. Nick: Tinca Recept nájdete aj na: varecha.sk/65074

Autor: varecha.sk

Dusená ryba s paprikovými zemiakmi

Čo treba:

Paprikové zemiaky: 500 g zemiakov, 1 väčšiu cibuľu, sladkú červenú papriku, soľ, korenie, vodu podľa potreby, olej. Dusená ryba: 500 g filé z pangasia, 200 g šampiňónov, zelenú fazuľku, 1 menší pór, 6 väčších cherry paradajok, soľ, olej, mleté čierne korenie, olivový olej

Ako na to:

Ako prvé pripravíme paprikové zemiaky. Najprv ich ošúpeme, umyjeme a pokrájame na plátky – niektoré tenšie, niektoré hrubšie. Väčšiu cibuľu nakrájame na polmesiačiky a opražíme na troche oleja. Keď je do zlatista, pridáme trochu soli a asi malú lyžičku červenej papriky. Pridáme zemiaky, premiešame, osolíme, okoreníme, ak sú málo červené, pridáme ešte trochu papriky. Trošku ich opražíme, zmiešame s cibuľkou a zalejeme trochou vody. Prikryté ich chvíľku povaríme, zase premiešame, prilejeme vodu, prípadne dosolíme. Zemiaky varíme, občas premiešame, aby sa trochu rozpadli, vytvorí sa tak úžasná hustá krémová zmes s väčšími aj menšími kúskami zemiakov. Príprava zemiakov trvá cca 20 až 25 minút. Asi po 10 minútach varenia zemiakov dáme do hrnca alebo panvice s vyšším okrajom rozohriať trošku olivového oleja. Keď je rozpálený, pridáme na kolieska nakrájaný pórik (aj so zelenou časťou) a opražíme ho domäkka. Potom pridáme na plátky nakrájané šampiňóny, ktoré osolíme, okoreníme a opekáme asi 5 minút. Ďalej pridáme zelenú fazuľku nakrájanú na menšie časti, premiešame a pridáme na štvrtiny pokrájané väčšie cherry paradajky. Všetko spolu povaríme na väčšom ohni – osolíme a okoreníme podľa chuti a podlejeme troškou vody, aby sa nám vytvorilo trochu šťavy. Medzitým nakrájame filé z pangasia alebo inej ryby na väčšie kocky alebo pásiky. Keď je zeleninový základ urobený (nie rozvarený, ale pustil dosť šťavy a zelenina zostáva v celku), znížime oheň na minimum a na vrch porozkladáme kúsky ryby. Tie trochu osolíme, okoreníme a NEMIEŠAME, iba hrniec zakryjeme. Ryba sa urobí v pare asi za 5 až 10 minút, podľa toho, aká je hrubá. Tesne pred koncom môžeme rybu premiešať so zvyškom šťavy a zeleniny, hrniec odstavíme a zakryté necháme dôjsť. Ryba je mäkulinká, nerozpadáva sa a je mimoriadne šťavnatá a plná chuti. Takto pripravenú rybu podávame so zemiakmi, s pečivom či ryžou. Nick: Habakukurica Postup nájdete aj na: varecha.sk/42615

Autor: varecha.sk

Pečený šalát s balkánskym syrom

Čo treba:

3 baby cukety, 1 až 2 hrubostenné papriky, 6 paradajok, 1 červenú cibuľu, 1 syr balkánskeho typu, olivový olej, tymian, soľ

Ako na to:

Hlboký plech polejeme olivovým olejom. V jednej vrstve natesno vedľa seba poukladáme kolieska baby cukety hrubé asi 7 mm, potom ich otočíme, aby boli naolejované z oboch strán. Na cuketu rozložíme papriku pokrájanú na väčšie kúsky (cca 3 × 3 cm) a cibuľu nakrájanú na hrubšie mesiačiky. Posypeme bylinkami, ideálne čerstvými, napríklad tymianom, prípadne použijeme sušenú provensalskú zmes. Môžeme po vrchu jemne pokvapkať olivovým olejom. Pečieme v rúre vyhriatej na 200 °C, kým nezačne šupka na paprike trošku hnednúť a cuketa je zospodu upečená dozlatista. Potom k zelenine pridáme nakrájané paradajky a na kocky pokrájaný balkánsky syr. Zmes podľa chuti osolíme a pečieme ešte asi 15 minút. Ku koncu pečenia môžeme rúru prepnúť na funkciu gril. Nick: Janikbj Recept nájdete aj na: varecha.sk/67639

Autor: varecha.sk

Zeleninový špíz

Čo treba:

cuketu, paradajku, papriku, šampiňóny, údené tofu, cibuľu, zemiak, mrkvu, korenie, olej, soľ

Ako na to:

Zemiaky predvaríme a ostatnú zeleninu nakrájame na väčšie kúsky, napicháme na ihlu (špajľu), pokvapkáme olejom, osolíme a okoreníme obľúbeným korením. Naukladáme do pekáčika a pečieme asi pol hodiny na 190 °C, ale pozor, strážime, aby sa zelenina nepripálila. Nick: Luca23 Postup nájdete aj na: varecha.sk/46827

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ

#recepty #cukrovka
Sleduj najnovšie články na našom Facebooku
Ponuky zo Zľavy.Pravda.sk