Šesť dobrých dôvodov, prečo jesť čerešne

Čerešne sú skutočnými vitamínovými bombami, obsahujú veľa draslíka a vitamínu C a pritom tak málo kalórií... Pozrite sa s nami, čo všetko ešte toto chutné ovocie dokáže.

11.06.2018 06:00
shutterstock Čerešne majú množstvo benefitov. Foto:
Čerešne majú množstvo benefitov.
debata

Bohaté na draslík a vitamín C

Draslík prispieva nielen k odvodneniu a detoxikácii tela. Hrá tiež dôležitú rolu pri udržiavaní funkcií buniek, nervov a svalov. Vitamín C sa v tele podieľa na mnohých procesoch, preto je nevyhnutný. Ničí voľné radikály, urýchľuje hojenie rán a udržiava zdravý kardiovaskulárny systém.

Nízkokalorická maškrta

Napriek tomu, že sú čerešne sladké, obsahujú pomerne málo kalórií (100 gramov – 60 kcal). Vysoký je ich podiel balastných látok. Tie stimulujú trávenie, čo je obzvlášť dôležité pri diétach. Náhly deficit kalórií môže spomaliť trávenie, čomu môžeme konzumáciou čerešní krásne zabrániť. Mimochodom, tvrdenie, že po čerešniach by sme nemali piť vodu, inak hrozí hnačka, je mýtus. Citliví môžu zareagovať nadúvaním, to však môže nastať aj po konzumácii iných čerstvých druhov ovocia či zeleniny.

Zmierňujú svalovú horúčku

Kto trénuje príliš alebo zle, riskuje preťaženie (svalovú horúčku). Vedci z univerzity vo Vermonte zistili, že pitie višňového džúsu pred a po tréningu pôsobí na svaly veľmi pozitívne, znižuje tiež riziko „svalovky“. Ak k nej predsa len dôjde, je podstatne slabšia a svaly sa zotavia rýchlejšie. Predpokladá sa, že dôvodom tohto pozitívneho efektu sú antioxidanty ako aj iné látky, ktoré tlmia zápaly. Višne sú vhodnejšie ako sladké „srdcovky“, pretože majú viac polyfenolov.

Postarajú sa o dobrý spánok

Čerešne obsahujú melatonín, tento spánkový hormón sa produkuje len v tme. Príliš nízka produkcia melatonínu spôsobuje nespavosť. Experimenty ukázali, že prírodný melatonín v čerešniach na spánok vplýva veľmi pozitívne. Účastníci štúdie nielenže zaspali rýchlejšie, ale ich spánok bol navyše hlbší a dlhší.

Krajšia pleť

V čerešniach obsiahnuté farbivo antokyán je rastlinná látka, ktorá likviduje voľné radikály v tele. Antokyán navyše podporuje vytváranie spojivového tkaniva, čím zabraňuje celulitíde a ochabnutiu pokožky. Vysoký obsah draslíka tiež zabezpečuje, že obličky sú aktívnejšie – to pôsobí proti zadržiavaniu vody v pokožke, bude pevnejšia.

Zdravé zuby

Čerešne pomáhajú žiarivému úsmevu. Antibakteriálne zložky a enzýmy pôsobia proti tvorbe zubného povlaku, vzniku kazu a parodontitíde. S umývaním zubov však treba po konzumácii čerešní počkať, a to aspoň 30 minút, pretože ovocná kyselina, obsiahnutá v čerešniach zmäkčuje sklovinu. Po cca. 30 minútach sa pH v ústach vráti do normálu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #celulitída #vitamín C #vláknina #Melatonín #antioxidanty #čerešne