Čo sa stane, ak budeme denne jesť mäso

Rastúca spotreba mäsa má negatívny vplyv nielen na naše životné prostredie, ale aj na naše zdravie. Čo môžeme veľmi jednoducho zmeniť.

11.04.2018 06:00
mäso, príprava mäsa, ochucovadlo Foto:
Neodporúča sa skonzumovať viac ako tri porcie od 100 do 150 gramov mäsa týždenne.
debata (15)

Rezne, kuracie stehienka a krídelká, klobásky, bravčové soté… Samozrejme, mäsité jedlá majú dlhoročnú tradíciu aj na Slovensku, pravda však je, že v minulosti sme konzumovali mäsa oveľa menej. Kedysi bolo na tanieri len výnimočne, povedzme v nedeľu. Dnes mnohí neváhajú jesť mäso hoci každý deň, a to dokonca aj viackrát (na obed, na večeru, možno na raňajky). A to negatívne vplýva nielen na naše zdravie, ale aj na životné prostredie. Ukázala to najnovšia štúdia environmentálnej organizácie Greenpeace. Značná redukcia konzumácie mäsa a chovu dobytka pre našu planétu je dôležitá.

Za ostatných päťdesiat rokov sa však počet zabitých kurčiat, ošípaných a dobytka viac ako strojnásobil. V Európskej únii žije teda viac úžitkových zvierat ako ľudí. Živočíšna výroba zapríčiňuje 14,5 percent všetkých skleníkových plynov, to je viac ako všetky autá, nákladné vozidlá a lode dohromady. Ak sa tento trend nezmení, v roku 2050 bude 52 percent skleníkových plynov pochádzať z poľnohospodár­stva, 70 percent z toho znova zo živočíšnej výroby.

Ale konzumácia mäsa má negatívny vplyv aj na naše zdravie. Preto sa neodporúča skonzumovať viac ako tri porcie od 100 do 150 gramov mäsa týždenne. Vedecký výskum už pred rokmi ukázal, že existuje súvislosť medzi konzumáciou červeného mäsa a určitými druhmi rakoviny, ako je rakovina čreva, žalúdka alebo pažeráka. Ovocie, zelenina, strukoviny a celozrnné produkty na druhej strane znižujú riziko srdcových ochorení, cukrovky, infarktu a určitých druhov rakoviny.

Najjednoduchšie, čo môžeme pre seba spraviť, je vyhnúť sa lacnému mäsu neznámeho pôvodu a jesť ho maximálne trikrát týždenne.

© Autorské práva vyhradené

15 debata chyba
Viac na túto tému: #mäso #rakovina #žalúdok #dobytok