Rakytník: Jediná bobuľa = celodenná dávka "céčka"

Oranžové zlato, sibírsky ananás, citrónovník severu, rastlina budúcnosti. Aj takýmito názvami mnohí častujú rakytník, ktorý patrí medzi rastliny s najväčšou výživovou hodnotou na svete. Jediná oranžová bobuľka dokáže pokryť celodennú odporúčanú dávku vitamínu C. Plody rakytníka boli dokonca súčasťou stravy kozmonautov.

10.05.2018 06:00
rakytník Foto:
Z rakytníka sú výborné sú aj kompóty, džemy, sirupy, šťavy a prírodný rakytníkový olej.
debata (2)

V 40. rokoch minulého storočia ruskí vedci začali prví skúmať aktívne zložky v listoch a plodoch rakytníka. V početných štúdiách potvrdili nielen všetky jeho dávno známe liečebné vlastnosti, ale zistili, že má obrovské výživové vlastnosti. „Obsahuje okrem vitamínu C nevídané množstvo vitamínu E, K, provitamín D, 40 karotenoidov vrátane betakaroténu, 18 aminokyselín, 24 minerálnych solí, jedinečnú kombináciu polynenasýtených a mononenasýtených mastných kyselín, organické kyseliny, flavonoidy, triesloviny a podobne,“ píše sa v knihe Varovné signály tela profesorky všeobecnej biológie Kataríny Horákovej, kde je celá jedna kapitola venovaná rastline Rakytník rešetliakový.

Legendy o rakytníku hovoria, že Starí Gréci ho používali na kŕmenie svojich koní. Ich srsť sa potom krásne jagala. Aj preto latinský botanický názov Hippophae rhamnoides znamená v preklade lesknúci sa kôň. Podľa inej legendy sa listy rakytníka stali preferovanou potravou lietajúceho koňa Pegasa. O liečivej a výživovej hodnote rakytníka sa písalo nielen v starodávnych gréckych textoch, ale aj v tibetských medicínskych textoch datovaných do obdobia 618 – 907 nášho letopočtu. Využitie plodov rakytníka má dlhú históriu v tibetskej a mongolskej medicíne na liečbu kašľa, na zlepšenie krvného obehu a na funkciu tráviaceho systému. Na Ďalekom východe sa rakytník používal ako liečivo na poškodenú pokožku, na zápaly, žalúdočné ťažkosti, kašeľ a ochorenia slizníc v tráviacom a močovo-pohlavnom trakte.

Rakytník je, mimochodom, využiteľný celý, bezo zvyšku. Pre náš organizmus sú prospešné nielen jeho plody, ale aj semená, kvety, listy, výhonky, kôra a koreň. Plody sa sušia, vyrába sa z nich čaj. Výborné sú aj kompóty, džemy, sirupy, šťavy a prírodný rakytníkový olej.

Podľa prof. Horákovej sa „koncentrácia vitamínu C v dužine rakytníka pohybuje od 100 do 2 500 mg na sto gramov plodov. Záleží na odrode a prírodných podmienkach. Naproti tomu pomarančová šťava obsahuje okolo 35 až 40 mg na sto gramov plodov“. Nezvyčajne vysoký obsah vitamínu A robí z rakytníka vynikajúci liek na všetky choroby z jeho nedostatku – kožné problémy, choroby slizníc, očné ochorenia, najmä poruchy videnia v noci a rozoznávania farieb.

Najcennejším produktom z rakytníka je už spomínaný tmavooranžový olej získavaný z jeho plodov, ktorý sa dá používať vnútorne aj zvonka. Najlepší je 100 % lisovaný za studena, pretože tak sa v ňom zachovajú všetky dôležité biologicky aktívne látky. Možno ho užívať ako alternatívu pri liečbe mnohých zdravotných problémov, ale aj preventívne. Odborníci ho odporúčajú na vnútorné užívanie, na kozmetické použitie zvonka, kožu i vlasy. V rámci doplnkov výživy z lekární možno nájsť rakytníkový olej v kapsulách, v kvapkách, v spreji po opaľovaní, ale aj 100 % prášok z plodov v kapsulách a dokonca vitamíny pre deti s rakytníkom. Rakytníkový olej, či už v kvapkách alebo kapsulách, sa odporúča dokonca aj na liečbu gastritídy (zápal sliznice žalúdka) a liečenie vredov žalúdka a dvanástnika (ruskí a poľskí špecialisti ho odporúčajú užívať pred každým hlavným jedlom), na zápal ucha, praskanie ústnych kútikov, nosné a krčné zápaly a podobne. Ak potrebujeme rakytníkový olej použiť zvonka a máme doma len kapsuly s olejom, stačí ich otvoriť a potrieť postihnuté miesto (napr. spomínané ústne kútiky).

Rakytník rešetliakový

Rakytník rešetliakový je tŕnistý ker alebo strom, ktorý dorastá do maximálnej výšky 10 metrov. Z botanického hľadiska patrí medzi kôstkovice. Voľne rastúci rakytník je rozšírený po celom svete. Rakytník sa bežne nachádza v Eurázii, ako aj na piesočnatých dunách na pobreží Severného mora. Rovnako ho však možno nájsť aj na horských svahoch. Pestuje sa v tvare stromu alebo kra ako ovocná aj okrasná drevina. Pomerne ťažko sa zberá a trvá dlhšiu dobu, kým rastlina začne rodiť – 6 až 8 rokov, preto je rakytník relatívne drahou surovinou. Jeho prínos pre ľudský organizmus je však neoceniteľný. Plody s veľkosťou 0,5 až 1,5 cm sú šťavnaté a majú trpko kyslú chuť a príjemnú vôňu.

V posledných rokoch blahodarné účinky jeho šťavnatých kyslých oranžových plodov objavili aj Slováci – či už v doplnkoch výživy, kde obsahujú rakytníkový olej či lyofilizovaný prášok z plodov rakytníka, ďalej v podobe za studena lisovanej 100 % šťavy (treba počítať s tým, že je trpká a chutí „skysnuto“), v džemoch, dokonca cukríkoch. Ojedinelá rakytníková plantáž s týmto všestranne liečivým kríkom vznikla na juhu Slovenska v Tvrdošovciach, kde rakytníku hovoria „tvrdošovské zlato“. V encyklopédii liečivých potravín Liečba výživou sa rakytník uvádza medzi dvoma najdôležitejšími zdrojmi vitamínu C spoločne so šípkami.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #vitamín C #rakytník #výživová hodnota