Zabojujte proti jarnej únave aj stravou. Čo je absolútnou vitamínovou bombou?

Ovocie a zelenina obsahujú nielen celú škálu vitamínov, ale tiež minerálov a stopových prvkov, bioaktívnych flavonoidov, enzýmov a vlákniny. V jarných mesiacoch ešte nemáme k dispozícii čerstvé produkty, preto z ovocia preferujeme citrusy. Sú jedným z najlepších zdrojov vitamínu C, ktorý posilňuje imunitný systém a pomáha udržiavať pružnosť ciev a hebkosť kože.

12.04.2018 06:00
žena, zdravá strava, ovocie, Foto:
V jarnom období nesmieme zabúdať ani na potraviny, ktoré doplnia po zimnom období deficitný, ale dôležitý vitamín D.
debata (1)
Alžbeta Béderová Foto: Pravda, Ľuboš Pilc
Alžbeta Béderová Alžbeta Béderová

Už jeden pomaranč pokryje jeho dennú odporúčanú dávku. Navyše obsahujú ďalšie nutrienty – vitamíny skupiny B, mangán, draslík, fosfor, horčík a meď, 60 druhov flavonoidov, karotenoidov a esenciálnych olejov, ktoré organizmus potrebuje pre správne fungovanie, vrátane potlačenia jarnej únavy.

Na potlačenie únavy sú výborné aj banány, prírodný cukor dodá energiu a podporuje mozgové aktivity, pozornosť, sústredenie. Obsahuje aminokyselinu tryptofan, ktorý spolu s vitamínom B uvoľňujú v tele serotonín a znižujú nervozitu. Serotonín zabezpečuje našu dobrú náladu – pôsobí antidepresívne.

Ak ešte nie je k dispozícii čerstvá jarná zelenina, cibuľka, reďkovka, tak absolútnou vitamínovou a nutričnou bombou je kyslá kapusta. Je bohatá na vitamíny C, B3, B5, B6 a B12, minerály a stopové prvky, draslík, železo, horčík, zinok a fluór. Typickú kyslú chuť jej dodáva kyselina mliečna, ktorá vznikla kvasením cukrov pôsobením baktérií mliečneho kvasenia. Kyslá kapusta obsahuje množstvo užitočných mikroorganizmov a enzýmov, ktoré zlepšujú trávenie a vstrebávanie živín.

Podporuje látkovú premenu, znižuje krvný tlak a zrýchľuje odvádzanie odpadových látok z tela. Zvyšuje celkovú odolnosť organizmu proti infekciám a aktivizuje imunitný systém v boji proti vírusom a baktériám. Vitamín B12 (kobalamín), ktorý sa v rastlinnej potrave bežne nenachádza, vzniká až fermentáciou, blahodarne pôsobí na nervovú sústavu a mozog, má protistresový efekt, je dôležitý aj pre krvotvorbu, svaly a kosti. Patrí medzi najúčinnejšie prírodné probiotikum. Je tiež antioxidantom a požieračom tuku. Pre všetky svoje blahodarné účinky sa kyslá kapusta už dávno zaradila na vrchol najzdravších potravín vôbec.

Podobne aj cibuľa a cesnak obsahujú vitamíny C, B1, B2, provitamín A, ale aj viaceré minerály, ktoré sa zapájajú do imunitných procesov – zinok, draslík, železo, selén, fosfor, vápnik, síru. Obsahujú éterický olej zložený z rôznych látok, pričom najviac je zastúpený allicín, ktorý má výrazné antibakteriálne a protiplesňové účinky. Preto sa často uvádza, že cibuľa a cesnak sú prírodným antibiotikom. Prítomné fytoncídy ničia choroboplodné zárodky a dokážu zastaviť rast niektorých baktérií. Zdravotné účinky cibule a cesnaku sa dajú ešte znásobiť, ak sa skombinujú so zázvorom alebo s medom.

Vynikajúce nutričné hodnoty má aj brokolica. Prítomná vláknina, vápnik, draslík, kyselina listová, betakarotén, vitamíny A, C podporujú celkovú obranyschopnosť a prítomný koenzým Q10 má významnú úlohu v produkcii bunkovej energie.

Med svojím obsahom nutrične hodnotných komponentov – vitamínov, minerálov, aktívnych enzýmov a ďalších biologicky účinných látok pôsobí antibakteriálne, tlmí množenie mikroorganizmov, podporuje imunitu a revitalizáciu tkanív. Ako účinný antioxidant má veľmi široký záber v prevencii tzv. civilizačných ochorení, ale predovšetkým je to tradičný prostriedok proti chrípke a nachladnutiu. Piť čaj s medom a citrónom patrí k základným preventívnym, ale aj liečebným krokom. Platí pravidlo – med a citrón pridávame až do vlažného čaju, aby sme uvedené benefity tepelne nezničili.

Zázvor je už po stáročia známy a využívaný pre svoje liečivé účinky pri chrípke, nádche, angíne a horúčkach. Typickú štipľavú chuť mu dodáva gingerol, obsahuje tiež éterické oleje, vitamín C a kyselinu listovú, minerály, draslík, vápnik, horčík, fosfor a selén.

V tomto období nesmieme zabúdať ani na potraviny, ktoré doplnia po zimnom období deficitný, ale dôležitý vitamín D. V jedálničku by preto nemali chýbať ryby a morské živočíchy, riasy. Okrem známych účinkov na hustotu kostí a zdravie chrupu, spolu s prítomnými kvalitnými a ľahko stráviteľnými bielkovinami významne posilňujú imunitu. Významný je aj obsah jódu, ktorý stimuluje produkciu hormónov štítnej žľazy.

Kyslomliečne výrobky – jogurty, zakysanky, cmar, bryndza a ďalšie majú vysokú pridanú hodnotu. Pozitívne ovplyvňujú metabolickú aktivitu črevnej mikroflóry, jej enzýmové systémy, zabezpečujú rovnováhu prítomných „dobrých a zlých“ baktérií, podporujú vstrebávanie minerálnych látok a niektorých vitamínov. Probiotické mikroorganizmy výrazne posilňujú prirodzenú obranyschopnosť.

Čerstvá nepasterizovaná bryndza je najbohatším zdrojom živých probiotických baktérií mliečneho kvasenia, ktoré sa uplatňujú v prevencii onkologických ochorení tráviaceho traktu a posilňujú imunitu. V poslednom období sa začína presadzovať aj kozie mlieko, ktoré obsahuje v porovnaní s kravským viac tuku, bielkovín, výrazný je vyšší obsah voľných peptidov a aminokyselín. Je tiež bohaté na enzýmy s antikarcinogénnym efektom, mlieko však musí byť čerstvé, neprevarené, keďže enzýmy sú termolabilné. Preto sa odporúča konzumovať len mlieko z absolútne čistej a spoľahlivej farmy, aby nedošlo k prenosu napríklad kliešťovej encefalitídy.

Orechy a oriešky sú zdrojom dôležitých polynenasýtených mastných kyselín a vitamínu E, prítomné železo po zabudovaní podporuje prenos kyslíka k bunkám, a tým odstraňujú únavu a posilňujú koncentráciu. Zinok je nevyhnutný pre fungovanie bielych krviniek pri antibakteriálnych a antivírusových aktivitách.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravá strava #jarná únava #MUDr. Alžbeta Béderová