Nedostatok železa môže mať miesiželezo aj "železná dáma"

Aj chlap, ktorý stavbou tela vyzerá ako Miesiželezo z rovnomennej rozprávky, či "železná lady" so zásadovou povahou môžu trpieť nedostatkom železa v organizme. Dopĺňať železo sa totiž odporúča športovcom s náročným aeróbnym tréningom či ženám so silnou menštruáciou, dámam držiacim jednostranné diéty či vegetariánkam.

30.03.2018 06:00
železo, anémia, svaly, výživa Foto:
Dbať o dostatočný prísun železa sa odporúča aj budúcim mamičkám,
debata

Malátnosť, bledosť, rýchlo nastupujúca únava, celková ochabnutosť organizmu… Tieto nešpecifické príznaky „jarnej únavy“ však môže mať na svedomí aj deficit železa v našom organizme. Určite ste už počuli slovo anémia, resp. málokrvnosť. Tento stav spôsobuje pokles hladiny červeného krvného farbiva hemoglobínu. Vzniká z rozličných príčin, najčastejšie však následkom nedostatku železa. Takejto anémii sa odborne hovorí sideropenická anémia. Dá sa o nej povedať, že je to pomerne bežná diagnóza – najmä ak ide o ľahšie formy v prípade detí a žien.

Keďže železo zodpovedá za viazanie kyslíka, ktorý červené krvinky dopravujú do tkanív, pri jeho nedostatku sa do našich orgánov dostane menej kyslíka a zároveň sa v nich hromadí veľké množstvo oxidu uhličitého. A práve zvýšená hladina CO2 v organizme má na svedomí typické príznaky slabosti, únavy a zníženej výkonnosti spojenej často so spavosťou i ďalšie neduhy – dýchavičnosť pri záťaži, zrýchlený tep, búšenie srdca, závraty, bolesti hlavy a nechutenstvo.

Vegetariáni, celiatici či „žalúdkari“

Nedostatočný prísun železa v potrave môže byť príčinou jeho absencie u žien, ktoré túžia po štíhlej línii – zodpovedajú zaň prísne a nevyvážené, jednostranne orientované diéty – najviac ohrozenou skupinou sú vegetariánky. „Príčinou anémie z nedostatku železa však ani zďaleka nemusí byť jeho nepostačujúci príjem v strave,“ vysvetľuje bratislavská hematologička MUDr. Danica Dohnalová. Dôvodom môže byť aj zlé vstrebávanie železa v čreve následkom rôznych chorobných príčin. Môže to byť napríklad neodhalená celiakia, ďalej alergia na bielkovinu kravského mlieka či intolerancia laktózy – ako príčina zápalového procesu v čreve a narušenia vstrebávania živín.

Organizmus adolescentov, ktorí prudko rastú, alebo budúcich mamičiek zas môže mať zvýšené nároky na potrebu železa. Častou príčinou strát železa u dospievajúcich dievčat a žien v aktívnom veku sú gynekologické straty krvi spôsobené silnou menštruáciou, keď príjem železa v potrave nestačí pokryť silnejšie krvácanie. Muži majú anémiu z nedostatku železa menej často, a keďže u nich nemôže dochádzať ku stratám následkom menštruačného krvácania, treba naozaj dôsledne hľadať, či straty železa nespôsobuje vred na žalúdku alebo nádorové ochorenie tráviaceho traktu.

Podobné ochorenia sa, prirodzene, môžu vyskytnúť aj u žien. Netreba to preto podceniť. Dbať o dostatočný prísun železa sa odporúča aj budúcim mamičkám, v druhej a tretej tretine tehotenstva je nevyhnutné jeho príjem zdvojnásobiť! Nedostatok železa sa totiž rozvíja pozvoľna a tehotná žena sa najviac sťažuje na únavu, slabosť a na stratu koncentrácie. O prísun železa by mali dbať tiež darcovia krvi, plazmy a športovci, pretože pri raste svalovej hmoty sa zvyšuje jeho spotreba.

V čom nájdeme železo?

Zásobárňou železa sú vnútornosti, bohatým zdrojom je kvalitné hovädzie i hydinové mäso, morské ryby a plody mora, pivovarské kvasnice, trstinová melasa, strúhaný kokos, morské riasy, strukoviny (sójové bôby a výrobky z nich, hrášok a šošovica), ovocie (brusnice, ostružiny, marhule, broskyne, slivky, jahody ríbezle, figy – aj sušené), celozrnné potraviny, pšeničné klíčky a otruby, zelená zelenina (špenát, šalát, mangold, čakanka), dyňové a slnečnicové semienka, orechy, mandle, kakao či huby.

Základom prevencie nedostatku železa je vyvážená strava s dostatočným obsahom železa doplnená výživovými doplnkami s obsahom železa, ktoré čo najmenej zaťažujú tráviaci trakt, najlepšie na prírodnej báze. Keďže niektorí pacienti preparáty železa horšie tolerujú – objavuje sa u nich zápcha alebo hnačka, tlaky v oblasti žalúdka či kovová pachuť v ústach, je vhodné siahnuť po špeciálnych prípravkoch s postupným uvoľňovaním do organizmu. Takýmto prípravkom je napríklad „Železo s postupným uvoľňovaním“, ktoré umožňuje telu dopĺňať tento stopový prvok postupne počas ôsmich hodín. Jeho výhodou je teda priebežné vstrebávanie, čo znásobuje jeho účinnosť.

Mimochodom, málokrvnosť z nedostatku železa sa dá zo všetkých druhov anémií liečiť najľahšie. Samozrejme, všetko sa môže skomplikovať, ak ide o nejakú závažnú poruchu vstrebávania v tráviacom trakte. Vtedy je nevyhnutné v prvom rade vyriešiť príčinu problému.

Príznaky anémie

bledosť kože a slizníc, únava, spavosť, závraty, nechuť do jedla, chvenie, búšenie srdca, predráždenosť, ústne kútiky, studené ruky a nohy, krehké a lámavé nechty, vyhladený a bolestivý jazyk, vypadávanie vlasov, atypické chute (na surové zemiaky, zeler, čipsy, hlinu, olizovanie ľadu)

Diagnostika anémie

Anémiu možno zistiť z vyšetrenia krvného obrazu. Zo vzorky krvi možno zistiť nielen výšku hemoglobínu, ale aj hladinu železa a stav jeho zásob v tkanivách. Dá sa to pomocou určenia hladiny špeciálnych bielkovín, ktoré železo viažu. Aktuálnu hladinu železa ovplyvňuje množstvo faktorov. Hladina železa však niekedy môže byť nízka počas akútnej infekcie. Preto je táto hodnota orientačná a treba ju zhodnotiť v kontexte parametrov zásob železa. Hodnotia sa však aj ostatné parametre krvného obrazu – biele krvinky, krvné doštičky, diferenciácia červených krviniek (či sú malé, alebo veľké) a podobne.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #anémia #menštruácia #jarná únava #železo