Nedostatok minerálnych látok: Tieto príznaky by ste mali poznať

Minerály a stopové prvky sa v našom tele samy od seba nevytvárajú, sú však pre nás nevyhnutné. Aj správnou stravou sa môžeme príznakom ich nedostatku vyhnúť.

09.05.2018 06:00
žena, únava, Foto:
Únava môže naznačovať aj nedostatok železa.
debata (4)

Nedostatok minerálnych látok je väčšinou spôsobený jednostrannou stravou, a prejavuje sa únavou, bledou pokožkou alebo vypadávaním vlasov. V prípade, že máte podozrenie, že vám chýba nejaký z vitamínov, porozprávajte sa so svojím praktickým lekárom a nechajte sa vyšetriť. Každopádne, toto sú príznaky, ktoré sa môžu v prípade nedostatku vyskytnúť.

Nedostatok horčíka

Svalové kŕče
Podráždenosť, nervozita
Poruchy koncentrácie
Ospalosť
Nevoľnosť, hnačka

Horčík je malý zázračný prostriedok. Podporuje rôzne metabolické procesy, prispieva k svalovej relaxácii a znižuje hladinu cholesterolu v krvi. Dokonca aj stresové obdobie môže spôsobiť nedostatok horčíka. Skôr, ako siahnete po šumivej tabletke, dajte si radšej za hrsť orieškov. Aj sójové produkty, šošovica, hrášok alebo ovsené vločky sú dobrým zdrojom horčíka.

Nedostatok železa:

Bledosť
Svalová slabosť
Únava
Lámavosť nechtov
Bolesti hlavy
Vypadávanie vlasov

Železo je „téma pre ženy“, pretože hrá zásadnú úlohu pri tvorbe nových buniek (najmä červených krviniek). Kvôli menštruácii alebo aj v tehotenstve či počas dojčenia potrebujú železa viac. Kým vitamín C pomáha telu absorbovať železo, kofeín a mliečne produkty ho tlmia. Bohaté na železo je červené mäso, ale aj oriešky, kel, vaječný žĺtok, špenát a celozrnné produkty.

Nedostatok vápnika

Svalová slabosť
Suchá pleť alebo ekzém
Lámavosť nechtov
Vypadávanie vlasov
Osteoporóza
Nízky krvný tlak

Pite mlieko, obsahuje veľa vápnika, je dobrý pre kosti! Dobrá rada, ktorú sme všetci od svojich rodičov a starých rodičov počuli už niekoľkokrát. Vápnik je zodpovedný za stabilitu kostí a zubov a podporuje imunitný systém, chráni najmä pred zápalmi a alergiami. Aj v tomto prípade platí, že tehotné a dojčiace ženy ho potrebujú oveľa viac. Okrem mliečnych produktov existujú aj vegánske zdroje vápnika ako sú sójové produkty, mandle, kel, brokolica či fenikel.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #únava #bolesť hlavy #osteoporóza #horčík #minerálne látky