Čo je pri grilovaní nebezpečné a čo zdravé?

Toto musíte vedieť skôr, ako otvoríte grilovaciu sezónu. Prečo používať drevené uhlie, slanina nesmie na gril a bylinky v žiadnom prípade nemôžu chýbať.

25.04.2018 06:00
grilovaný steak Foto:
Ak kvapká olej alebo marináda do uhlia, vznikajú polycyklické aromatické uhľovodíky, ktoré sa nachádzajú aj v cigaretovom dyme a sú karcinogénne.
debata (6)

Ak kvapká olej alebo marináda do uhlia, vznikajú polycyklické aromatické uhľovodíky (PAU), ktoré sa nachádzajú aj v cigaretovom dyme a sú karcinogénne. Aby sme sa týmto nebezpečným kvapkám vyhli, treba si zaobstarať grilovacie dosky alebo prejsť na elektrický gril. Pre rakúske noviny Kleine Zeitung to odporučila odborníčka na výživu Sandra Holasek z Lekárskej univerzity Graz.

Čo radšej negrilovať?

Karcinogény vznikajú aj v prípade, že sa na gril dostane nasolené mäso alebo klobásky – aby ste sa týmto nebezpečným nitrozamínom vyhli, nemali by ste grilovať slaninu.

Nemusíte grilovať len mäso

Zdravou alternatívou sú ryby, odborníčka odporúča domorodé. A aj zelenina smie na gril. Z baklažánu možno vyčarovať orientálnu pochúťku baba ganoush, aj cuketa, paprika, kukurica alebo tofu sú vhodné na grilovanie a okrem toho zdravé. Nikdy nezabudnite na šalátovú prílohu. Keď už hovoríme o šaláte zo záhrady, dbajte na hygienu. So šalátom a surovým mäsom pracujte oddelene, marinády nezabudnite dať predtým do chladničky.

Naložiť mäso

Mäso dlhšie vydrží v olejovej marináde – musí byť ňou celkom pokryté. Dlhšie ako týždeň by však v oleji ležať nemalo. Mäso potom vyberte, vysušte. Ak vonia kyslo, bolo v marináde príliš dlho a nesmie sa použiť.

Arómy

Špeciálne arómy možno dosiahnuť vďaka dreveným pilinám (z jablone, z duba…). Rozložte ich na hliníkovú fóliu a položte na uhlie. Nikdy nepoužívajte čečinu, konáriky ani šišky.

Palivo

Hoci je to praktické, nepoužívajte starý papier ani živicové drevo, pretože sa tvoria škodlivé benzpyrény. Vhodným na grilovanie je drevené uhlie a brikety.

Bylinkové marinády

Marinády s bylinkami (rozmarín, oregano, tymián) a cesnak obsahujú antioxidanty a zabraňujú tvorbe nebezpečných látok v grilovanom mäse. Napriek tomu platí: Dobre osušiť, kým sa dostane mäso na gril, inak bude olej kvapkať do ohňa.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Ryby #grilovanie #antioxidanty #marináda #karcinogén