Dva faktory, ktoré môžu ovplyvniť váhu

Športujete, zdravo sa stravujete, napriek tomu sa vám však nedarí schudnúť? Môže to závisieť od viacerých vnútorných a vonkajších faktorov.

16.05.2018 06:00
váha, strava, šiška, jablko Foto:
Dobrá je strava, bohatá na vlákninu, v ktorej nechýbajú celozrnné produkty, bobuľové ovocie, hrušky, brokolica, mrkva a strukoviny.
debata

Črevné baktérie

Črevné baktérie ovplyvňujú imunitný systém a podporujú trávenie. Podľa odborníkov zdravej črevnej flóre môžeme vďačiť za to, že zo stravy získame to najlepšie. A síce je to energia, ktorú potrebujeme na to, aby sme fungovali. Problém môže nastať v prípade, ak jej prijmeme viac, ako potrebujeme.

Istá štúdia uvádza príklad dvojčiat, ktorých hmotnosť bola výrazne odlišná. Vedúci štúdie, profesor Tim Spector pozoroval črevnú flóru oboch a zistil, že v čreve štíhlejšej sestry žijú rôzne črevné baktérie. Ďalšie údaje podporujú domnienku vedcov: Čím je človek chudší, tým rozmanitejšia je jeho črevná flóra. U obéznych ľudí je v črevných baktériách oveľa menšia rozmanitosť.

Pomôcť môže minimalizovať príjem sacharidov a jednoduchých cukrov. Vhodná je strava bohatá na vlákninu, v ktorej nechýbajú celozrnné produkty, bobuľové ovocie, hrušky, brokolica, mrkva a strukoviny.

Správne načasovanie

Existujú tzv. denní a noční ľudia, žiaľ, nemá to vplyv len na to, kedy sme najvýkonnejší a najviac vo forme. Pretože naše geneticky naprogramované hodiny sú stanovené veľmi prísne. Podľa lekárov je metabolizmus úzko spojený s denným a nočným rytmom. Metabolizmus teda funguje najlepšie, keď je svetlo.

Ráno by sme nemali vynechať raňajky, pretože telo jedlo oveľa rýchlejšie spracuje a aj viac potrebuje. Naopak, keď je tma, nie je hlúpe vynechať večeru. Kto nechce ísť hladný spať, mal by si dať len ľahkú porciu bez sacharidov. Zato však raňajky by sa mali skladať z proteínov, sacharidov a vlákniny, pretože zasýtia a zásobia telo dôležitými živinami.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #raňajky #chudnutie #sacharidy #obezita #váha #črevné baktérie