Správa dňa: Syr lieči!

Syr na recept? V tomto prípade by išlo o chutnú medicínu! Isté druhy syrov vraj majú liečiť črevné ochorenia a pomáhať pri rakovinovej terapii.

30.05.2018 06:00
syr, hrozno, pohostenie Foto:
Zistilo sa tiež, že syr zmierňuje nepríjemné vedľajšie účinky chemoterapie, takže by mohol nájsť uplatnenie v rakovinovej terapii.
debata

Syr chutí, predlžuje život, pomáha pri chudnutí. A aktuálne by mohol byť čoskoro aj na predpis ako medicína? Áno, aspoň určité druhy. Experimentálny syr najnovšie vyvinul výskumný tím v národnom inštitúte pre výskum poľnohospodárskych produktov „Institut national de la recherche agronomique (INRA)“ vo francúzskom Rennes. Má terapeutické vlastnosti a okrem iného môže vyliečiť zápalové ochorenia čriev.

Pre tento veľmi špeciálny syr boli izolované tri typy baktérií, ktoré sú už prítomné v syre a majú obzvlášť protizápalový účinok. Ide o tri kmene baktérií propiónových kyselín (propionibacterium freundenreichii, lactobacillus delbrueckii, streptococcus thermophilus), ktorým vďačíme aj za diery v syre.

Budú ho čoskoro predpisovať ako liek?

Výskumný riaditeľ Jan Gwenaël pre denníku Le Parisien uviedol: „Požiadali sme bretónskeho výrobcu syrov, aby nám vyrobil ementálsky syr z troch vybraných kmeňov.“ V roku 2015 ho v rámci medicínskych testov testovali rôzne osoby, výsledkom bola preukázateľná značná redukcia a prevencia zápalových ochorení v čreve, ako je Crohnova choroba alebo kolitída. Okrem toho sa zistilo, že syr zmierňuje nepríjemné vedľajšie účinky chemoterapie, takže by mohol nájsť uplatnenie aj v rakovinovej terapii.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #chemoterapia #Crohnova choroba #syr #črevo #kolitída